Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τον οδηγό στοιχήματος ενός εκ των πλέον δημοφιλών σπορ στις ΗΠΑ, του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Η κορυφαία λίγκα του αθλήματος είναι φυσικά το NFL, ενώ αυτοί που δεν είναι γνώστες το αποκαλούν «ράγκμπι», λέξη που είναι λανθασμένη και χαρακτηρίζει το παραπλήσιο σπορ των Βρετανών και Αυστραλών. Αρχικά, να επισημάνουμε ότι αποκαλείται football διότι η μπάλα έχει μήκος ενός «ποδιού» (foot), που αποτελεί τη μονάδα μέτρησης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρόκειται για ένα σπορ γύρω από το οποίο στήνεται μια τεράστια βιομηχανία θεάματος και απότελεί το #1 άθλημα στις ΗΠΑ!

Στοίχημα προτάσεις σήμερα – Βρες στο Bethome.gr τα κορυφαία προγνωστικά

Τα γήπεδα είναι γεμάτα, οι ομάδες εύρωστες οικονομικά και σε πολλές περιπτώσεις τα εκατομμύρια δολάρια ξεπερνούν τους προϋπολογισμούς ακόμη και ομάδων του φημισμένου ΝΒΑ. Στις ΗΠΑ είναι ο βασιλιάς των σπορ την τελευταία 10ετία βάσει τηλεθεάσεων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και διαφημίσεων. Καθώς περνούν τα χρόνια και η τεχνολογία εισχωρεί στις ζωές όλων μας, η Ευρώπη αρχίζει να έρχεται πιο κοντά με το φούτμπολ, καθώς πολλά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν τις αναμετρήσεις, με αποκορύφωμα το Super Bowl (τελικός), που δεν είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη.

Κανόνες NFL | Πως παίζεται

Όπως προαναφέραμε, η ονομασία «football» δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα πόδια, αφού το παιχνίδι παίζεται κυρίως με τα χέρια. Η κάθε ομάδα παρατάσσεται στο γήπεδο με 11 παίκτες και αμφότερες παλεύουν για να μεταφέρουν την μπάλα όσο πιο μακριά γίνεται προς την αντίπαλη περιοχή. Τα ρόστερ των ομάδων απαρτίζονται από 53 παίκτες και αγωνίζονται άλλοι παίκτες στην άμυνα, άλλοι στην επίθεση και άλλοι στις special teams. Ο αγώνας αποτελείται από 4 δεκαπεντάλεπτα (quarters) και μετά από την 1η και την 3η περίοδο οι ομάδες αλλάζουν πλευρές.

Στο γήπεδο υπάρχει ένας “χάρακας” (100 γιάρδες ή 99 μέτρα) και η κάθε ομάδα πηγαίνει από τη μια γραμμή στην άλλη και πίσω. Σε κάθε ομάδα ανήκει το μισό του γηπέδου και η endzone στην άκρη του μισού αυτού. Αυτή η endzone είναι ο χώρος που προφυλάσσει η άμυνα της ομάδας και η αντίπαλη endzone ο στόχος της επίθεσης. Κάθε ομάδα που αναλαμβάνει την κατοχή έχει 4 προσπάθειες (4 downs) να διανύσει σε μήκος συνολικά 10 γιάρδες προς την αντίπαλη περιοχή. Αν τα καταφέρει κερδίζει το δικαίωμα για άλλο ένα σετ τεσσάρων προσπαθειών (set of downs) με τις οποίες πρέπει να διανύσει άλλες 10 γιάρδες κ.ο.κ. ωσότου φτάσει στην αντίπαλη endzone και σκοράρει TOUCHDOWN για 6 πόντους. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: Το παιχνίδι με πάσα (passing game) και το παιχνίδι με τρέξιμο (running game ή rushing).

Η 4η προσπάθεια (down) ποικίλει ανάλογα με τη θέση της επίθεσης στο γήπεδο. Όταν βρίσκεται μακριά από την αντίπαλη endzone επιλέγεται συνήθως το Punt, δηλαδή η special team λακτίζει την μπάλα με το πόδι προς τον αντίπαλο και αυτός ξεκινά τη δική του επίθεση απ΄όπου προσγειωθεί η μπάλα. Όταν η επίθεση βρίσκεται κοντά στην αντίπαλη endzone συνήθως επιλέγεται το Field Goal, όπου και πάλι η special team λακτίζει την μπάλα με στόχο το σκοράρισμα για 3 πόντους. Τα ψιλά κίτρινα δοκάρια (σαν γιγάντιες σφεντόνες) είναι οι θέσεις στόχου όπου η μπάλα πρέπει να περάσει για ένα επιτυχημένο field goal ή επιπλέον πόντο. Υπάρχει πάντα η επιλογή της 2ποντης μετατροπής μετά από κάθε touchdown και αυτό εφαρμόζεται συνήθως από τις ομάδες που κυνηγούν στο σκορ.

