Το σύστημα Martingale και η εφαρμογή του στο στοίχημα

Μία από τις γνωστές στρατηγικές στοιχήματος, η οποία όμως τυγχάνει κριτικής από αρκετούς ειδικούς, είναι το σύστημα Martingale. Οφείλει την ονομασία του στον Χένρι Μαρτινγκέιλ, ο οποίος πριν από… 300 χρόνια εφήυρε αυτόν τον τρόπο, προκειμένου -κατά τη γνώμη του- να καταστήσει πιο αποδοτικό το ποντάρισμά του στη ρουλέτα. Το σύστημα είναι βασισμένο στη στατιστική και στα μαθηματικά και η εξήγησή του είναι αρκετά απλή. Η βασική φιλοσοφία του συστήματος Martingale έγκειται στο διπλασιασμό του πονταρίσματος μετά από κάθε χαμένο στοίχημα, μέχρι το στοίχημα να κερδηθεί και η όλη διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή. Φυσικά, επιβάλλεται στον παίκτη το στοιχείο της υπομονής, καθώς είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της ψυχραιμίας σε περίπτωση απανωτών αποτυχιών.

Ας προχωρήσουμε σε μία πιο αναλυτική επεξήγηση του συστήματος. Αν, λοιπόν, ο παίκτης κερδίσει στο αρχικό στοίχημα, βάζει στην… τσέπη το κέρδος και ποντάρει εκ νέου το αρχικό ποσό. Αν το στοίχημα χαθεί, το ποσό πονταρίσματος διπλασιάζεται, έως ότου το στοίχημα επαληθευθεί. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ενδέχεται το ποσό πονταρίσματος να φτάσει σε…. δυσθεώρητα ύψη, ώστε να μη γίνεται αποδεκτό από κάποια στοιχηματική ιστοσελίδα. Έτερο αντικείμενο αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του είναι το εξής: ο παίκτης πρέπει να έχει “γερό πορτοφόλι” για να μπορέσει να το τηρήσει.

Σημειώνουμε, τέλος, μία πολύ σημαντική παράμετρο: το σύστημα Martingale δε μας εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη όσο μεγαλώνει το ποντάρισμα μας, διότι ο βασικός σκοπός του είναι η επαναφορά των προηγούμενων απωλειών. Δηλαδή, είτε παρατηρηθεί επιτυχία στο πρώτο ποντάρισμα, είτε στο τρίτο, είτε στο… έβδομο, το καθαρό κέρδος μας θα είναι ακριβώς ισόποσο.