Οι παίκτες του στοιχήματος έχουν εκατοντάδες επιλογές για να ποντάρουν το κεφάλαιό τους σε μία αναμέτρηση. Πλέον, το κλασικό «1Χ2» δεν αποτελεί την πρώτη από αυτές, με τους παίκτες να στρέφονται, μεταξύ άλλων, στην αγορά των «τελικών σκορ». Μπορεί να φαντάζουν δύσκολα να επαληθευτούν, ωστόσο η αλήθεια είναι μάλλον αντίθετη.

Αναλύοντας μία αναμέτρηση με βάση την αγωνιστική φόρμα των δύο ομάδων θα πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο τα αποτελέσματα τους στα προηγούμενα ματς, αλλά και την εξέλιξη που είχαν αυτά. Η διακύμανση του σκορ, ο τρόπος επίτευξης των γκολ και τα λεπτά που σημειώθηκαν αυτά μας παρέχουν σημαντικότατες πληροφορίες, τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να ποντάρουμε σε ειδικά στοιχήματα, αν δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε την πεπατημένη του 1Χ2. Σημαντικότατη είναι και η πληροφορία της διακύμανσης του σκορ, από την οποία μπορούμε να αναλύσουμε τον τρόπο που αντιδρά μία ομάδα αν δέχεται πρώτη γκολ όταν δίνεται φαβορί ή αουτσάιντερ. Πολλές είναι οι ομάδες που ανατρέπουν αποτελέσματα κι αυτές που αν βρεθούν πίσω στο σκορ τα «χάνουν» αγωνιστικά.

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχουν συγκεκριμένα σκορ, τα οποία γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένα σε κάποιες χώρες. Αυτά είναι τα κλασικά 1-0, 2-0, 2-1 και 1-1, οι αποδόσεις των οποίων προσφέρονται σε πολύ πιο υψηλές τιμές απ’ ότι τα απλά σημεία. Ακόμη και στις χώρες όπου αυτά τα σκορ είναι συνηθισμένα, η επιλογή τους παραμένει πιο επικερδής (αν επαληθευτεί) συγκριτικά με το ποντάρισμα σε νίκη ή ισοπαλία. Πως όμως επιλέγουμε για στοίχημα ένα ματς που θεωρούμε ότι μπορεί να κινηθεί σε τέτοια επίπεδα σκοραρίσματος;

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση όπου θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δε θα πάμε σε πρωταθλήματα, που ξέρουμε ότι παραδοσιακά τα ματς «ανοίγουν» ή οι εκπλήξεις είναι περισσότερο πιθανές να συμβούν (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία). Χώρες όπου παρατηρούνται μικρά σκορ και οριακές νίκες, ακόμη και για τα μεγάλα φαβορί είναι οι Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, ίσως και η Πορτογαλία.

Επιλέγουμε παιχνίδια με αντιπάλους κοντά σε δυναμική, αλλά και τα φαβορί όταν παίζουν εκτός έδρας. Σκεφτείτε π.χ., πόσες φορές κέρδισε η Γιουβέντους φέτος εκτός έδρας με 0-1 και 1-2, ή έμεινε στο 1-1. Τουλάχιστον στα μισά εκ των 19 εκτός έδρας αγώνων της στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες που ίσως κάνουν τη διαφορά. Αυτές είναι: αν μια ομάδα δεν αρκείται στο 1-0 και παλεύει για να σκοράρει δεύτερη και τρίτη φορά, αν μια ομάδα σκοράρει ένα γκολ και το προφυλάσσει, αν μια ομάδα «καταρρέει» μετά από εις βάρος της γκολ και πηγαίνει σε μεγάλα σκορ, αν μια ομάδα έχει τάση προς την ανατροπή.

Πρόκειται λοιπόν, για μια τακτική που στην πρώτη ματιά φαίνεται κάπως τζογαδόρικη, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν εμπεριέχει περισσότερο ρίσκο απ’ ότι ένα απλό σημείο. Ίσα-ίσα, που «πληρώνει» καλύτερα και έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί.

Προφανώς όμως οι πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι μικρότερες γι αυτό και οι αποδόσεις είναι πιο υψηλές. Οι μελετημένοι παίκτες μπορούν να κάνουν νίκες με ακριβή σκορ, αλλά τα πονταρίσματα σε αυτές τις αγορές θα πρέπει να είναι σαφώς πιο μικρά από τα κανονικά σημεία.