Πόσο επηρεάζει η παράδοση/προϊστορία στο στοίχημα;

Πολλοί είναι οι παίκτες του Πάμε Στοίχημα ανά τον κόσμο, που πριν ποντάρουν τα χρήματά τους, μελετούν πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες του κάθε αγώνα. Τσεκάρουν δηλαδή με προσοχή στατιστικά στοιχεία, ακόμη και την προϊστορία των δυο ομάδων. Πώς όμως μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι που θα παρακολουθήσουν αύριο, το αποτέλεσμα του ίδιου αγώνα μερικά χρόνια πριν; Τι μένει ίδιο και τι αλλάζει μεταξύ των ομάδων από χρονιά σε χρονιά και από παιχνίδι σε παιχνίδι; Έχουμε ετοιμάσει μία σχετική ανάλυση για το ζήτημα πιο κάτω.

Πολλοί πιστεύουν πως η παράδοση συγκαταλέγεται μέσα στα αναγκαία και ακόμη και στα πιο hot στοιχεία που μπορεί να λάβει κάποιον υπόψιν του πριν τοποθετήσει τα χρήματά του υπέρ μιας ομάδας. Κατά πόσο όμως ισχύει ένας τέτοιος ισχυρισμός; Εμείς ερχόμαστε να ανατρέψουμε αυτή την ομολογουμένως γραφική ιδέα, καθώς κάθε παιχνίδι στον κόσμο είναι μοναδικό. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να μοιάζει με έναν άλλο, αφού έχει κάθε φορά τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε την παράδοση

Πως γίνεται 22 ποδοσφαιριστές του σήμερα να επηρεαστούν στην απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο από τους 22 που αγωνίζονταν, για παράδειγμα, το 2004; Το να ελέγχουμε την προϊστορία ενός αγώνα, θυμίζει την παρακολούθηση των αριθμών στο ΚΙΝΟ και πόσο συχνά εμφανίζεται ο καθένας από αυτούς. Π.χ. το γεγονός ότι ας πούμε το 22 έχει να εμφανιστεί σε αρκετές κληρώσεις, δεν σημαίνει ούτε πως θα βγει στην επόμενη, ούτε πως θα κάνει άλλες τόσες να εμφανιστεί. Οι πιθανότητες του να βγει οποιαδήποτε στιγμή είναι ακριβώς οι ίδιες, όπως και οι πιθανότητες του να κερδίσει π.χ. η Μπαρτσελόνα σε μια έδρα που έχει κακή παράδοση σε σχέση με μια έδρα που συνήθως παίρνει καλά αποτελέσματα.

Εδώ στα ατομικά αθλήματα ακόμη, όπως είναι ας πούμε το τένις, ένας αγώνας μπορεί να επηρεαστεί από πάρα πολλούς παράγοντες, αγωνιστικούς και μη. Πόσο μάλλον σε ένα ματς ποδοσφαίρου, όπου 22 (συνήθως διαφορετικοί από τους προηγούμενους) ποδοσφαιριστές  έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ τους. Ο καιρός, η φόρμα, το κίνητρο, η βαθμολογική θέση, οι απουσίες, οι διαιτητές, ακόμη και η όρεξη των παικτών είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που αλλάζουν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Όπως γίνεται κατανοητό, όλες αυτές οι παράμετροι δεν μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι, καλό θα ήταν όσοι έχουν ως πρώτο γνώμονα των επιλογών τους την παράδοση, να σταματήσουν να το κάνουν για το δικό τους συμφέρον. Πολλές φορές μπορεί να επιβεβαιώνονται οι επιλογές τους, ωστόσο αυτό γίνεται λόγω τύχης ή σωστού “διαβάσματος” του παιχνιδιού γενικότερα, παρά λόγο προϊστορίας ενός ματς. Η παράδοση, ιδίως αν είναι χρόνων πίσω, δεν μπορεί να προσφέρει δεδομένα με αξία στο σήμερα για να αξιοποιήσετε στο στοίχημά σας.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η παράδοση μεταξύ δύο ομάδων δεν έχει καμία σχέση με τη στατιστική. Οι στατιστικές, αν μιλάμε τουλάχιστον για αυτές της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δείχνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για το ποντάρισμά σας. Όπως το πόσα τέρματα σκοράρει ή δέχεται μια ομάδα κατά μ.ο. για παράδειγμα. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να ακολουθούμε τη στατιστική κάθε ομάδας, παρά τις παραδόσεις αγώνων, που μπορεί να έγιναν ακόμη και δεκαετίες πριν.