διαχείριση κεφαλαίου

Μία από τις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα σωστό παίκτη στο στοίχημα είναι η σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Στα αγγλικά ισχύει ο όρος «bankroll management», όπου bankroll το αρχικό κεφάλαιο που μπορεί να διαθέσει ο παίκτης για στοιχηματισμό. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι πραγματικά έχουν… καταστραφεί από τη μη ορθολογική διαχείριση του κεφαλαίου τους.  Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πιο σημαντικό μέρος του να είσαι επιτυχημένος παίκτης στοιχήματος θα έλεγε κανείς ότι είναι η ικανότητα εύρεσης αξίας πονταρίσματος σε συνεχή βάση κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Πίσω από αυτό, όμως, υπάρχει η δυνατότητα σωστής διαχείρισης του τραπεζικού σας λογαριασμού. Δηλαδή, του χρηματικού ποσού που έχετε διαθέσει για αθλητικά στοιχήματα, ή του κεφαλαίου σας με άλλα λόγια. Η διαχείριση του bankroll έχει να κάνει με τη διασφάλιση καλών επιλογών. Εάν δεν έχετε ένα σύστημα και τείνετε να βάλετε ένα αυθαίρετο ποσό σε κάθε στοίχημα, θα μπορούσατε να καταλήξετε να χάσετε χρήματα ακόμη και αν έχετε ένα σταθερό ποσοστό νίκης. Αυτό συμβαίνει όταν τα στοιχήματα στα οποία βάζετε περισσότερα χρήματα τα χάνετε πιο συχνά από εκείνα στα οποία καταλήγετε να ποντάρετε λιγότερα.

Πώς κάνουμε bankroll management

Καταρχάς, είναι σωστό να ορίζεται το ποσό του αρχικού κεφαλαίου (η λεγόμενη μπάνκα) πριν την έναρξη μιας αγωνιστικής-στοιχηματικής περιόδου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων θα συναντήσετε tipsters με αρχική μπάνκα 1.000 μονάδων. Το ιδανικό, λοιπόν, είναι σε κάθε στοιχηματισμό να ποντάρεται το 1-5% του αρχικού κεφαλαίου, κοινώς από 10 ως 50 μονάδες με βάση το παραπάνω παράδειγμα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να συνδυάζεται με μικρό αριθμό αγώνων, καθώς στην περίπτωση ενός παρολί 4-5 αγώνων, το οποίο θα συνοδεύεται και από υψηλό ποσό πονταρίσματος, οι πιθανότητες για «χασούρα» αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Είναι, λοιπόν, σαφώς ορθότερο να γίνεται φειδωλή επιλογή αριθμού αγώνων, αλλά και ποσού στοιχηματισμού.

Μία άλλη πολύ σημαντική συμβουλή όσον αφορά τη διαχείριση κεφαλαίου είναι η εξής: σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία ο αριθμός των κερδισμένων στοιχημάτων παρά το ποσό του κέρδους. Είναι πολύ μεγαλύτερη «μαγκιά» να κερδίζεις σε συχνά χρονικά διαστήματα (long run), παρά να «τινάξεις την μπάνκα» με 5 ή 6 μεγάλα κερδισμένα ποσά μέσα σε μία σεζόν. Μπορεί να σας φαίνεται μικρό το περιθώριο κέρδους, όμως αν το αθροίσετε, στο τέλος της περιόδου είναι πολύ πιθανό να έχει μαζευτεί ένα ικανοποιητικό ποσό.

Επιπλέον συμβουλές για τη διαχείριση κεφαλαίου στο στοίχημα

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες συμπληρωματικές συμβουλές, οι οποίες όμως είναι εξίσου σημαντικές: α) αντιμετωπίστε το ποσό του κεφαλαίου ως επένδυση και όχι ως «σίγουρα πεταγμένα χρήματα», β) σκεφτείτε εκ των προτέρων πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματά σας σε περίπτωση κέρδους, γ) βάζετε μικρούς και σταδιακούς στόχους, δ) διατηρείτε αρχείο με τα πονταρίσματά σας, καθώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο σε κάποια μελλοντική στιγμή.

Κοινώς, η σωστή διαχείριση κεφαλαίου αποτελεί μία από τις σίγουρες και «υγιείς» οδούς, προκειμένου να «χτίσετε» επιτυχία παγιωμένη και μακροπρόθεσμη και όχι… υπερφίαλη και εφήμερη. Μη σας φαίνεται πως οι κανόνες αυτοί που αναλύσαμε είναι περιοριστικοί. Άλλωστε, το στοίχημα, για είναι επιτυχημένο σε μακροπρόθεσμη κλίμακα, θα πρέπει να προσεγγίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο.