Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η κερκίδα στο στοίχημα;

Όσοι ασχολούνται με το στοίχημα σε συζητήσεις που κάνουν για αυτό είναι σίγουρο πως κάνουν αναφορά σε «καυτές» έδρες και γήπεδα όπου οι γηπεδούχοι (θεωρητικά) έχουν το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Όμως, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κερκίδας στο στοίχημα; Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας τέτοιου είδους λεπτομέρειες; Μπορεί μία ποιοτική ομάδα να δυσκολευτεί σε μία «καυτή» έδρα;

Η προφανής απάντηση είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες της… λεπτομέρειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που να μην αξίζει τον κόπο να επισημανθεί στον κόσμο του στοιχήματος. Το παραμικρό στοιχείο, το πιο ασήμαντο και ευτελές, μπορεί να μας οδηγήσει στα κατάλληλα συμπεράσματα και εντέλει στο ταμείο. Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το μέγεθος του γηπέδου, αλλά η πληρότητα της εξέδρας και το κλίμα που δημιουργούν οι οπαδοί.

Για παράδειγμα, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός παίζουν σε ΟΑΚΑ και «Απόστολος Νικολαΐδης» αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δύο απ’ τις λαοφιλείς ομάδες της Ελλάδας, ο κανόνας είναι ότι οι πράσινοι παίζουν πολύ πιο συχνά με συνθήκες έδρας, καθότι αρκούν μερικές χιλιάδες οπαδοί τους για να κάνουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ένα δύσκολο γήπεδο για κάθε αντίπαλο. Στον αντίποδα, ακόμη κι αν οι φίλοι της ΑΕΚ συρρεύσουν κατά χιλιάδες στο αχανές ΟΑΚΑ, η πληρότητα θα παραμείνει χαμηλά, συνεπώς «έδρα» δεν πρόκειται να γίνει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα νούμερα δεν μπορούν να μας δώσουν πάντα τις απαντήσεις, ειδικά όταν μιλάμε για πρωταθλήματα άλλων χωρών. Οφείλουμε να «ψαχτούμε» όσο περισσότερο γίνεται, να παρακολουθήσουμε ολόκληρους αγώνες, να τσεκάρουμε τις συνθήκες διεξαγωγής τους και να καταλήξουμε στα απαραίτητα συμπεράσματα για τις έδρες με τις οποίες αξίζει να ασχοληθούμε.

Μόνο με παρακολούθηση αγώνων θα ξεχωρίσουμε τις απλά δύσκολες έδρες από εκείνες που πραγματικά αλλοιώνουν τις συνθήκες διεξαγωγής των αναμετρήσεων και καλύπτουν το χάντικαπ που ενδεχομένως υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Ελλάδα είναι η Λάρισα, η οποία ακόμη κι όταν δεν έχει αξιόλογη ομάδα, βάζει πάντα δύσκολα σε όλες τις θεωρητικά ανώτερες ομάδες που επισκέπτονται την έδρα της. Είναι τέτοια τα δεδομένα που διαμορφώνονται, που η πιθανότητα να πάρουν οι Θεσσαλοί ένα θετικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Τέτοιες περιπτώσεις ψάχνουμε, έτσι ώστε να βρούμε τα λάθη των book.