Πάνε μαζί στοίχημα και τύχη;

Τα δεδομένα στο στοίχημα αλλάζουν ανά δευτερόλεπτο. Η κίνηση της αγοράς επηρεάζει τόσο την εξέλιξή τους, όσο και τη λήψη αποφάσεων από τους παίκτες. Οι εν λόγω αποφάσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την όσο το δυνατόν ορθότερη εκτίμηση των αθλητικών γεγονότων, αλλά και με την εμπεριστατωμένη ανάλυση των αποδόσεων.

Ο παίκτης που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να γνωρίζει την γκανιότα του μπουκ, τις πιθανότητες να κερδίσει, αλλά και πόσα νικηφόρα πονταρίσματα χρειάζεται για να παρουσιάσει κέρδος. Διότι, είναι γνωστό ότι 2-3 σερί νίκες δεν αρκούν. Για να θεωρηθεί κανείς επιτυχημένος στο στοίχημα θα πρέπει να ξέρει και την παραμικρή λεπτομέρεια γι’ αυτό και πως μπορεί να την χρησιμοποιήσει υπέρ του. Επιπλέον, θα πρέπει να βασίζετε σε στοιχεία με αξία για να είναι κερδισμένος μακροπρόθεσμα, και όχι σε κάτι τόσο ασταθές και αόριστο όπως η τύχη.

Τι είναι η γκανιότα

Όπως ξέρουμε όλοι, οι στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν στο μυαλό τους το δικό τους κέρδος και όχι των πελατών τους. Είναι λογικό και αναμενόμενο να συμβαίνει. Γι’ αυτό και μια απόδοση που εμείς εκτιμούμε πιο υψηλά, θα τη δούμε να προσφέρεται χαμηλότερα. Αυτή η διαφορά ανάμεσα στη δική μας εκτίμηση και την απόδοση των μπουκ είναι η κοινώς λεγόμενη γκανιότα. Δηλαδή το ποσοστό κέρδους που θα βγάλει ο μπουκ σε όλα τα ενδεχόμενα. Με άλλα λόγια η προμήθειά του. Και είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το συμφέρον του παίκτη. Δηλαδή, όσο υψηλότερη είναι η γκανιότα τόσο θα δείτε να πέφτουν οι αποδόσεις, κάτι που φυσικά δεν σας συμφέρει όταν ποντάρετε.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα, τόσο πιο εύκολο έργο έχει ο μπουκ για να εξασφαλίσει ότι οι τιμές του δεν είναι ανώτερες από την πραγματική πιθανότητα κάθε αποτελέσματος, το οποίο αν συμβεί θα δώσει στον παίκτη την ευκαιρία να έχει μακροπρόθεσμα κέρδος.

Συνεπώς, δική μας δουλειά είναι να αναζητήσουμε τις ιστοσελίδες που προσφέρουν συχνά ή συστηματικά (ακόμη καλύτερα) αθλητικά γεγονότα με χαμηλή γκανιότα. Κάποιες φορές σε επιλεγμένα παιχνίδια ορισμένες πλατφόρμες προσφέρουν ακόμη και μηδενική γκανιότα υπό όρους και προϋποθέσεις φυσικά. Αυτές οι ευκαιρίες είναι αυτά που ονομάζονται στον κόσμο του στοιχήματος «value bets». Δηλαδή στοιχήματα με αξία, καθώς οι τιμές των αποδόσεων είναι “τσιμπημένες” προς τα πάνω και άρα προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα για κέρδος σε πιθανή επιτυχία. Για τον λόγο αυτό αποτελούν το στόχο του κάθε διαβασμένου παίκτη. Αν υποθέσουμε ότι ένας παίκτης θα κάνει 10 σερί στοιχήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει μοιρασιά στις νίκες και τις ήττες.

Πότε είναι κάποιος επιτυχημένος στο στοίχημα

Αξίζει να θυμάστε μία γενική οδηγία για να μπορέσετε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης. Χρειάζονται πάνω από 6/10 κερδισμένα στοιχήματα για να θεωρήσει κάποιος ότι έβγαλε κέρδος, κάτι που ασφαλώς εκ πείρας θα διαπιστώσετε ότι σπάνια συμβαίνει. Γίνεται αντιληπτό, ότι αν βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τύχη και τις εφήμερες εκτιμήσεις μας, δεν πρόκειται να δούμε… χαΐρι. Οφείλουμε να ψάχνουμε τις ευκαιρίες με τις χαμηλότερες δυνατές γκανιότες και ει δυνατόν, να κρατούμε σημειώσεις με τις δικές μας εκτιμώμενες αποδόσεις. Το στοίχημα, αν θέλουμε να είμαστε πετυχημένοι σε αυτό, απαιτεί δουλειά, προεργασία και αρκετό ψάξιμο. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη όταν μιλάμε για τα χρήματά σας.