Κάθε λεπτομέρεια παίζει σημαντικότατο ρόλο στον κόσμο του στοιχήματος. Πέρα από την αγωνιστική φόρμα, τις σημαντικές απουσίες και την ανάγκη για ένα θετικό αποτέλεσμα υπάρχουν πολλές ακόμα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των παικτών. Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από τη φόρμα και την ειδησεογραφία παίζει το ματσάρισμα των ομάδων. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και σε άλλα πιο εναλλακτικά αθλήματα, το ματσάρισμα των αντιπάλων παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκβαση ενός αγώνα και κατά συνέπεια στο στοίχημα. Στο ποδόσφαιρο που είναι ο βασιλιάς των σπορ και του στοιχήματος, τα ματσαρίσματα κρίνονται σε ένα βαθμό και από τους σχηματισμούς των ομάδων.

Σε ό,τι αφορά το ποντάρισμα στο ποδόσφαιρο, είναι σαφές ότι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς αγορές είναι αυτές των Under και Over. Τα αναζητά πολύ ο κόσμος του στοιχήματος, ψάχνοντας κυρίως τις ευκαιρίες. Υπάρχουν πρωταθλήματα με έφεση στο Over 2,5 (όπως η Β’ Ολλανδίας) ή στο Under 2,5 (Σούπερλιγκ), ενώ στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες λεπτομέρειες παίζουν το ρόλο τους.

Αυτές είναι και οι σχηματισμοί με τους οποίους παρατάσσονται οι ομάδες απ’ τους προπονητές. Σύμφωνα με έρευνες, ο σχηματισμός που ευνοεί τη συχνότερη παρουσία του Over 2,5 είναι το 4-4-2, αγαπημένο σύστημα των περισσότερων Άγγλων προπονητών, το οποίο όμως σπάνια βλέπουμε σε άλλες λίγκες.

Το 4-2-3-1 χρησιμοποιείται κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, όπου παρατηρείται μια σχετική μείωση του Over 2,5. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά του Over 2,5 στις τελευταίες χώρες αυξήθηκαν σημαντικά όταν οι προπονητές αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη το σχήμα με έναν επιθετικό και έπαιξαν 4-4-2.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με τα Οver/Under ο σχηματισμός της κάθε ομάδας ή δεν αποτελεί εγγύηση ότι ένα σύστημα θα οδηγήσει σε συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Ωστόσο, οι σχηματισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο και θα πρέπει πάντα να τους συνυπολογίζουμε όταν ποντάρουμε. Σίγουρα όταν βλέπουμε ότι δύο ομάδες παίζουν με 4-4-2 ή 4-3-3 δίνουμε ένα προβάδισμα στο Over, αφού εξ ορισμού είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθούν πολλοί παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Όταν βλέπουμε ότι μία ομάδα εφαρμόζει συστήματα όπως το 4-5-1 ή του 3-5-2 κατά βάση έχει πιο αμυντικούς προσανατολισμούς και θα πρέπει να την “κυνηγάμε” στο Under.

Όσον αφορά τα σημεία (1Χ2), όλα είναι σχετικά και χρειάζεται εμπειρία, ποδοσφαιρική και στοιχηματική για να διαβάσουμε σωστά ένα παιχνίδι, βάσει συστημάτων. Και σίγουρα δεν αρκεί να ξέρουμε τα συστήματα για να προβλέψουμε σωστά την έκβαση ενός αγώνα, αλλά είναι ένας παράγονας που πρέπει να συνυπολογίσουμε. Αν για παράδειγμα μία ομάδα που παρατάσσεται με 3-5-2 αντιμετωπίσει μία ομάδα που παίζει 4-2-3-1 υπάρχουν καλές πιθανότητες η δεύτερη να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην πρώτη από τα άκρα. Εκεί, οι εξτρέμ και οι μπακ θα έχουν υπεροπλία (θεωρητικά) και θα έχουν χώρο να συνδυαστούν. Αυτό το στοιχείο το μετράμε και το βάζουμε στην εξίσωση. Αν και τα άλλα στοιχεία συνειγορούν, τότε ποντάρουμε στην ομάδα με το 4-2-3-1. Τα παραδείγματα συστηματικών ματσαρισμάρων είναι πολλά και δίνουν μία ιδέα για το πως περιμένουμε έναν αγώνα, αλλά πέρα από τα συστήματα είναι η ποιότητα των παικτών που κάνει τη διαφορά και αυτή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόφαση των προγνωστικών μας.