Με δεδομένες τις πολλές διακοπές και τις καθυστερήσεις, ένας αγώνας διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Η σεζόν αποτελείται από 17 αγωνιστικές με τις ομάδες να δίνουν 16 αγώνες και να έχουν το δικαίωμα για ένα ρεπό μέσα στη σεζόν. Οι περισσότεροι αγώνες λαμβάνουν χώρα την Κυριακή, ενώ κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα αγώνας την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα) και ένας Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης). Από τις 32 ομάδες που συμμετέχουν οι 14 προκρίνονται στα play-offs. 7 από την AFC και 6 από τη NFC. Εκεί υπάρχουν 3 νοκ άουτ γύροι ως το μεγάλο γεγονός, το Super Bowl.

Οι αγορές στο στοίχημα NFL

Όπως σε όλα τα σπορ, έτσι και στο στοίχημα NFL, η βασική αγορά αφορά τον νικητή. Οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν χάντικαπ, ανάλογα με τη διαφορά επιπέδου που εκτιμούν ότι χωρίζει τις δύο ομάδες, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή του Over/Under συγκεκριμένων ορίων πόντων, που ορίζει ο book. Υπάρχουν επίσης οι κλασικές αγορές στο ημίχρονο (αποτέλεσμα ημιχρόνου, χάντικαπ ημιχρόνου, Over/Under πόντους στο ημίχρονο) και το ημίχρονο/τελικό.

Από εκεί και πέρα, συγκεκριμένες στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν διάφορες πιο εξειδικευμένες στοιχηματικές αγορές, όπως συνολικές επιθετικές γιάρδες, η ομάδα που θα κερδίσει τις περισσότερες γιάρδες πάσας, πρώτος/τελευταίος/anytime touchdown σκόρερ ή η ομάδα που θα Σκοράρει 3 φορές χωρίς απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φούτμπολ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πολύπλοκες στρατηγικές και γι’ αυτό η κάθε ομάδα αποτελείται από πολυπρόσωπα προπονητικά επιτελεία.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι αρκετοί προπονητές άλλων αθλημάτων (κυρίως του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου) παίρνουν ιδέες και εμπνεύσεις απ’ τα επιθετικά plays των κορυφαίων ομάδων του NFL. Συνεπώς, σας προτείνουμε αρχικά να αποκτήσετε μια πιο «στενή» σχέση με το άθλημα και τις ιδιαιτερότητές του, να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε μερικούς αγώνες και μετέπειτα να αποφασίσετε να ποντάρετε.

Live Betting στο NFL

Παραπάνω, αναφέραμε τις αγορές που θα βρείτε πριν την έναρξη των αγώνων, ωστόσο και στο live betting, το στοίχημα NFL έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Θα βρείτε όλες τις “κλασικές” αγορές που αφορούν το νικητή του αγώνα και το σύνολο των πόντων, ωστόσο κι εδώ, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικά στοιχήματα που αφορούν τους σκόρερς, τον τρόπο με τον οποίο θα σημειωθεί ο επόμενος πόντος και πολλές άλλες αγορές που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση. 

Σημειώστε μόνο, πως στο ζωντανό στοίχημα NFL οι αγορές “κλειδώνουν” συχνά και συγκεκριμένα με κάθε επίθεση μιας ομάδας και ξαναανοίγουν μετά το τέλος της επίθεσης, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η επόμενη επιθετική προσπάθεια μιας ομάδας. Έτσι, όσοι ασχολούνται με το στοίχημα NFL θα πρέπει να είναι γρήγοροι και… καλά διαβασμένοι. 

Αποδόσεις στο στοίχημα NFL

Οι αποδόσεις που συναντάμε στο στοίχημα NFL συνήθως είναι άκρως ανταγωνιστικές, ακόμη κι όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε δύο ομάδες. Αυτό συμβαίνει με τα χάντικαπ που εξισορροπούν την κατάσταση, όπως επίσης και με τα εναλλακτικά χάντικαπ ή τα εναλλακτικά όρια που θα βρείτε, σε περίπτωση που θέλετε να ρισκάρετε σε μια πολύ μεγαλύτερη απόδοση. 

Φυσικά, όσοι αρέσκονται στο χαμηλό ρίσκο, μπορούν να ποντάρουν στις απλές νίκες ορισμένων δυνατών ομάδων (χωρίς χάντικαπ), παίρνοντας φυσικά και την ανάλογη απόδοση. Σίγουρα κάποιος που ρισκάρει πολλά χρήματα δεν θέλει να μπλέκει με χάντικαπ και εναλλακτικά όρια, επομένως έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει το στοίχημά του με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Που θα παίξετε στοίχημα NFL

Οι στοιχηματικές πλατφόρμες γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοτικότητα των αμερικανικών αθλημάτων, επομένως έχουν φροντίσει να εντάξουν το NFL στα διαθέσιμα – προς στοιχηματισμό – αθλήματα. Επομένως, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αγορές για στοίχημα NFL, καθώς οι αγώνες προσφέρονται σε όλες τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες της Ελλάδος. 

Τέλος, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι τζίροι που σημειώνονται είναι αρκετά μεγάλοι, καθώς τις ώρες που διεξάγονται τα αμερικάνικα αθλήματα η Ευρώπη… “κοιμάται”, επομένως οι παίκτες αναγκαστικά στρέφονται σε διοργανώσεις όπως το NFL, το NBA και το NHL.