Τα «σερί παιχνίδια» στο NBA

Και στη χώρα μας η στοιχηματική αγορά του NBA είναι από τις πλέον διάσημες. Πολλοί είναι οι παίκτες που επιλέγουν ποντάρισμα τόσο σε αποτελέσματα (χάντικαπ), όσο και στα πολλά ειδικά στοιχήματα που κυκλοφορούν (παίκτες, σκοράρισμα, σκορ ανά δωδεκάλεπτα). Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σχετικά απρόβλεπτη αγορά, μιας και τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά (82 ματς η διάρκεια της regular season), συνήθως έρχονται διαδοχικά, ενώ και το επίπεδο πολλών ομάδων δε διαφέρει ιδιαίτερα.

Γενικά το στοίχημα στο NBA θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς έχει πολλές ιδιομορφίες. Προτίστως, όλες οι ομάδες διαθέτουν παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης που μπορούν να κρίνουν ένα παιχνίδι οποιαδήποτε βραδιά, αν είναι “καυτοί”. Στο “μαγικό κόσμο” του ΝΒΑ και ειδικά στην κανονική σεζόν, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τεράστια έκπληξη, αφού η ψαλίδα ανάμεσα στις ομάδες είναι μικρή και η κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε στην καλή της βραδιά. Έπειτα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η συχνότητα με την οποία δίνουν αγώνες οι 32 ομάδες. Το πρόγραμμα είναι πολλές φορές εξαντλητικό και οι παίκτες των ομάδων, ειδικά οι αστέρες δεν δίνουν το 100% κάθε φορά, προσπαθώντας να διαχειριστούν τη σεζόν από άποψη κούρασης. Επίσης, δεν είναι σπάνιες οι φορές που οι προπονητές επιλέγουν διαφορετικό rotation των ομάδων τους από βραδιά σε βραδιά, με σκοπό να δώσουν χρόνο σε πολλούς παίκτες και να “ξαλαφρώσουν” τους πρωταγωνιστές τους. Αυτοί είναι αστάθμητοι παράγοντες, που οι παίκτες στοιχήματος θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πριν ποντάρουν.

Back to Back παιχνίδια

Ενδιαφέρουσες μελέτες αποδεικνύουν ότι προκύπτει αξία στο κοντράρισμα των ομάδων που δίνουν δύο σερί εντός έδρας παιχνίδια, φαινόμενο που συναντάμε συχνότατα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σ’ όλα τα σπορ. Συνήθως, μάλιστα, τα δύο διαδοχικά εντός έδρας ματς διεξάγονται σε απόσταση 24 ωρών, στοιχείο που πάντα οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας. Αυτή η ιδιομορφία του προγράμματος στο ΝΒΑ δημιουργεί νέες συνθήκες, που έρευνες έχουν αποδείξει ότι εξυπηρετούν τα σχέδια των παικτών που επιλέγουν να κοντράρουν τους γηπεδούχους.

Πιο συγκεκριμένα, προκύπτουν αριθμοί που επιβεβαιώνουν ότι η ομάδα που παίζει δεύτερο σερί εντός έδρας ματς και έχει κερδίσει το πρώτο, έχει λιγότερες από 40% πιθανότητες να κερδίσει ξανά (σε περίπτωση που θεωρείται φαβορί βάσει αποδόσεων). Συνεπώς, αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, μελετημένοι και ικανοί να ερμηνεύσουμε καταστάσεις, είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν ενώπιον μας αρκετές ευκαιρίες.

Ιατρικό Δελτίο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο στοιχηματικό κομμάτι του NBA παίζει και η ειδησεογραφία, όσον αφορά το ιατρικό κομμάτι των ομάδων. Το συνεχές πρόγραμμα των αγώνων καταπονεί αρκετούς παίκτες και συχνά βλέπουμε ξαφνικές απουσίες από τις ομάδες. Όχι πάντα λογω κάποιου ξεκάθαρου τραυματισμού, αλλά και λόγω κόπωσης ή μικρών ενοχλήσεων. Οι παίκτες του NBA και ειδικά οι σούπερ σταρ δεν θα ρισκάρουν να αγωνιστούν σε έναν αγώνα της κανονικής σεζόν αν έχουν τις παραμικρές ενοχλήσεις, ώστε να μη ρισκάρουν μία υποτροπή.

Ο σωστός παίκτης στοιχήματος θα πρέπει να παρακολουθεί τα ιατρικά δελτία των ομάδων και να περιμένει τις τελικές αποφάσεις για τις αποστολές των ομάδων, καθώς δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να ανακοινώνονται αποουσίες ακόμη και λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων. Βασικός κανόνας για όποιον παίζει στοίχημα στο NBA είναι να περιμένει τα ιατρικά δελτία μέχρι το βράδυ και να ποντάρει μόνο αν ξέρει σίγουρα τις απουσίες της κάθε ομάδας.