Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει στο Facebook σελίδες για το στοίχημα με… περίεργα ονόματα που υπόσχονται μεγάλα κέρδη. Για παράδειγμα, «fixed games» ή κάτι ανάλογο, μέσω των οποίων ορισμένοι τάζουν σε ευκολόπιστους χρήστες πως γνωρίζουν εκ των προτέρων τα αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων. Φυσικά, για να αποκαλύψουν τα «στημένα» σημεία ζητείται πάντα προπληρωμή.

Πιο συγκεκριμένα οι δημιουργοί αυτών των σελίδων ισχυρίζονται στα θύματά τους ότι είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών και πως γνωρίζουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ζητούν κατάθεση χρημάτων είτε μέσω συστημάτων και ιστοσελίδων ηλεκτρονικών πληρωμών σε λογαριασμούς κυρίως του εξωτερικού, είτε με τη χρήση κωδικών ηλεκτρονικής πληρωμής και προπληρωμένων καρτών, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Στην πορεία, «εξαφανίζονται» από προσώπου γης, ανεξαρτήτως αν η «πληροφόρηση» τους επιβεβαιωθεί ή όχι.

Πρόκειται, φυσικά, για πλεκτάνη και μάλιστα χειρίστου είδους, η οποία στοιχειοθετεί τα εγκλήματα της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της φοροδιαφυγής. Όσοι ασχολούνται με το στοίχημα, θα πρέπει να μείνουν μακριά και από ιστοσελίδες που ζητούν συνδρομή, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα προγνωστικά τους. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι δεδομένο ότι προκύπτει παράνομη δραστηριότητα (είναι πιθανό), όμως είναι ξεκάθαρο ότι συνιστά κατασπατάληση των χρημάτων σας.

Μπορεί επίσης να σας σταλεί ένα email ή ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να προέρχεται από κάποιον που δεν έχετε ακούσει ποτέ, ισχυριζόμενος ότι έχει γνώση ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος, αλλά θα το κοινοποιήσει μόνο αν πληρώσετε . Τι πρέπει να κάνετε; Απλά να το αγνοήσετε!

Ίσως να αναρωτηθείτε γιατί κάποιος θα πουλούσε τέτοιες πληροφορίες, καθώς θα μπορούσε να ποντάρει στο ίδιο το γεγονός και να κερδίσει χρήματα. Ένας από τους πιθανούς λόγους θα μπορούσε να είναι ότι το άτομο προσπαθεί να βγάλει επιπλέον λεφτά και να τα προσθέσει στα κέρδη του όταν τελικά πληρωθεί από το αθλητικό γεγονός. Όμως, γιατί να μην ποντάρει απλώς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε αυτό και να εξοικονομήσει χρόνο; Επίσης, διακινδυνεύει να συλληφθεί, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίωξη ή σε πρόστιμα. Πρόκειται, λοιπόν, σίγουρα για απάτη.

Που χρειάζεται προσοχή

Όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν τέτοιες γνώσεις ψεύδονται και δεν έχουν καμία απολύτως πληροφορία για επερχόμενα σταθερά γεγονότα. Πώς δουλεύει αυτή; Κάποιος επιτήδειος θα μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με ένα αθλητικό γεγονός με αντάλλαγμα χρήματα. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι μια σελίδα Facebook αφιερωμένη στην παροχή αποτελεσμάτων παιχνιδιών έναντι αμοιβής.

Εάν υπάρχουν 200 απαντήσεις στη σελίδα, τότε πρόκειται για 200 ​​άτομα που πληρώνουν για ένα πιθανό αποτέλεσμα. Μόλις η σελίδα λάβει αρκετές απαντήσεις και έχει συγκεντρώσει ένα χρηματικό ποσό, τότε οι πληροφορίες θα κοινοποιηθούν. Το άτομο που βρίσκεται πίσω από την απάτη θα πει στο ένα τρίτο των πελατών ότι η γηπεδούχος ομάδα θα κερδίσει, στο δεύτερο τρίτο ότι η φιλοξενούμενη ομάδα θα κερδίσει, και τέλος στο τελευταίο τρίτο πως το ματς θα λήξει ισόπαλο.

Ενώ οι περισσότεροι από τους πελάτες θα χάσουν και θα απογοητευτούν, το ένα τρίτο των ανθρώπων θα έχουν κερδίσει. Πλέον θα πιστεύουν ότι η σελίδα είναι αξιόπιστη και μπορεί να έχει εσωτερική γνώση για περισσότερα παιχνίδια που θα έρθουν.

Ποιος ο λόγος να μπαίνεις σε περιπέτειες και να πληρώνεις για συνδρομητικά προγνωστικά, τη στιγμή που υπάρχουν έγκυρες ιστοσελίδες – όπως το Bethome.gr – που τα προσφέρουν αφιλοκερδώς; Δείτε τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες όπου μπορείτε να ποντάρετε τα χρήματά σας χωρίς φόβο.