κριτήριο Kelly

Άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, και άλλοι μισογεμάτο! Για πολλούς λόγους, η αισιοδοξία είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό στη ζωή μας. Τι συμβαίνει όμως στο στοίχημα; Ας δούμε λοιπόν, πώς η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα στοιχήματά σας.

Η μεροληψία της αισιοδοξίας επιτρέπει στον παίκτη να πιστεύει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χαθεί το στοίχημά του, παρά να βγει κερδισμένο. Αυτό υπάρχει συνολικά σε διάφορες πτυχές της ζωής, και σε απλά καθημερινά πράγματα. Έτσι λοιπόν, το στοίχημα δεν εξαιρείται. Η βιασύνη που προκαλεί η αισιοδοξία, έχει αρνητικά αποτελέσματα στο sports betting και όχι μόνο.

Το θέμα είναι, πώς η αισιοδοξία εκφράζεται στη στοιχηματική εμπειρία. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά κάποιες θεματικές, που αποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία δεν είναι καλός σύμβουλος στο στοίχημα.

Αναζήτηση μόνο των θετικών

Έχουμε επιλέξει να στοιχηματίσουμε σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Πραγματοποιούμε λοιπόν τη μελέτη μας, ενώ η σκέψη μας είναι εκ των προτέρων σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Είναι σύνηθες λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση, να δίνουμε βαρύτητα στις παραμέτρους που υποστηρίζουν το υποψήφιο στοίχημά μας. Αυτός ο τρόπος μελέτης όμως, δεν είναι σωστός. Αντίθετα, οφείλουμε να ψάχνουμε λεπτομερώς τους παράγοντες που ενδέχεται να διαψεύσουν την αγορά που έχουμε κατά νου. Όταν είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι, εστιάζουμε και ψάχνουμε μόνο όσα ευνοούν την επιλογή μας. Παρόλα αυτά, είναι συνετό η αναζήτησή μας να έχει και την αντίθετη κατεύθυνση.

Σχετική με αυτό το θέμα, είναι και η ψευδαίσθηση του ελέγχου. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, ότι σε καμία περίπτωση δεν κατέχουμε εξ ολοκλήρου έναν αγώνα. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, που είναι ικανοί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα. Για παράδειγμα, σε ένα ματς ποδοσφαίρου, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να αλλάξει εξαιτίας μιας κόκκινης κάρτας, ενός τραυματισμού, μιας λανθασμένης διαιτητικής απόφασης, κλπ. Μπορεί εμείς να νομίζουμε ότι ελέγχουμε το στοίχημά μας, όμως οφείλουμε να σκεφτούμε το πλήθος αιτιών που δύνανται να μεταβάλουν την κατάσταση.

Η κρίση με βάση στερεότυπα

Είναι αλήθεια, ότι τα φαβορί που αγωνίζονται στην έδρα τους, συνήθως κερδίζουν. Ειδικά αν μιλάμε για πανίσχυρες ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, κ.ο.κ. Αυτό όμως, κάθε άλλο παρά δεδομένο δεν είναι. Γενικά, είναι πολύ χρήσιμη η μελέτη των στατιστικών, των παραδόσεων, και όλων των στοιχείων που «περιτριγυρίζουν» μια αναμέτρηση. Η μελέτη αυτή, πρέπει να γίνεται έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το ματς μπορεί να… στραβώσει. Η αισιοδοξία που πηγάζει από τα στερεότυπα, προκαλεί ξεκάθαρα κακό στο στοίχημα και είναι πολύ πιθανό να μας ωθήσει σε λάθος επιλογές.

Ελλιπής γνώση

Ιδιαίτερα οι αρχάριοι παίκτες, παρασύρονται από τη γνώση τους για κάποιες ομάδες, ή την αγαπημένη τους, και θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Μπορεί να γνωρίζουμε πολύ καλά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τυο συλλόγου που υποστηρίζουμε, και να πιστεύουμε ότι είμαστε πανέτοιμοι για σωστή πρόβλεψη. Η γνώση της μιας πλευράς, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και ορθή κρίση γύρω από ένα ματς. Οι φίλαθλοι συνήθως αγνοούν βασικά χαρακτηριστικά των αντιπάλων ομάδων, και λειτουργούν με βάση την αισιοδοξία τους και το συναίσθημά τους για τη δική τους ομάδα. Αυτό έχει σαφώς αρνητικά αποτελέσματα στα στοιχήματά μας.

Η διάθεσή μας

Όταν όλα πάνε καλά τα πράγματα στο στοίχημα, η ψυχολογία είναι φυσιολογικό να ανεβαίνει. Η αισιοδοξία μεγαλώνει και πολλές φορές δεν δικαιολογείται. Ένα καλό σερί στο στοίχημα δεν σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί και η επόμενη επιλογή μας. Κάθε στοίχημα ξεχωριστά, ξεκινάει από το… μηδέν. Δεν είναι σωστό να επηρεαζόμαστε από την αισιοδοξία μας, που προκύπτει από τη χαρούμενη διάθεσή μας. Το μέτρο είναι ο απαραίτητος σύμβουλος. Κάθε αναμέτρηση, και το στοίχημα πάνω σε αυτήν, στηρίζονται σε δεδομένα. Επομένως, παραμερίζουμε την αισιοδοξία που μπορεί να προκύπτει από διαφόρους λόγους, και συνεχίζουμε τη μελέτη μας και το συνετό παιχνίδι.