Κριτήριο Kelly στο στοίχημα: Οδηγός και παραδείγματα

κριτήριο Kelly

Το κριτήριο Kelly είναι μια μέθοδος πονταρίσματος που στηρίζεται στην ευστοχία εκτίμησης του κάθε παίκτη και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι στοιχηματικές ιστοσελίδες. Με λίγα λόγια υπαγορεύει στον παίκτη να στοιχηματίζει ένα ποσοστό του κεφαλαίου σε ένα σημείο αναλόγως με το αν θεωρεί πως οι πιθανότητες επαλήθευσης του είναι μεγαλύτερες από αυτές που δίνει ο Bookmaker (oρισμός του Value Bet). Κατά πολλούς είναι μια εξαιρετική μέθοδος στοιχήματος μιας και αφορά το value betting, ενώ απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε παίκτες με καλές εκτιμήσεις στον ορισμό των πιθανοτήτων.

Βασίζεται σε έναν τύπο για τον προσδιορισμό του σωστού μεγέθους ενός πονταρίσματος με γνωστές αποδόσεις και μια συγκεκριμένη πληρωμή. Με βασικά μαθηματικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθοδηγήσετε τις στοιχηματικές σας αποφάσεις.

Το κριτήριο Kelly, ανακαλύφθηκε από τον ο John Larry Kelly κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βασιζόταν σε έναν αλγόριθμο που στόχευε στην βέλτιστη επένδυση του χρηματικού κεφαλαίου. Ο διάσημος τύπος του αρχικά δημιουργήθηκε για πονταρίσματα στον ιππόδρομο, ενώ κατόπιν βρήκε χρήση ακόμη και στο χρηματιστήριο. Το κριτήριο αυτό συνοψίζεται στον τύπο που ακολουθεί:

P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση

Δηλαδή όπου: P= το ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να στοιχηματίζει ο παίκτης στον αγώνα από το συνολικό του κεφάλαιο, W= πιθανότητα νίκης, τι πιθανότητες δίνει στο σημείο που στοιχηματίζει.
Απόδοση= η απόδοση που δίνει ο μπουκ στο σημείο που θέλει να ποντάρουμε.

Όταν στοιχηματίζουν, πολύ κάνουν συχνά το αφελές λάθος απλώς να προσπαθούν να επιλέξουν τη νικητήρια πλευρά κάθε φορά, χωρίς να ανησυχούν για το ποσό ή τις αποδόσεις πληρωμής.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη, αν υποτεθεί ότι έχετε αρκετά χρήματα για να στοιχηματίσει πολλές φορές, καταλήγει να είναι άσχετο εάν ένα συγκεκριμένο στοίχημα οδηγεί σε νίκη ή ήττα. Αντ ‘ αυτού, πρέπει να λάβετε υπόψη την αναμενόμενη αξία του πονταρίσματός σας.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ένα στοίχημα μπορεί να οδηγήσει σε νίκη, αλλά θα έχει αρνητική αναμενόμενη αξία, οπότε μακροπρόθεσμα, αυτή η συμπεριφορά θα οδηγήσει σε καθαρή απώλεια.

Παράδειγμα

Μια απόδοση 2.00 έχει πιθανότητες επαλήθευσης 50% . Στην περίπτωση που ο παίκτης κρίνει πως το συγκεκριμένο σημείο έχει πάνω από 50% ποσοστό επαλήθευσης τότε με το κριτήριο Kelly μπορεί να βρει το ποσοστό κάβας που θα ποντάρει.

Έτσι αν ένα στοίχημα δίνει το «διπλό» σε απόδοση 2,00 και 50% πιθανότητες από τον μπουκ να επαληθευτεί, η εκτίμηση του παίκτη δίνει 55% ποσοστό να επαληθευτεί, τότε θα εφαρμόσει το παρακάτω κριτήριο P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση= 2,00 Χ(55%-45%)/2,00=10%, κάτι που σημαίνει πώς να ποντάρει το 10% του κεφαλαίου του. Όπως κάθε μέθοδος πονταρίσματος έτσι και αυτή έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Στηρίζεται στο value betting, ενώ η τακτική αυτή ενισχύει τις πιθανότητες κέρδους των παικτών που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα υποτιμημένα από τις ιστοσελίδες στοιχηματισμού σημεία.
Είναι μια ευέλικτη και ενεργητική μέθοδος στοιχηματισμού, που έχει εφαρμογή σε πολλούς τύπους πονταρίσματος.
Είναι μια προσαρμοστική τεχνική πονταρίσματος, που επιτρέπει στον κάθε παίκτη να ποντάρει ανάλογα με το κεφάλαιο που διαθέτει.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτού του κριτηρίου είναι ότι ο παίκτης μπορεί να πέσει στην παγίδα να υπερεκτιμήσει ένα σημείο και να χάσει έτσι μεγάλο ποσό, ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο κριτήριο μπορεί να βγάλει μεγάλα πονταρίσματα σε σχέση με το κεφάλαιο.