Η τεχνολογία «τρέχει» κάθε στιγμή που περνάει, με τη μεταβολή και εξέλιξη να αποτελούν προβλεπόμενες συμπεριφορές αυτής. Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να μη επηρεαστεί από αυτήν, καθώς όπου υπάρχουν πολλά χρήματα κυριαρχούν οι πονηριά, οξυδέρκεια, αντίληψη και προνοητικότητα. Παρακάτω θα ασχοληθούμε με τις αλλαγές των αποδόσεων και πως αυτές επηρεάζουν τις επιλογές των παικτών.

Γιατί μεταβάλλονται οι αποδόσεις

Η  πλήρης κατανόηση του γιατί αλλάζουν οι αποδόσεις πριν από την έναρξη ενός γεγονότος είναι μια θεμελιώδης αρχή στοιχήματος. Αναγνωρίζοντας πώς το χρήμα επηρεάζει την κίνηση της αγοράς, οι παίκτες μπορούν να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Καθώς πλησιάζει η έναρξη του αθλητικού γεγονότος που μας ενδιαφέρει, μπορεί να απορριφθεί κάποια από την αβεβαιότητα που αρχικά διαμόρφωσε τις αποδόσεις, καθώς γίνονται γνωστά κάποια επιπλέον στοιχεία. Με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη εμπιστοσύνη που ενθαρρύνει τους έξυπνους παίκτες να προσθέσουν όγκο χρημάτων στην αγορά.

Ένας bookmaker που είναι σίγουρος για την αρχική του αξιολόγηση θα μπορούσε να επιλέξει να μην αλλάξει τις πιθανότητες. Ωστόσο, σε μια μεταβαλλόμενη αγορά, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι σε επαφή με άλλους παρόχους και να εκτίθενται υπερβολικά σε ένα δεδομένο αποτέλεσμα.

Αντί να αναλάβουν αυτόν τον κίνδυνο, οι bookmakers θα προσαρμόσουν κανονικά τις πιθανότητες με βάση τη ροή χρημάτων.  Περισσότερα χρήματα που ποντάρονται σε ένα αποτέλεσμα οδηγούν στη μείωση των αποδόσεων και στην αύξηση των τιμών των εναλλακτικών αποτελεσμάτων.

Τι συμβαίνει όταν ένα σημείο “φορτώνεται” σε μεγάλο βαθμό

Με άλλα λόγια, αυτό που άπαντες γνωρίζουμε, είναι ότι όταν ένα συγκεκριμένο γεγονός «φορτώνεται» υπερβολικά, αυτό συνιστά κύριο λόγο μεταβολής της απόδοσης του. Πρόκειται επίσης για την αντανακλαστική αντίδραση του μπουκ όταν διακρίνει ότι ένα σημείο παίρνει πολύ ποντάρισμα και φροντίζει άμεσα να χαμηλώσει την απόδοση, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες του τζίρου.

Το υπερβολικό «φόρτωμα» ενός σημείου συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι οι παίκτες παρατηρούν την έντονη κινητικότητα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν το ρεύμα, διότι είναι γνωστό ότι συνήθως αυτό που παίζουν οι πολλοί, τελικά επιβεβαιώνεται.

Αυτός είναι ο πρωτεύων λόγος της αλλαγής αποδόσεων, αφού ο bookmaker αναγκάζεται να αλλάξει τις αποδόσεις, έτσι ώστε να μη βγει χαμένος. Μια δεύτερη αιτία για την αλλαγή αποδόσεων, την οποία επίσης συναντούμε συχνότατα, είναι η πληροφόρηση. Για παράδειγμα, ο bookmaker θα φροντίσει να αλλάξει τις αποδόσεις αν μάθει μερικές ώρες πριν από έναν αγώνα ότι προέκυψαν σημαντικές απουσίες.

Το ίδιο θα πράξει και σε πιθανή ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση των ομάδων. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι ιστοσελίδες δεν περιμένουν την κίνηση των παικτών (δηλαδή, που θα κατευθυνθεί το ποντάρισμα), αλλά αναλαμβάνουν δράση πρώτοι και φροντίζουν να καλύψουν τα… νώτα τους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η μεταβολή αποδόσεων μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους, λιγάκι πιο πονηρούς. Συνηθίζεται, ειδικά στην Αμερική, μεγάλοι «καρχαρίες» του στοιχήματος να οδηγούν τον τζίρο σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου να προκαλέσουν πτώση στις αποδόσεις και να εκμεταλλευτούν την ταυτόχρονη άνοδο των αντίθετων σημείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, είναι ο Αμερικάνος, Μπίλι Γουόλτερς, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα μύθο γύρω απ’ το όνομα του και φυσικά ιδιαίτερα μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς.