Ταυτοποίηση στις στοιχηματικές: Τι είναι, πως γίνεται

ταυτοποίηση

Η ταυτοποίηση στις στοιχηματικές ιστοσελίδες αποτελεί πλέον απαίτηση όλων των στοιχηματικών όταν ο παίκτης κάνει την εγγραφή του. Η ΕΕΕΠ έχει θεσπίσει τον συγκεκριμένο όρο ώστε να ελέγχεται εάν υπάρχει όντως πραγματική υπόσταση του παίκτη και δεν γίνεται κατάχρηση ονομάτων και λογαριασμών. Παλαιότερα γινόταν μόνο όταν ο παίκτης ζητούσε ανάληψη. Για λόγους λοιπόν αποφυγής περαιτέρω ταλαιπωρίας στη συνέχεια, ενδείκνυται ο χρήστης να αποστέλλει τα απαραίτητα έγγραφα του μετά την συμπλήρωση των στοιχείων του. Μπορεί για την πλειοψηφία των παικτών η συγκεκριμένη διαδικασία να μην είναι η πλέον ευχάριστη, όμως παράλληλα απαιτείται από τη στιγμή που οι συναλλαγές δε γίνονται δια ζώσης, όπως συμβαίνει όταν παίζει κανείς στοίχημα στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι παγκοσμίως γνωστή με τη συντομογραφία “KYC” (Know Your Customer) και αποτελεί υποχρέωση των στοιχηματικών (και κατ’ επέκταση των παικτών) βάσει των υπαρχουσών εθνικών νομοθεσιών και των υπεύθυνων αρχών για τις αδειοδοτήσεις. Αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία δεν απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγγραφής, η απάντηση είναι απλή: η σχέση παροχής υπηρεσιών της ιστοσελίδας προς τον παίκτη ξεκινάει ουσιαστικά όταν υπάρχει οικονομική συναλλαγή και όχι νωρίτερα.

Αν, τώρα, θέλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ταυτοποίηση, οι κυριότεροι είναι τρεις: α) η επιβεβαίωση ότι ο παίκτης πληροί το απαραίτητο όριο ηλικίας, β) η αποφυγή χρήσης καρτών τρίτου προσώπου και γ) η αποφυγή χρησιμοποίησης των συναλλαγών ως μέσου ξεπλύματος χρήματος.

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που θέλει να ταυτοποιήσει μία στοιχηματική: α) την ταυτότητα του παίκτη, β) τον τόπο κατοικίας του και γ) τα μέσα πληρωμής που χρησιμοποιεί. Στην πρώτη περίπτωση τα επιθυμητά έγγραφα είναι η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης του παίκτη. Στη δεύτερη περίπτωση αρκεί ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένα εκκαθαριστικό του τελευταίου έτους ή μία βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ ή μία βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Τέλος, αναφορικά με το μέσο πληρωμής, ισχύουν τα εξής: για κάρτα απαιτείται η αποστολή της μπροστινής και της πίσω όψης (με καλυμμένο τον τριψήφιο κωδικό στο πίσω μέρος), για ηλεκτρονικό πορτοφόλι απαιτείται ένα αντίγραφο λογαριασμού σε μορφή screenshot με τα στοιχεία του παίκτη, για τραπεζικό λογαριασμό απαιτείται ένα bank statement.

Η… αυτοπροστασία του παίκτη
Είναι λογικό πολλοί από τους παίκτες να εμφανίζονται διστακτικοί κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησης, φοβούμενοι τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους εφόσον τηρηθούν. Καταρχάς ο παίκτης -όπως τονίσαμε και παραπάνω- δεν πρέπει να αποστέλλει τον τριψήφιο κωδικό του πίσω μέρους της κάρτας του, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση την καθιστά “προσβάσιμη” στον οποιονδήποτε. Παράλληλα, είναι καλό να αφήνεται στην κάρτα ποσό χρημάτων, το οποίο δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση συναλλαγής με μη ελληνόφωνη ιστοσελίδα, είναι καλύτερο να αποστέλλεται το δίπλωμα οδήγησης και όχι η ελληνική ταυτότητα.