Τι είναι το ανταλλακτήριο στοιχημάτων

ανταλλακτήριο στοιχημάτων

Αν ασχολείστε συστηματικά με το στοίχημα, τότε κάποια στιγμή ίσως ακούσετε να αναφέρεται ο όρος ανταλλακτήριο στοιχημάτων. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, είστε στο σωστό μέρος. Ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό παρακάτω, που καλύπτει όλα όσα χρειάζεστε για να κατανοήσετε τι είναι και πώς ακριβώς λειτουργεί.

Τι σημαίνει ανταλλακτήριο στοιχημάτων;

Όταν ζητάει κάποιος να μάθει τι είναι το ανταλλακτήριο στοιχημάτων πρέπει καταρχάς να του γίνει κατανοητό ότι η φιλοσοφία του διαφέρει από αυτή των παραδοσιακών book.

Ένας τρόπος για να εξηγήσετε τον όρο είναι ο εξής: οι συναλλαγές εκεί είναι ακριβώς όπως το χρηματιστήριο. Αντί να αγοράζει και να πουλάει κανείς μετοχές, κάνει το ίδιο με στοιχήματα για γεγονότα. Ένας κύριος στόχος των χρηματιστών είναι να αγοράζουν σε χαμηλή τιμή και να πωλούν σε υψηλή, ώστε να προκύψει κέρδος. Οι αρχές είναι ακριβώς οι ίδιες και σε ένα ανταλλακτήριο στοιχημάτων. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ποντάρουν μεταξύ τους και το ανταλλακτήριο λειτουργεί όπως ένας διαιτητής.

Κοινώς, οι παίκτες ποντάρουν εναντίον παικτών και όχι εναντίον ιστοσελίδων. Το ανταλλακτήριο στοιχήματος, λοιπόν, είναι ένας “χώρος”, ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα στοιχήματα που έχουν τεθεί από τους παίκτες. Μιλάμε, φυσικά, για έναν ψηφιακό “χώρο”, που λειτουργεί με συγκεκριμένο λογισμικό.

“Lay” και “back”

Ο παίκτης, λοιπόν, μπορεί εδώ να λειτουργήσει είτε ως “book” (κοινώς να προσφέρει αποδόσεις για ένα γεγονός και να περιμένει ποντάρισμα) είτε ως… παίκτης (κοινώς να ποντάρεις σε ένα γεγονός σε αποδόσεις προσφερόμενες από άλλους παίκτες). Στην πρώτη περίπτωση ο παίκτης κάνει, κατά τη στοιχηματική ορολογία, “lay” (πουλάει) και στη δεύτερη περίπτωση κάνει “back” (αγοράζει).

Όπως είναι λογικό, η ιστοσελίδα που αποτελεί ουσιαστικά το ανταλλακτήριο στοιχημάτων “πιστώνει” κάποιο ποσό ως “προμήθεια” για τις υπηρεσίες της. Αναφέρουμε ως παράδειγμα τη Betfair, ένα από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια στοιχημάτων, η οποία “ζητάει” το 5% των κερδισμένων στοιχημάτων.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας σημειωθεί το εξής. Όταν τοποθετείτε ένα στοίχημα σε έναν παραδοσιακό bookmaker, σχεδόν πάντα θα είναι “back” στοίχημα. Αυτό σημαίνει ότι στοιχηματίζετε πως κάτι θα συμβεί. Με την αποδοχή του στοιχήματός σας, ο μπουκ τοποθετεί ένα στοίχημα “lay”. Στοιχηματίζει εναντίον σας ότι το αποτέλεσμα που επιλέξατε δεν θα επιβεβαιωθεί.

Χρησιμοποιώντας ένα ανταλλακτήριο στοιχημάτων, σας δίνετε η δυνατότητα να ποντάρετε τόσο “back” όσο και “lay” στοιχήματα. Κάνοντας αυτό πολλές φορές, υπάρχει δυνατότητα να αποκομίσετε κέρδος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Τα σημεία – κλειδιά

Χρειάζεται σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αποδόσεις για “back” και “lay” καθορίζονται αρχικά από τους ίδιους τους παίκτες, αλλά η τελική απόδοση που θα πάρει είναι μία που υπακούει στους νόμους αγοράς και ζήτησης. Γι’ αυτό και καλείται συχνά “τιμή ισορροπίας”.

Στα περισσότερα ανταλλακτήρια οι αποδόσεις ανοίγουν στο 101% σε σχέση με τους συμβατικούς “book” και ενδέχεται να κινηθούν μέχρι το 110% αν μιλάμε για κάποιο δημοφιλές αθλητικό event. Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρέωση της προμήθειας στα καθαρά κέρδη δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη για αντιστάθμισμα θέσεων και κέρδη ή απώλειες, ανάλογα με την κίνηση της αγοράς. Με άλλα λόγια, ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί από “book” σε… παίκτη ή το αντίστροφο.