Live στοίχημα: Πόση σημασία έχουν οι αλλαγές από τον πάγκο;

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη δημοφιλία αποκτά ο “ζωντανός” στοιχηματισμός, γνωστότερος ως Live betting. Κοινώς, αρκετοί παίκτες περιμένουν την εξέλιξη των αγώνων και επιλέγουν να ποντάρουν ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η συγκεκριμένη κατηγορία παικτών “κυνηγάει”, επίσης, τις ανατροπές κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ένα στοιχείο που ενδέχεται να διαφοροποιήσει έναν αγώνα είναι οι παίκτες που μπαίνουν στο ματς ως αλλαγή. Αλήθεια, όμως, πόσο σημαντική ενδέχεται να είναι μία αλλαγή, ώστε να μας ωθήσει να ποντάρουμε κάποιο ποσό σε ένα σημείο;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων (κι εφόσον δεν πρόκειται για αναγκαστικές αλλαγές) οι νεοεισελθόντες παίκτες είναι επιθετικοί ή επιθετικογενείς και μπαίνουν με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα που δεν εξυπηρετείται απ’ το τρέχον αποτέλεσμα και θέλει να ανατρέψει την κατάσταση. Δεν είναι παράλογη η εικασία ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, καθώς ο παίκτης που έρχεται απ’ τον πάγκο είναι ξεκούραστος σωματικά και πνευματικά, Έτσι, ενδέχεται να αντιληφθεί πιο γρήγορα λάθος της αντίπαλης άμυνας.

Η ιδέα ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να μπει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο και να αλλάξει τη ροή του παιχνιδιού είναι ευρέως γνωστή. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο που θα αντανακλάται στις ζωντανές αποδόσεις. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι εάν ο παίκτης που μπαίνει στο γήπεδο είναι το αστέρι της ομάδας οι μπουκ θα το έχουν ήδη λάβει υπόψιν και αυτό θα φανεί στις αποδόσεις. Την επόμενη φορά που ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες στον κόσμο θα εμφανιστεί στον πάγκο και δεν έχει προβλήματα φυσικής κατάστασης, ρίξτε μια ματιά στο ζωντανό στοίχημα για να δείτε πώς αλλάζουν οι αποδόσεις αν τυχόν μπει στο ματς.

Το πρώτο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μια αλλαγή θα επηρεάσει το ζωντανό στοίχημα είναι να εξετάσουμε τη διαδικασία σκέψης πίσω από αυτήν. Αν ο τεχνικός προσπαθεί να πετύχει και άλλο γκολ η ομάδα του ή ενισχύει την άμυνά του, για παράδειγμα. Ίσως αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει παίκτη από τον πάγκο λόγω τραυματισμού ή να αλλάξει πλάνα μετά από κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ποδοσφαιριστής του. Μπορείτε να έχετε πλεονέκτημα υπολογίζοντας τις προθέσεις ενός προπονητή πριν από τους μπουκ, καθώς μία αντικατάσταση παίκτη δεν είναι πάντα σαφές ποια πρόθεση κρύβει. Δεν είναι τόσο προφανές όσο το να βγει ένας αμυντικός και να προστεθεί ένας φορ για πιο επιθετικό παιχνίδι.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το στοίχημα είναι ποιοι προπονητές κάνουν τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές. Ένας απτός τρόπος μέτρησης αυτού θα ήταν πόσες αλλαγές έκανε ένας κόουτς που συνέβαλαν άμεσα στην επίτευξη γκολ. Μιλώντας για μελέτες, στην πραγματικότητα έχουν δείξει ότι η κούραση στο παιχνίδι προκαλεί μείωση της απόστασης σπριντ, λιγότερη συμμετοχή σε αποφασιστικές ενέργειες, λιγότερα σπριντ σε έναν αγώνα, μεγαλύτερο χρόνο ανάκαμψης μετά από σπριντ και χειρότερη τεχνική και τακτική απόδοση.

Ωστόσο, τα σχετικά αποτελέσματα ερευνών δεν αποδεικνύουν την παραπάνω εικασία που κάναμε, σχετικά με το αν θα μπει γκολ μετά την είσοδο φρέσκου παίκτη. Αντίθετα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, αν η ομάδα που προχώρησε σε μια τέτοια αλλαγή τελικά σκοράρει, το πιθανότερο είναι ότι θα τα κατάφερνε ακόμη και χωρίς τον νεοεισελθόντα. Συνεπώς, μία απλή αλλαγή επιθετικού σπάνια επιδρά καταλυτικά σε μία αναμέτρηση και αποτελεί μία «παγίδα» την οποία ο παίκτης του live στοιχήματος οφείλει να διαχειριστεί σωστά.