Τι είναι ο bookmaker; Ποια είναι η δουλειά του και γιατί αναφερόμαστε σε αυτόν στις …στοιχηματικές ζωές μας; Αυτός είναι ένας άνθρωπος (ή αλγόριθμος;) που ουσιαστικά εκτιμά τα αθλητικά γεγονότα, αποφασίζοντας τις αποδόσεις που προσφέρει μία στοιχηματική εταιρία σε αυτά. Η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή και υπάρχει συνεργασία ανθρώπων και λειτουργιών για να βγουν οι αποδόσεις στις σωστές για τις στοιχηματικές τιμές, ώστε και να προσεκλύουν τους παίκτες να ποντάρουν, αλλά και να εξασφαλίζεται το κέρδος των στοιχηματικών.

Δεν είναι προνόμιο όλων των ιστοσελίδων, αφού μόνο οι πραγματικά μεγάλες και διαδεδομένες ιστοσελίδες έχουν από πίσω τους ομάδες ανθρώπων που προχωρούν σε εκτιμήσεις και αποφασίζουν για τις αποδόσεις, την ίδια στιγμή που αρκετές, πιο μικρές, στοιχηματικές εταιρίες έχουν αναθέσει την εν λόγω δουλειά σε ομάδες στατιστικής ανάλυσης.

Όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις βγαίνουν μέσω μαθηματικών, στατιστικών, γνώσης των αθλητικών γεγονότων, εκτίμησης των συνθηκών, πρόσφατης φόρμας και πολλών άλλων παραμέτρων. Για τις μεγάλες ιστοσελίδες, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που είναι επιφορτισμένα μ’ αυτή την εργασία, ενώ άλλες ιστοσελίδες προμηθεύονται τις αποδόσεις από ιστοσελίδες στατιστικής ανάλυσης και ανάλογα με τη «γραμμή» τους, τις προσαρμόζουν στις απαιτήσεις τους.

Επίσης γνωστό είναι ότι οι αποδόσεις δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν για πολλούς λόγους, όπως μια λανθασμένη πληροφορία, τραυματισμοί, αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Όταν ο μπουκ εκτιμά ότι συντρέχει λόγος, μεταβάλλει την απόδοση, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ιστοσελίδας και να μην την εκθέσει. Στο στοίχημα του σήμερα οι αλλαγές στις αποδόσεις είναι ο κανόνας. Σπάνια πλέον θα δούμε αποδόσεις απαράλλαχτες από τη στιγμή που θα προσφερθούν μέχρι την έναρξη του αγώνα και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Ειδησεογραφία και τα πονταρίσματα φέρουν ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος στις αλλαγές που παρατηρούμε καθημερινά. Βέβαια, υπάρχουν και οι ιστοσελίδες που επιλέγουν μη διαφοροποιήσουν τις αποδόσεις εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το μαζικό ποντάρισμα και προσελκύοντας περισσότερο κόσμο και άρα περισσότερο ποντάρισμα.

Μ’ αυτήν την τακτική όμως, κινδυνεύουν να χάσουν… πολλά. Όπως αναφέραμε παραπάνω, λίγες ιστοσελίδες έχουν δικές τους ομάδες και καθορίζουν μόνες τους τις αποδόσεις. Οι περισσότερες απλά ακολουθούν την εναλλαγή των αποδόσεων και γι’ αυτό άλλωστε, παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί μπουκμέικερς να προσφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.

Live αποδόσεις

Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του μπουκμέικερ είναι το live ποντάρισμα, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του στοιχήματος τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος του μπουκ είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και είτε να μεταβάλλει τις αποδόσεις, είτε να «κλειδώνει» τα αθλητικά γεγονότα. Εκεί η δουλειά είναι πιο δύσκολη για τις στοιχηματικές, καθώς η δράση είναι ζωντανή και ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες. Η εύλογη απορία είναι πως γίνεται να υπάρχει γνώση για σχεδόν όλα τα παιχνίδια που διεξάγονται την ίδια ώρα.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι σοβαρές ιστοσελίδες έχουν υπό τη δούλεψη τους στελέχη που βρίσκονται στα γήπεδα και μέσω κινητού τηλεφώνου τους ενημερώνουν για την εξέλιξη του αγώνα, έτσι ώστε να προλάβουν είτε να «κλειδώσουν» το ποντάρισμα, είτε να μεταβάλλουν την απόδοση (σε περίπτωση κάποιου επικίνδυνου φάουλ, πέναλτι, γκολ). Στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πλατφόρμες με εξειδικευμένα στελέχη που παρέχουν πληροφορίες για κάθε αγώνα και αυτές οι πλατφόρμες διοχευτεύουν τα στοιχεία σε πολλές στοιχηματικές ταυτόχρονα.