Με την εμφάνιση πολλών διαδικτυακών νόμιμων ιστοσελίδων το στοίχημα έχει ανέβει επίπεδο. Πλέον, οι παίκτες δεν μένουν στις κλασικές επιλογές (1Χ2, Under/Over, Goal/Goal). Αλλά μπορούν να διαλέξουν από μία τεράστια γκάμα αυτών με απώτερο στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος ή στη χειρότερη περίπτωση τον περιορισμό της ζημιάς.

Ένας απ’ τους παράγοντες που λίγοι λαμβάνουν υπόψιν τους πριν καταλήξουν στις επιλογές τους για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι είναι ο διαιτητής. Στην Ελλάδα κυριαρχεί μπορούμε να πούμε μία διάχυτη… διαιτητολαγνεία! Η συζήτηση γύρω απ’ τους ρέφερι και τις αποφάσεις τους όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε είναι μόνιμη και επαναλαμβανόμενη. Ίσως πολλές φορές κρύβει σκιές και ενδεχομένως όχι και άδικα. Βέβαια, τα χαρακτηριστικά του διαιτητή δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα μόνο στα παιχνίδια που εκτυλίσσονται στη χώρα μας, αλλά γενικότερα σε πολλά μεγάλα πρωταθλήματα, όπως επίσης και στις διοργανώσεις, στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Τα στατιστικά για τους διαιτητές

Υπάρχουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες πλέον που είναι εξειδικευμένες πάνω στο αντικείμενο. Που προσφέρουν, δηλαδή, τις στατιστικές επιδόσεις των διαιτητών, ενώ τέτοιου είδους στοιχεία μπορείτε να βρείτε και στους ιστότοπους των περισσότερων διοργανωτριών αρχών. Μπορείτε να πληροφορηθείτε από τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που βγάζουν, μέχρι τον αριθμό φάουλ, τα πέναλτι, αλλά και φυσικά τα αποτελέσματα εντός και εκτός έδρας. Η γκάμα των στατιστικών αναφορικά με τους ρέφερι είναι αρκετά πλούσια και μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη. Αρκεί να βρείτε τα σωστά νούμερα και να γνωρίζετε πώς να τα αξιοποιήσετε. Σίγουρα δεν είναι μία επιλογή που θα σκεφτούν πολλοί πρώτη. Ωστόσο, αν εξετάσουμε κάποια βασικά στοιχεία, αυτή μετράει και με το παραπάνω, καθώς μπορεί να σας κατευθύνει σε ορθότερα συμπεράσματα πριν παίξετε.

Η συμπεριφορά στο παιχνίδι

Έχει αξία να παρατηρήσετε αν ο διαιτητής του αγώνα που σας ενδιαφέρει είναι αυτό που λέμε «εδράκιας». Αν δηλαδή είναι επιρρεπής στην πίεση που ασκεί ένα «καυτό» γήπεδο. Αν συμβαίνει αυτό τότε θα παρατηρήσετε ότι συνήθως  τα σφυρίγματά του τείνουν να «γέρνουν» προς τον γηπεδούχο. Είναι μία ακόμη πληροφορία που μπορεί να κρατήσετε για την επόμενη φορά που θα παίξετε στοίχημα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι που μπορείτε ενδεχομένως να εξετάσετε είναι αν θεωρείται γενικά… «βολικός». Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή αν προτιμά να συνδυάζει την παρουσία του με νίκες των φαβορί, προκειμένου να μη συνδέσει το όνομά του με κάποια πιθανή γκέλα. Θα γνωρίζετε κατά πάσα πιθανότητα για το συχνό αυτό φαινόμενο αν παρακολουθείτε αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν λοιπόν προκύψει κάποια τέτοια περίπτωση, είναι άλλη μία πτυχή που αξίζει να εξετάσετε πριν πάρετε την τελική σας απόφαση και ποντάρετε.

Σε γενικές γραμμές, η παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των διαιτητών σίγουρα απαιτεί περισσότερη αφοσίωση και χρόνο απ’ ό,τι οι περισσότερες επιλογές για στοίχημα. Χρειάζεται σε πρώτη φάση να εντοπίσετε τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης για νούμερα και στατιστικά και να τα μελετήσετε. Αλλά και να παρακολουθείτε εσείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά διαιτητών μέσα στο παιχνίδι ώστε να μπορέσετε να τους ψυχολογήσετε κατάλληλα. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν αφιερώσετε τον χρόνο σας στον έλεγχο των διαιτητών μπορεί αυτό να σας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα αναφορικά με το στοίχημά σας.