Τι είναι ROI και Yield στο στοίχημα

roi yield

Οι όροι ROI και Yield είναι ευρέως διαδεδομένοι στον κόσμο του στοιχήματος. Τι είναι λοιπόν ROI και Yield στο στοίχημα; Δεν είναι λίγοι αυτοί που δε γνωρίζουν επακριβώς τη σημασία και τη λειτουργία τους. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αμφότεροι και γιατί άπαντες θα πρέπει να γίνουν γνώστες.

Πρόκειται για όρους που είναι παρόμοιοι, ωστόσο δε θα πρέπει να συγχέονται. Το ROI σημαίνει «επιστροφή της επένδυσης», ενώ το yield είναι ο καθαρός δείκτης κέρδους του παίκτη. Η διαφορά τους είναι ότι το RΟΙ συμπεριλαμβάνει και τα πονταρίσματα, ενώ το yield απεικονίζει μόνο το καθαρό κέρδος ή τις απώλειες.

To ROI είναι ο δείκτης που μας δείχνει την αναλογία των μεικτών κερδών ενός παίκτη, ως προς το αρχικό του ταμείο. Πρόκειται δηλαδή, για έναν δείκτη που μας βοηθά να αντιληφθούμε το ποσοστό αύξησης ή μείωσης του κεφαλαίου μας. Για να βρείτε το ROI, θα πρέπει να προχωρήσετε στην εξής πράξη: να διαιρέσετε το κεφάλαιο που απέμεινε στο φινάλε μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου προς τα συνολικά πονταρίσματα που τοποθετήσατε. Αν έχετε κέρδος, το ποσοστό σας θα είναι πάνω από 100%. Αντιθέτως, αν έχετε χασούρα, το ποσοστό σας θα είναι κάτω απ’ το 100%. Αν, για παράδειγμα, ένας παίκτης έχει ξεκινήσει με 500 και έχει φτάσει στα 1000, τότε το ROI του είναι 1000/500= 2 x 100 = 200%.

Yield είναι ο καθαρός δείκτης κέρδους του παίκτη. Χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει την επιστροφή χρημάτων που λαμβάνει ο παίκτης, ως προς τα πονταρίσματα του. Για παράδειγμα, αν μέσα σ’ ένα μήνα έχω ποντάρει 250 ευρώ και κέρδισα 300, το κέρδος μου είναι 50 ευρώ. Στη συνέχεια διαιρούμε το καθαρό κέρδος με το συνολικό ποντάρισμα (50/250) και πολλαπλασιάζουμε επί 100. Το αποτέλεσμα είναι 20%, νούμερο που αποτελεί το yield μας. Αν έχετε απώλειες ο δείκτης Yield θα είναι αρνητικός.

Ο όρος χρησιμοποιείται από πολλούς tipsters. Θεωρείστε επιτυχή έναν tipster με yield της τάξης τουλάχιστον 8% σε δείγμα όμως αρκετών στοιχημάτων, το οποίο θα θεωρήσετε αντιπροσωπευτικό. Είναι προφανές βέβαια, ότι για να προκύψει το ROI και το yield σας, θα πρέπει να κρατάτε σημειώσεις με τα πονταρίσματα σας.