Λίγο πριν την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων υπάρχουν συνήθως αρκετές ομάδες που μένουν οριστικά εκτός στόχων. Αυτές χαρακτηρίζονται ως «αδιάφορες» αφού πλέον δεν έχουν κάποιο ξεκάθαρο κίνητρο. Είτε δεν προλαβαίνουν να διεκδικήσουν μία θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους. Βρίσκονται, δηλαδή, κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα και εκεί προβλέπεται και να παραμείνουν με βάση τα μαθηματικά.

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά και όπου υπάρχει στοίχημα, κυριαρχεί η άποψη ότι μια ενδιαφερόμενη ομάδα έχει πάντα το προβάδισμα εναντίον μιας αδιάφορης. Και αυτό θα το ακούσετε έστω κι αν στερείται ποιότητας. Απ’ την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ομάδες που δεν έχουν την πίεση του αποτελέσματος παίζουν πιο «ελεύθερα» και ως εκ τούτου μπορούν να κάνουν την έκπληξη με κάποια μη αναμενόμενη νίκη.

Είναι δύο αντικρουόμενες απόψεις που κάποια στιγμή θα συναντήσετε. Τι ακριβώς ισχύει όμως και ποια από τις δύο να πιστέψετε; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και θα λέγαμε απλά ότι εξαρτάται από την περίπτωση. Δεν υπάρχει η μία και απόλυτη αλήθεια για να σας αποκαλύψουμε. Όμως, μπορούμε να σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψιν για το ποντάρισμά σας.

Τι να προσέξετε για τις αδιάφορες ομάδες

Αν ρίξετε μια ματιά στα αθλητικά στοιχήματα, θα ανακαλύψετε ότι το κίνητρο της ομάδας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές, ποιοτικές ομάδες θα χάσουν παιχνίδια επειδή δεν έχουν κίνητρο για την περίσταση. Υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό που λέει ότι «το ταλέντο δεν κερδίζει πάντα παιχνίδια». Αυτή η κεντρική ιδέα επιβεβαιώνεται συχνά  όταν οι παίκτες χάνουν χρήματα από ομάδες αουτσάιντερ ή υποτιμημένες, αλλά μπορεί επίσης να ισχύει και το αντίστροφο. Μερικές φορές, η πιο ταλαντούχα ομάδα μπορεί να θεωρηθεί αουτσάιντερ βάσει κριτηρίων εκτός από την καθαρή ικανότητα να παίζει το παιχνίδι. Υπό ορισμένες συνθήκες, οι καλές ομάδες, ιδίως αν δεν έχουν πλέον να πιάσουν κάποιο στόχο, ενδέχεται να υποτιμούν τις πιο αδύναμες ομάδες.

Επιπλέον, αν μιλάμε για σοβαρές ομάδες και μεγάλους συλλόγους δύσκολα θα δούμε να χαλαρώνουν ακόμη και προς το τέλος του πρωταθλήματος. Έχουν μία φήμη και ένα γόητρο να προστατέψουν και δεν μπορούν να διακινδυνέψουν κάποιον διασυρμό. Έστω και αν δεν έχει πια σημασία στη βαθμολογία. Επίσης, απαρτίζονται από παίκτες υψηλού επιπέδου, που λειτουργούν στο ανώτερο επίπεδο επαγγελματισμού. Τουλάχιστον, αυτές που έχουν κρατήσει την οργάνωση τους και δε σκέφτονται ήδη τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο παίκτης οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή του στις μετρίου διαμετρήματος «αδιάφορες» ομάδες. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να είναι αδιάφορη η Στόουκ και το ίδιο να είναι αδιάφορη η Άρσεναλ.

Που να ποντάρετε με αξία

Να θυμάστε ότι οι καλύτερες ευκαιρίες παρουσιάζονται όταν ομάδες της «ουράς» έχουν τεράστια ανάγκη τους πόντους και αντιμετωπίζουν θεωρητικά ανώτερα σύνολα. Οι περισσότερες ιστοσελίδες εκτιμούν ότι η διαφορά ποιότητας παίζει ρόλο και δε λαμβάνουν υπόψιν τους την έλλειψη ενδιαφέροντος στη μία εκ των δύο. Αυτό, όμως, αποτελεί παράλειψη και σίγουρα θα φουσκώσει κάποια απόδοση χωρίς να υπάρχει βάση. Εκεί πρέπει να «χτυπήσουμε», καθώς αυτό θα είναι ένα “value bet”, o διακαής πόθος των απανταχού παικτών του στοιχήματος. Ένα ποντάρισμα, με απλά λόγια, πάνω από την κανονική του αξία. Που έτσι μας επιτρέπει σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί να αποκομίσουμε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.