Σε όλα τα previews των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων συμπεριλαμβάνεται πάντα και η προϊστορία ανάμεσα στους δύο μονομάχους. Αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιογραφικής εργασίας και έρευνας, καθώς έτσι μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της δυναμικής των ομάδων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων δύο ομάδων δεν προσφέρει κάτι, καθώς η παρουσίαση «ταξιδεύει» σε παλιές δεκαετίες. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα η παρουσίαση της συνολικής προϊστορίας των αναμετρήσεων της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Ναντ, καθώς η δυναμική των ομάδων διαφοροποιείται ανά δεκαετίες. Θα ήταν πολύ πιο εξυπηρετικό για τον παίκτη να ενημερωθεί για την προϊστορία των τελευταίων 10 ετών, όπου στο μεγαλύτερο κομμάτι η Παρί είναι στην κορυφή και κάνει… πλάκα στη Γαλλία.

Ωστόσο, η προϊστορία δεν έχει να κάνει μόνο με καθαρούς αριθμούς, αλλά και με τις παραδόσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ιστορικό υπόβαθρο συγκεκριμένων αναμετρήσεων, οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια η προϊστορία είναι μοιρασμένη και δε βγαίνει ξεκάθαρο φαβορί. Συνεπώς, θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με αναμετρήσεις ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα τοπικά ντέρμπι. Σημαντικό κομμάτι είναι επίσης η προέλευση των ομάδων, η παράδοση τους, αν πρόκειται για μεγάλα κλαμπ του παρελθόντος που απλώς τα τελευταία χρόνια περνούν δύσκολες περιόδους.

Ο κάθε σύλλογος κουβαλά πίσω μια ιστορία, η οποία δεν αφορά τίτλους, διακρίσεις και αριθμούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια τα οποία απασχολούν περισσότερο από άλλα, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι και ο τοπικός χαρακτήρας. Για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό το επίπεδο διεισδυτικότητας της Λάρισας στην τοπική κοινωνία της σε σχέση με την αντίστοιχη της Ξάνθης. Μπορεί στα μάτια του μπουκ η δυναμική των δύο ομάδων να έχει συνάρτηση μόνο με τα αγωνιστικά ζητήματα, όμως ο πραγματικός γνώστης του στοιχήματος γνωρίζει ότι το υπόβαθρο των δύο ομάδων είναι διαφορετικό. Αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε “φανέλα”.

Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, που μπορεί να έχουν μικρή σημασία, όμως δεν αποκλείεται να είναι τελικά αυτές που θα μας οδηγήσουν στο ταμείο. Αρκεί να καταλάβουμε ότι το στοίχημα δεν πρέπει να μας απασχολεί εφήμερα και με γνώμονα το γρήγορο κέρδος, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει περιττή τη γνώση της προϊστορίας σε έναν αγώνα, καθώς όπως λέει και το ρητό οι παραδόσεις δεν παίζουν μπάλα, αλλά όλα έχουν έναν ρόλο στο στοίχημα. Σίγουρα οι παραδόσεις και η προϊστορία δεν θα επηρεάσει την απόδοση των παικτών στο χορτάρι. Ο βασικός κανόνας για να ποντάρουμε είναι να έχουμε πλήρη και σωστή ενημέρωση για την τωρινή δυναμική των ομάδων και τα στοιχεία που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο. Σύμφωνοι, φόρμα, πρόσφατες στατιστικές και ειδησεογραφία είναι οι κύριες πηγές που θα πρέπει να μας απασχολούν. Ωστόσο και η παράδοση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο σκεπτικό που διαμορφώνουμε για έναν αγώνα. Και έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχολογία των ομάδων πριν μπουν στον αγώνα, ειδικά όταν μιλάμε για πρόσφατη προϊστορία, την οποία έχουν ζήσει οι πρωταγωνιστές. Όταν για παράδειγμα μία ομάδα έχει σερί ήττών σε μία έδρα, είναι αναπόφευκτο παίκτες που έχουν βιώσει τις συνεχόμενες νίκες να έχουν ψυχολογικό μειονέκτημα. Και αυτό μπορεί να βγει στο χορτάρι με νευρικότητα, ένταση ή έλλειψη αυτοπεποίθησης.