Πόκερ | Poker Online

Δεν είναι μυστικό πως το Πόκερ αποτελεί ένα από τα πλέον συναρπαστικά παιχνίδια, το οποίο από την στιγμή που έκανε την εμφάνισή του κατάφερε να “κλέψει” την καρδιά εκατομμυρίων παικτών ανά τον κόσμο. Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναλύσουμε κάποιες από τις βασικές έννοιες του poker online, όπως τους κανόνες του, στρατηγικές και κόλπα τα οποία θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον τρόπο παιχνιδιού σας και θα αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης.

Φυσικά θα αναλύσουμε τον τρόπο παιχνιδιού του πόκερ, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τους λιγότερο έμπειρους παίκτες αυτού. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εμείς θα ασχοληθούμε, κατά κύριο λόγο, με την πιο διαδεδομένη, το Texas Holdem.

Πόκερ: Πως παίζεται

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το πόκερ ως ένα τυχερό παιχνίδι, ωστόσο κάνουν μεγάλο λάθος! Εννοείται πως και η τύχη παίζει τον ρόλο της σε αυτό, ωστόσο μετράει περισσότερη η ικανότητα και η προσήλωση που έχουν οι παίκτες. Τα δύο αυτά συστατικά είναι που το έχουν κάνει τόσο συναρπαστικό και ενδιαφέρον για χιλιάδες παίκτες. Αν θέλετε με λίγα λόγια να μάθετε πως παίζεται το πόκερ, η απάντηση είναι η εξής:

 1. Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δύο κρυφά φύλλα
 2. Ο ντίλερ ανοίγει στο τραπέζι πέντε φύλλα: Τα τρία από αυτά κατευθείαν (Flop), έπειτα ένα (Turn) και τέλος ένα ακόμη (River). Αυτά τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους παίκτες για να σχηματίσουν το καλύτερο δυνατό χέρι.
 3. Πριν και μετά το άνοιγμα κάθε φύλλου, οι παίκτες τοποθετούν τα στοιχήματά τους με τη σειρά.
 4. Νικητής της παρτίδας αναδεικνύεται ο παίκτης που διαθέτει το καλύτερο φύλλο στο τέλος της (σ.σ. γνωστό και ως showdown) ή ο παίκτης που πραγματοποιεί το τελευταίο ποντάρισμα στο οποίο δεν γίνεται call, κερδίζοντας έτσι χωρίς να χρειαστεί να φτάσει σε showdown.

Οι συνδυασμοί στο Πόκερ

Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι συνδυασμοί στο πόκερ. Τα φύλλα, δηλαδή, με τα οποία μπορεί κάποιος να κερδίσει μία παρτίδα. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως η ιεραρχία αυτών είναι συγκεκριμένη στις περισσότερες παραλλαγές του παιχνιδιού:

 • Royal Flush: Πέντε φύλλα από το 10 ως τον Άσσο, όλα του ίδιου χρώματος.
 • Straight Flush: Πέντε φύλλα σε αριθμητική σειρά, όλα του ίδιου χρώματος.
 • Four of a Kind: Τέσσερα ίδια φύλλα ή αλλιώς και καρέ. Το πέμπτο φύλλο είναι το kicker.
 • Full House: Τρία ίδια φύλλα κι ένα ζεύγος, αλλά διαφορετικής αξίας.
 • Flush: Πέντε φύλλα τoυ ίδιου χρώματος (πχ. Μπαστούνια)
 • Straight: Πέντε φύλλα στη σειρά σειρά. (πχ. 9-10-J-Q-K)
 • Three of a Kind: Τρία ίδια φύλλα και δύο ακόμη, άσχετα μεταξύ τους.
 • Two Pair: Δύο ζεύγη διαφορετικής αξίας, και ένα άσχετο φύλλο.
 • One Pair: Ένα ζεύγος και τρία ακόμη άσχετα φύλλα.
 • High Card: Οποιοδήποτε χέρι δεν ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Ως μεγαλύτερο φύλλο λογίζεται ο άσσος.

Ο πίνακας πόκερ

Παρακάτω σας παραθέτουμε τον σχετικό πίνακα, στον οποίο μπορείτε να δείτε την ιεραρχία των χεριών και ποιο συνδυασμοί “κερδίζουν” τους υπόλοιπους.

Οι κανόνες πόκερ

Μετά τον τρόπο παιχνιδιού και την ιεραρχία των φύλλων, ήρθε η ώρα να μπούμε στους πιο εξειδικευμένους κανόνες πόκερ. Όλα ξεκινάνε από τον ντίλερ που μοιράζει από δύο κρυφά χαρτιά σε κάθε παίκτη. Σταδιακά θα εμφανιστούν πέντε φύλλα στο τραπέζι, από εκεί και έπειτα οδηγούμαστε στους διαφορετικούς γύρους πονταρισμάτων. Στο Texas Holdem αυτοί είναι οι παρακάτω:

 • Pre-flop: Αποτελεί τον πρώτο γύρο που ξεκινά όταν οι παίκτες έχουν τα φύλλα τους, χωρίς να υπάρχουν κοινές κάρτες στο τραπέζι.
 • Flop: Τα πονταρίσματα τοποθετούνται από τη στιγμή που θα μοιραστούν στο τραπέζι τα τρία κοινά φύλλα.
 • Turn: Σε αυτόν γίνονται τα πονταρίσματα μετά το μοίρασμα του τέταρτου φύλλου.
 • River: Εδώ τοποθετούνται πονταρίσματα μετά το μοίρασμα του πέμπτου και τελευταίου φύλλου.

