Διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα (Bankroll Management)

διαχείριση κεφαλαίου

Μία από τις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα σωστό παίκτη στο στοίχημα είναι η σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Στα αγγλικά ισχύει ο όρος «bankroll management», όπου bankroll το αρχικό κεφάλαιο που μπορεί να διαθέσει ο παίκτης για στοιχηματισμό. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι έχουν… καταστραφεί από τη μη ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου τους, για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Καταρχάς είναι σωστό να ορίζεται το ποσό του αρχικού κεφαλαίου (η λεγόμενη μπάνκα) πριν την έναρξη μιας αγωνιστικής-στοιχηματικής περιόδου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα συναντήσετε tipsters με αρχική μπάνκα 1.000 μονάδων. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι σε κάθε στοιχηματισμό να ποντάρεται το 1-5% του αρχικού κεφαλαίου, κοινώς από 10 ως 50 μονάδες με βάση το παραπάνω παράδειγμα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να συνδυάζεται με μικρό αριθμό αγώνων, καθώς στην περίπτωση ενός παρολί 4-5 αγώνων, το οποίο θα συνοδεύεται και από υψηλό ποσό πονταρίσματος, οι πιθανότητες για «χασούρα» αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Είναι, λοιπόν, σαφώς ορθότερο να γίνεται φειδωλή επιλογή αριθμού αγώνων, αλλά και ποσού στοιχηματισμού.

Μία άλλη πολύ σημαντική συμβουλή όσον αφορά τη διαχείριση κεφαλαίου είναι η εξής: σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία ο αριθμός των κερδισμένων στοιχημάτων παρά το ποσό του κέρδους. Είναι πολύ μεγαλύτερη «μαγκιά» να κερδίζεις σε συχνά χρονικά διαστήματα (long run), παρά να «τινάξεις την μπάνκα» με 5 ή 6 μεγάλα κερδισμένα ποσά μέσα σε μία σεζόν.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συμπληρωματικές συμβουλές, οι οποίες όμως είναι εξίσου σημαντικές: α) αντιμετωπίστε το ποσό του κεφαλαίου ως επένδυση και όχι ως «σίγουρα πεταγμένα χρήματα», β) σκεφτείτε εκ των προτέρων πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματά σας σε περίπτωση κέρδους, γ) βάζετε μικρούς και σταδιακούς στόχους, δ) διατηρείτε αρχείο με τα πονταρίσματά σας, καθώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Κοινώς, η σωστή διαχείριση κεφαλαίου αποτελεί μία από τις σίγουρες και «υγιείς» οδούς, προκειμένου να «χτίσετε» επιτυχία παγιωμένη και μακροπρόθεσμη και όχι… υπερφίαλη και εφήμερη.