ταυτοποίηση

Η ταυτοποίηση στις στοιχηματικές εταιρίες είναι πλέον απαίτηση όλων των στοιχηματικών όταν ο παίκτης κάνει την εγγραφή του. Η ΕΕΕΠ έχει θεσπίσει τον συγκεκριμένο όρο και είναι πια απαραίτητος με βάση τη νομοθεσία. Σκοπός είναι να ελέγχεται εάν υπάρχει όντως πραγματική υπόσταση του παίκτη και δεν γίνεται κατάχρηση ονομάτων και λογαριασμών. Παλαιότερα γινόταν μόνο όταν ο παίκτης ζητούσε ανάληψη.

Για λόγους, λοιπόν, αποφυγής περαιτέρω ταλαιπωρίας στη συνέχεια, ενδείκνυται ο χρήστης να αποστέλλει τα απαραίτητα έγγραφα του μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων του. Μπορεί για την πλειοψηφία των παικτών η συγκεκριμένη διαδικασία να μην είναι η πλέον ευχάριστη. Όμως, παράλληλα απαιτείται από τη στιγμή που οι συναλλαγές δε γίνονται δια ζώσης, όπως συμβαίνει όταν παίζει κανείς στοίχημα στο διαδίκτυο.

Τι είναι η ταυτοποίηση

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι παγκοσμίως γνωστή με τη συντομογραφία “KYC” (Know Your Customer). Τώρα πια αποτελεί υποχρέωση των στοιχηματικών (και κατ’ επέκταση των παικτών) βάσει των ισχύοντων εθνικών νομοθεσιών και των υπεύθυνων αρχών για τις αδειοδοτήσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία δεν απαιτείται κατά τη διάρκεια της εγγραφής, η απάντηση είναι απλή. Η σχέση παροχής υπηρεσιών της ιστοσελίδας προς τον παίκτη ξεκινάει ουσιαστικά όταν υπάρχει οικονομική συναλλαγή και όχι νωρίτερα.

Αν, τώρα, θέλουμε να αναζητήσουμε τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ταυτοποίηση, οι κυριότεροι είναι τρεις: α) η επιβεβαίωση ότι ο παίκτης πληροί το απαραίτητο όριο ηλικίας, β) η αποφυγή χρήσης καρτών τρίτου προσώπου και γ) η αποφυγή χρησιμοποίησης των συναλλαγών ως μέσου ξεπλύματος χρήματος.

Πώς κάνω ταυτοποίηση

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που θέλει να ταυτοποιήσει μία στοιχηματική; Ας τα δούμε με τη σειρά: α) η ταυτότητα του παίκτη, β) η τόπος κατοικίας του και γ) τα μέσα πληρωμής που χρησιμοποιεί.

Στην πρώτη περίπτωση, τα επιθυμητά έγγραφα είναι η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης του παίκτη. Με λίγα λόγια, κάποιο επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει το ονοματεπώνυμο. Στη δεύτερη περίπτωση, αρκεί ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ (συνήθως χρειάζεται να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή ένα εκκαθαριστικό του τελευταίου έτους ή μία βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ ή μία βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Τέλος, αναφορικά με το μέσο πληρωμής, ισχύουν τα εξής: για κάρτα απαιτείται η αποστολή της μπροστινής και της πίσω όψης (με καλυμμένο τον τριψήφιο κωδικό στο πίσω μέρος), για ηλεκτρονικό πορτοφόλι ζητείται ένα αντίγραφο λογαριασμού σε μορφή screenshot με τα στοιχεία του παίκτη, για τραπεζικό λογαριασμό χρειάζεται ένα αντίγραφο κίνησης (bank statement).

Όλα τα παραπάνω, η κάθε στοιχηματική τα ζητά μέσω της ιστοσελίδας της και συνήθως υπάρχει φόρμα που ανεβάζετε ό,τι σας ζητηθεί. Συχνά υπάρχει η επιλογή να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα έγγραφα και να τα αποστείλετε με email, αν αυτό προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναφέρεται αναλυτικά στους όρους χρήσης της εκάστοτε πλατφόρμας με λεπτομέρειες για το τι ζητά η καθεμιά. Επομένως, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε για το πώς θα ολοκληρωθεί.

Η… αυτοπροστασία του παίκτη

Είναι λογικό πολλοί από τους παίκτες να εμφανίζονται διστακτικοί κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησης, φοβούμενοι τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους εφόσον τηρηθούν. Καταρχάς ο παίκτης – όπως τονίσαμε και παραπάνω – δεν πρέπει να αποστέλλει τον τριψήφιο κωδικό του πίσω μέρους της κάρτας του, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση την καθιστά “προσβάσιμη” στον οποιονδήποτε. Παράλληλα, είναι καλό να αφήνεται στην κάρτα ποσό χρημάτων, το οποίο δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση συναλλαγής με μη ελληνόφωνη ιστοσελίδα, είναι καλύτερο να αποστέλλεται το δίπλωμα οδήγησης και όχι η ελληνική ταυτότητα.