Οι ενέργειες των παικτών

Οι παίκτες του πόκερ μπορούν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες ενέργειες σε κάθε γύρο, για παράδειγμα να πάνε “πάσο” ή να αυξήσουν το ποντάρισμα. Πιο κάτω θα αναλύσουμε με απλά λόγια αυτές:

Check: Μπορεί να το κάνει ένας παίκτης όταν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ποντάρισμα στον γύρο που είναι σε εξέλιξη. Έπειτα, είναι η σειρά του επόμενου παίκτη, από αριστερά, να μιλήσει. Αν όλοι οι παίκτες επιλέξουν να κάνουν check, τότε ο γύρος θεωρείται ολοκληρωμένος.

Bet: Πρόκειται για το ποντάρισμα που κάνει ένας παίκτης κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Όταν γίνει αυτό, οι επόμενοι έχουν τη δυνατότητα να “απαντήσουν” με fold, raise ή call.

Fold: Όταν γίνει αυτό, ο παίκτης δεν έχει τη δυνατότητα να ποντάρει κανένα χρηματικό ποσό κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Ουσιαστικά, δηλαδή, πηγαίνει πάσο.

Call: Γίνεται μόνο αφού προηγουμένως κάποιος έχει τοποθετήσει ένα ποντάρισμα. Στο call σημαίνει ότι ο παίκτης τοποθετεί το ίδιο ποντάρισμα με τον προηγούμενο.

Raise: Μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που έχει τοποθετηθεί ένα στοίχημα. Με το raise, ο παίκτης αυξάνει το ποντάρισμα. Οι υπόλοιποι στο τραπέζι μπορούν να κάνουν είτε call, είτε re-raise, αυξάνοντας, με τη σειρά τους, σε αυτή την περίπτωση το ποντάρισμα.

Τα όρια των παιχνιδιών

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι πως υπάρχουν όρια σε κάθε τραπέζι πόκερ. Αφορούν το ποσό με το οποίο κάθε παίκτες μπορεί να ανοίξει ή να κάνει raise. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπάρχουν τρία ήδη ορίων: Τα No Limit, Pot Limit και Fixed Limit τα οποία αναλύουμε παρακάτω:

No limit: Κάθε παίκτης μπορεί να ποντάρει ή να κάνει raise με οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί και διαθέτει μία δεδομένη στιγμή, σε οποιονδήποτε γύρο.

Pot limit: Κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να ποντάρει ή να κάνει raise με το ανώτερο ποσό να μην ξεπερνά εκείνο του συνολικού pot μία δεδομένη στιγμή.

Fixed Limit: Κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει να κάνει call, να ποντάρει ή να κάνει raise αλλά μόνο με ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ορίζεται πριν από κάθε γύρο πονταρίσματος.

Ποια είναι τα παιχνίδια πόκερ;

Τα Texas Holdem και Omaha αποτελούν τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια πόκερ. Στον παρακάτω πίνακα σας αναφέρουμε τις υπόλοιπες παραλλαγές του παιχνιδιού:

 • Texas Hold’em
 • Omaha High
 • Omaha Hi/Lo
 • 5 Card Omaha και 5 Card Omaha Hi/Lo
 • Courchevel και Courchevel Hi/Lo
 • Seven Card Stud
 • Seven Card Stud Hi Lo
 • Razz (7 Card Stud Low)
 • HORSE & 8-Game Mix (Mixed games)
 • Five Card Draw

Η ορολογία πόκερ

Ένα τόσο συναρπαστικό παιχνίδι όπως το πόκερ δεν θα μπορούσε να μην έχει και τη δική του ορολογία! Με δεδομένο πως το έχουν αγαπήσει παγκοσμίως, αυτή είναι κατά κύριο λόγο στα αγγλικά. Όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος τους όρους, τόσο ευκολότερο είναι να παίξει.

Πόκερ: Που να παίξετε

Στην χώρα μας δεν προσφέρονται τραπέζια πόκερ από όλες τις στοιχηματικές πλατφόρμες. Τραπέζια πόκερ προσφέρει και η Bet365, την οποία οι περισσότεροι παίκτες γνωρίζουν από το χώρο του στοιχήματος. Ο κορυφαίος bookmaker δραστηριοποιείται και στον τομέα του πόκερ.

Τέλος, μία από τις πλέον παραδοσιακές δυνάμεις αποτελεί η Bwin που φιλοξενεί αρκετούς παίκτες του poker online στην ιστοσελίδα της, διοργανώνοντας άκρως ενδιαφέροντα τουρνουά.

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως σχεδόν όλες οι πλατφόρμες διαθέτουν ξεχωριστές κατηγορίες στις οποίες μπορείτε να πάρετε μαθήματα πόκερ. Υπάρχουν αναλυτικοί οδηγοί για να διαβάσετε και κατατοπιστικά βίντεο που θας σας βοηθήσουν να μπείτε στον μαγικό κόσμο του δημοφιλέστατου παιχνιδιού.

21+, Εμπορικό περιεχόμενο, Iσχύουν οι όροι και προϋποθέσεις, Παίξε υπεύθυνα