Η γκανιότα είναι μία λέξη στην στοιχηματική ορολογία που πολλοί παίκτες δεν γνωρίζουν τι σημαίνει. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται αυτόν τον πολύ σημαντικό όρο για κάθε παίκτη του στοιχήματος.

Η γκανιότα με απλά λόγια είναι η προμήθεια που κρατάει ο book, ώστε να είναι κερδισμένος ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υποθέτοντας ότι τα ποσά που έχουν παιχτεί στο 1-Χ-2 αποδίδουν το ίδιο κέρδος στους παίκτες και για τα τρία σημεία. Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε έναν αγώνα με αποδόσεις 1.80-3.20-3.80. Ο τύπος που υπολογίζουμε την γκανιότα είναι ο εξής:

Γκανιότα=1 – 1/[(1/1.80)+(1/3.20)+(1/3.80)]=11,6%

Παράδειγμα: παίχθηκαν 80€ στον άσσο (1.80×80=144€), 45€ στην ισοπαλία (3.20×45€=144€) και 38€ στο διπλό (3.80×38€=144€). Σε κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις ο book οφείλει στον παίκτη 144€. Στο σύνολο όμως έπαιξαν 163€, δηλαδή κέρδη για τον book περί τα 19€ (11,6% επί των παιχθέντων).

Άρα η γκανιότα σε αυτό το παιχνίδι με αυτές τις αποδόσεις σε αυτό τον bookmaker είναι 11,6%.

Οι ιστοσελίδες του ίντερνετ συνήθως παίζουνε από 5% εώς 11%, σε αντίθεση με τον εγχώριο book που παίζει με γκανιότα γύρω στο 15%.

Ένας σωστός παίκτης θα πρέπει να προσέχει την γκανιότα και να αποφεύγει μεγάλες “προμήθειες”, γι’αυτό θα ήτανε καλό να μειώνεται την γκανιότα αποφεύγοντας πολλούς αγώνες μαζί (παρολί), προτιμώντας λίγους αγώνες και έχοντας δυνατότητα να παίζετε σε διαφορετικές ιστοσελίδες.

Ο παίκτης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να γνωρίζει την γκανιότα του μπουκ, τις πιθανότητες να κερδίσει, αλλά και πόσα νικηφόρα πονταρίσματα χρειάζεται για να παρουσιάσει κέρδος. Διότι, είναι γνωστό ότι 2-3 σερί νίκες δεν αρκούν.

Όπως ξέρουμε όλοι, οι στοιχηματικές έχουν στο μυαλό τους το δικό τους κέρδος και όχι των πελατών τους. Γι’ αυτό και μια απόδοση που εμείς εκτιμούμε πιο υψηλά, θα τη δούμε να προσφέρεται χαμηλότερα. Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη δική μας εκτίμηση και την απόδοση των μπουκ είναι η κοινώς λεγόμενη γκανιότα, δηλαδή το ποσοστό κέρδους που θα βγάλει ο μπουκ σε όλα τα ενδεχόμενα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα, τόσο πιο εύκολο έργο έχει ο μπουκ για να εξασφαλίσει ότι οι τιμές του δεν είναι μεγαλύτερες από την πραγματική πιθανότητα κάθε πιθανού αποτελέσματος. Συνεπώς, δική μας δουλειά είναι να αναζητήσουμε τις ιστοσελίδες που προσφέρουν συχνά ή συστηματικά (ακόμη καλύτερα) αθλητικά γεγονότα με χαμηλή γκανιότα. Αυτές οι ευκαιρίες είναι αυτά που ονομάζονται στον κόσμο του στοιχήματος «value bets» και αποτελούν το στόχο του κάθε παίκτη. Προφανώς και θα πρέπει να ψάχνουμε τα παιχνίδια που οι στοιχηματικές προσφέρουν σε μηδενική γκανιότα και να εκμεταλλευόμαστε το ουσιαστικά δίκαιο παιχνίδι.

Αν υποθέσουμε ότι ένας παίκτης θα κάνει 10 σερί στοιχήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μοιρασιά στις νίκες και τις ήττες. Χρειάζονται πάνω από 6/10 κερδισμένα στοιχήματα για να θεωρήσει κάποιος ότι έβγαλε κέρδος, κάτι που ασφαλώς σπάνια συμβαίνει. Γίνεται αντιληπτό, ότι αν βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τύχη και τις εφήμερες εκτιμήσεις μας, δεν πρόκειται να δούμε… χαΐρι. Οφείλουμε να ψάχνουμε τις ευκαιρίες με τις χαμηλότερες δυνατές γκανιότες και ει δυνατόν, να κρατούμε σημειώσεις με τις δικές μας εκτιμώμενες αποδόσεις.

Δεν ξεχνάμε ότι παίζουμε στοίχημα και στο στοίχημα το #1 κριτήριο είναι αποδόσεις. Ψάχνουμε την καλύτερη τιμή για την πρόβλεψη που πρόκειται να κάνουμε.