Υπάρχει κάποιος από εσάς που αποκλείει το γεγονός ο μπουκ να ποντάρει σε μία αναμέτρηση που σκεφτόμαστε να παίξουμε στοίχημα; Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως εφόσον υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση στη διαμόρφωση αποδόσεων αντίπαλός μας, δεν είναι η ομάδα που έχουμε ποντάρει εναντίον της, αλλά το μυαλό του μπουκ που παίζει στοίχημα κόντρα στο δικό μας.

Μπορεί το παραπάνω σκεπτικό να φαίνεται μπερδεμένο, ωστόσο δεν είναι. Ο μπουκ στηρίζεται σε αριθμητικά δεδομένα, συμβουλεύεται software με ειδικούς αλγόριθμους που μαζεύουν διάφορα στοιχεία, ωστόσο η τελική απόφαση για την απόδοση που θα προσφέρει είναι εξ ολοκλήρου δική του. Στη συνέχεια τη διαμορφώνει ανάλογα με τον τζίρο στο εκάστοτε σημείο, την «εσωτερική πληροφόρηση» και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στα κουπόνια μας.

Αυτή η τακτική που ακολουθεί είναι το «κόντρα» στοίχημά του. Δηλαδή, προσπαθεί είτε να δελεάσει τους παίκτες, είτε να προστατευτεί από αυτούς. Αυτές οι τακτικές αναφέρονται με δύο λέξεις στην αργκό ορολογία: cajole και safeguard. Πάμε να τις αναλύσουμε:

Cajole

Η λέξη σημαίνει δελεάζω, καλοπιάνω, τουμπάρω. Ο μπουκ χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική προσπαθεί να ωθήσει τους παίκτες σε μία συγκεκριμένη επιλογή. Δίνει ένα σημείο σε καλύτερη απόδοση από το μέσο όρο των υπόλοιπων ιστοσελίδων, γνωρίζοντας πως θα πάρει πολλά πονταρίσματα σε αυτό, θεωρώντας πως δεν θα επιβεβαιωθεί. Ουσιαστικά παίζει ένα …ανάποδο στοίχημα. Τώρα σε περίπτωση που υπάρχουν πάρα πολλά πονταρίσματα δεν πρόκειται να κρατήσει την αρχική απόδοση, αλλά θα ισοσκελίσει το ποντάρισμα ώστε να έχει σίγουρο κέρδος της γκανιότας του. Πολλές είναι οι φορές που υπάρχει η συζήτηση ότι αυτή η απόδοση είναι περιέργως υψηλή.

Safeguard

Η λέξη σημαίνει προστατεύω, διασφαλίζω. Στην προκειμένη τακτική ο μπουκ κάνει ακριβώς το αντίθετο από την παραπάνω τακτική, δηλαδή προσφέρει μία απόδοση σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τον συμβουλεύουν οι αριθμοί, έχοντας την πεποίθηση πως αυτή θα επιβεβαιωθεί. Έτσι, θέλει να χαμηλώσει όσο περισσότερο γίνεται το ποσό που θα πληρώσει στο τέλος. Στην τακτική safeguard ισχύουν οι άγραφοι κανόνες της δυναμικής μίας ομάδας, του φαβορί, του βαθμολογικού κινήτρου και της αίσθησης του κόσμου. Με λίγα λόγια ο μπουκ δεν περιμένει να δει τους τζίρους στην αναμέτρηση π.χ. της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ώστε να καταλάβει πως εφόσον ο «άσσος» βρίσκεται σε λογική απόδοση θα «φορτωθεί». Προσφέρει λοιπόν το φαβορί πολύ χαμηλά υπό το φόβο πολύ μεγάλου πονταρίσματος εξ αρχής, με στόχο να μην έχει μεγάλες απώλειες στο πιθανό σενάριο που το πιθανό σημείο επιβεβαιωθεί.

Είναι γεγονός πως οι παραπάνω δύο τακτικές του μπουκ δεν επιβεβαιώνονται στο 100%, καθώς κάποιες «δυνατές» αποδόσεις θα δικαιωθούν και κάποιες safe θα «σπάσουν». Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όσους ασχοληθούν με την ανάλυση αποδόσεων για να τις πάνε «κόντρα». Δεν υπάρχει συγκεκριμένος μπούσουλας που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να νικήσουμε τις αποδόσεις. Οι έμπειροι παίκτες και αυτοί που μελετούν σταθερά την αγορά και την αγωνιστική δράση μπορούν να καταλάβουν πότε συμβαίνουν οι δύο παραπάνω περιπτώσεις και ποντάρουν αναλόγως.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι αποδόσεις των στοιχηματικών δεν είναι πάντα η πραγματική αντιπροσώπευση της δυναμικής των ομάδων και αυτό ισχύει για πολλά αθλήματα.