Πόσο επηρεάζει η παράδοση/προϊστορία στο στοίχημα;

Πολλοί παίκτες του Πάμε Στοίχημα ανά τον κόσμο, πριν ποντάρουν τα χρήματά τους, μελετούν πολύ προσεκτικά τις πληροφορίες του κάθε αγώνα, στατιστικά στοιχεία, ακόμη και την προϊστορία των δυο ομάδων. Πως όμως μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι που θα παρακολουθήσουν αύριο, το αποτέλεσμα του ίδιου αγώνα μερικά χρόνια πριν; Τι μένει ίδιο και τι αλλάζει μεταξύ των ομάδων από χρονιά σε χρονιά και από παιχνίδι σε παιχνίδι;

Πολλοί πιστεύουν πως η παράδοση συγκαταλέγεται μέσα στα πιο hot στοιχεία που μπορεί να λάβει κάποιον υπ’ όψιν του πριν τοποθετήσει τα χρήματά του υπέρ μιας ομάδας. Εμείς ερχόμαστε να ανατρέψουμε αυτήν τη γραφική ιδέα, καθώς κανένα παιχνίδι στον κόσμο δεν μπορεί αν μοιάζει με ένα άλλο.

Πως γίνεται 22 ποδοσφαιριστές του σήμερα να επηρεαστούν από τους 22 που αγωνίζονταν  το 2004; Το να ελέγχουμε την προϊστορία ενός αγώνα, θυμίζει την παρακολούθηση των αριθμών στο ΚΙΝΟ και πόσο συχνά εμφανίζεται ο καθένας από αυτούς. Π.χ το ότι το 22 έχει να εμφανιστεί σε αρκετές κληρώσεις, δεν σημαίνει πως θα βγει στην επόμενη, ούτε πως θα κάνει άλλες τόσες να εμφανιστεί. Οι πιθανότητες του να βγει οποιαδήποτε στιγμή είναι ακριβώς οι ίδιες, όπως και οι πιθανότητες του να κερδίσει π.χ η Μπαρτσελόνα σε μια έδρα που έχει κακή παράδοση σε σχέση με μια έδρα που συνήθως παίρνει καλά αποτελέσματα.

Εδώ στα ατομικά αθλήματα όπως είναι το τένις, ένας αγώνας μπορεί να επηρεαστεί από πάρα πολλούς παράγοντες, αγωνιστικούς και μη. Πόσο μάλλον σε ένα ματς ποδοσφαίρου, όπου 22 (συνήθως διαφορετικοί) ποδοσφαιριστές  έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ τους. Ο καιρός, η φόρμα, το κίνητρο, η βαθμολογική θέση, οι απουσίες, οι διαιτητές ακόμη και η όρεξη των παικτών είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που αλλάζουν από παιχνίδι σε παιχνίδι και δεν μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτοι στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι καλό θα ήταν όσοι έχουν ως πρώτο γνώμονα των επιλογών τους την παράδοση, να σταματήσουν να το κάνουν. Πολλές φορές μπορεί να επιβεβαιώνονται οι επιλογές τους, ωστόσο αυτό γίνεται λόγω τύχης ή σωστής επιλογής, παρά λόγο προϊστορίας ενός ματς.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η παράδοση δεν έχει καμία σχέση με τη στατιστική. Οι στατιστικές είναι της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και δείχνουν σημαντικές πληροφορίες όπως το πόσα τέρματα σκοράρει ή δέχεται μια ομάδα κατά μ.ο. Είναι καλύτερα λοιπόν να ακολουθούμε τη στατιστική κάθε ομάδας, παρά τις παραδόσεις αγώνων που μπορεί αν έγιναν ακόμη και δεκαετίας πριν.