Σύστημα Labouchere: Τι είναι, πως εφαρμόζεται στο στοίχημα

σύστημα Labouchere

Το σύστημα Labouchere προέρχεται από την ρουλέτα των καζίνο και “πέρασε” και στο στοίχημα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι βοηθάει τον παίκτη να έχει τον έλεγχο του κεφαλαίου του. Πρόκεται για ένα αρνητικά προοδευτικό σύστημα, βασισμένο σε μια ακολουθία αριθμών, ενώ είναι αρκετά απλό στην εφαρμογή του. Απευθύνεται κυρίως σε παίκτες που έχουν καθορίσει από πριν πόσα χρήματα θέλουν να κερδίσουν με βάση το χρηματικό κεφάλαιο που διαθέτουν.

Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο δημιουργός του συγκεκριμένου συστήματος, ωστόσο, χρονολογείται περίπου στον 17ο με 18ο αιώνα, στη Γαλλία. Πρόκειται για ένα αρκετά απλό σύστημα στη χρήση του, ενώ το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο παίκτης είναι να καθορίσει το ύψος του ποσού που θέλει να κερδίσει με βάση το χρηματικό κεφάλαιο που διαθέτει. Στη συνέχεια κάνει μία λίστα από μικρότερα ποσά τα οποία στο άθροισμα κάνουν το συνολικό ποσό. Ο παίκτης βάζει νούμερα στην αρχή και στο τέλος της γραμμής, έτσι ώστε να καθορίσει το μέγεθος του επόμενου στοιχήματος. Αν χάσει προσθέτει νούμερα στην γραμμή, αν κερδίσει αφαιρεί νούμερα. Με αυτόν τον τρόπο ο παίκτης καθορίζει μόνος του τα όρια σύμφωνα με την οικονομική του δυνατότητα.

Για παράδειγμα
Δημιουργούμε μια λίστα με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7. Προσθέτουμε στην συνέχεια τους δυο εξωτερικούς αριθμούς 1+7. Αν κερδίσουμε, τότε απλά τους διαγράφουμε και συνεχίζουμε στους πιο μέσα δηλαδή θα ποντάρουμε 8 (2+6). Αν χάσουμε, τότε δε διαγράφουμε τους αριθμούς, αλλά αντίθετα προσθέτουμε το ποντάρισμά μας στο τέλος της λίστας. Όταν σβήσουμε όλους τους αριθμούς από τη λίστα το παιχνίδι σταματάει, οπότε ο παίκτης θα έχει κερδίσει. Φυσικά ο παίκτης θα πρέπει να γνωρίζει πως η συγκεκριμένη μέθοδος δεν εγγυάται κέρδη, ωστόσο, είναι ένας τρόπος που κάνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Παράλληλα, σε αυτή τη μέθοδο υπάρχουν και αρκετές παραλλαγές, όπως το ότι ο παίκτης μπορεί να “σπάει” σε μικρότερους αριθμούς τη λίστα για να αποφύγει μεγάλα πονταρίσματα.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο σύστημα Labouchere, είναι ότι περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες του παίκτη και βοηθάει στον έλεγχο του χρηματικού κεφαλαίου (διαβάστε περισσότερα για τη Διαχείριση Κεφαλαίου), ενώ για να υπάρξουν μεγάλες απώλειες θα πρέπει ο παίκτης να κάνει μεγάλο σερί από ήττες. Αντίθετα, το βασικότερο πρόβλημα του είναι η πίεση που ασκεί στο χρηματικό κεφάλαιο του παίκτη, ενώ σε περίπτωση που κάνει σερί με ήττες μπορεί να χάσει μεγάλο κεφάλαιο.

Κλείνοντας, το σύστημα Labouchere είναι απλό στην εφαρμογή του, αλλά και κατάλληλο για έλεγχο της μπάνκας. Η βασική του ιδέα είναι ότι ο παίκτης μπορεί να ρεφάρει για τις ήττες στοιχηματίζοντας περισσότερα στο επόμενο ποντάρισμα και ότι όλα τα πονταρίσματα θα φέρουν άρτιο αποτέλεσμα.