Μικρό γήπεδο ίσον… Under;

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα σχετικά άρθρα, στον κόσμο του ποδοσφαίρου -και ειδικότερα του στοιχήματος- υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις. Μία από αυτές έχει να κάνει με την εξής… πεποίθηση: τα γήπεδα με μικρές διαστάσεις ευνοούν το Under. Οι θιασώτες αυτής της άποψης επικαλούνται το γεγονός ότι τα μικρά γήπεδα οδηγούν συνήθως τις ομάδες σε χαμηλό τέμπο, ευνοούν τις “κλειστές” άμυνες και συμβάλλουν καθοριστικά στο Under.

Επειδή και το στοίχημα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιστημονικά, υπάρχουν αρκετές πανευρωπαϊκές μελέτες για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποδεικνύουν ότι η παραπάνω άποψη είναι λαθεμένη. Οι διαστάσεις των γηπέδων, λοιπόν, δεν παίζουν ουσιαστικά ρόλο στα… πολλά ή λίγα γκολ, αλλά αυτό έχει να κάνει καθαρά με τη συμπεριφορά και την αγωνιστική φιλοσοφία των ομάδων. Για να υποστηριχθεί, μάλιστα, το επιχείρημά μας είναι να καλό να παραθέσουμε ένα απτό παράδειγμα από το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Το παράδειγμα έχει συγκεκριμένο όνομα και αυτό είναι… Ολυμπιακός. Αν εξαιρεθούν αντίπαλοι όπως οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης, οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται ως επί τω πλείστον να αγωνιστούν σε γήπεδα μικρών διαστάσεων και να αντιπαρέλθουν ομάδες με ξεκάθαρες αμυντικές διαθέσεις. Αυτό δεν εμποδίζει την ομάδα του Πειραιά να σκοράρει πολλά γκολ, ακριβώς διότι η ίδια αγωνίζεται επιθετικά και αναζητά όσα περισσότερα γκολ γίνεται. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σπανιότερα και από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Εν κατακλείδι, το στοίχημα δεν έχει να κάνει αμιγώς με τα νούμερα (διαστάσεις γηπέδου), αλλά με τη νοοτροπία και την αγωνιστική συμπεριφορά.

Προγνωστικά Over/Under (Κλικ Εδώ)