Κερδίστε στο στοίχημα από τα λάθη των άλλων

Έχει ειπωθεί πολλές φορές, πως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στο στοίχημα είναι το value betting. Με άλλα λόγια, πρέπει να ποντάρουμε σε αποδόσεις μεγαλύτερες από την πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου. Έτσι, αν το σημείο που επιλέξαμε επαληθευτεί, τα κέρδη μας θα είναι αυξημένα. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό, αν η επιλογή στο «κορώνα-γράμματα» δινόταν σε απόδοση 2,5, τότε αυτό θα είχε το απόλυτο value, καθώς θα ποντάραμε σε μια κατάσταση 50-50 παίζοντας με αποδόσεις ανώτερες του 2.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός «εχθρός» των παικτών στο στοίχημα; Πολλοί θα έλεγαν πως είναι οι διάφοροι μπουκ ή οι στοιχηματικές ιστοσελίδες στην οποίες παίζουμε. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ισχύει, μιας και οι ιστοσελίδες έχουν ένα σίγουρο κέρδος, το οποίο το εξασφαλίζουν μέσα από την γκανιότα που έχουν σε κάθε σημείο. «Εχθρός» μας λοιπόν είναι οι υπόλοιποι παίκτες στοιχήματος ανά τον κόσμο.

Ποια είναι όμως τα λάθη των υπόλοιπων παικτών τα οποία καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε;

  1. Επηρεάζονται από τις συνεχόμενες νίκες/ήττες μιας ομάδας. Μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, αν μια ομάδα έχει πετύχει τέσσερις σερί νίκες, το πιο πιθανόν είναι οι παίκτες να την προτιμήσουν και στο πέμπτο παιχνίδι ακόμη και σε χαμηλότερες αποδόσεις από αυτές που θα έπρεπε. Αντιθέτως αν μια ομάδα προέρχεται από συνεχόμενες ήττες, τότε οι παίκτες δύσκολα θα την εμπιστευτούν, ακόμη και αν οι πιθανότητες είναι υπέρ της για νίκη στο επόμενο παιχνίδι. Αυτή, όμως, η επιλογή είναι κάπως παρορμητική και δεν λαμβάνει υπόψιν όλα τα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε επιλογή των σημείων μας λοιπόν, όχι σύμφωνα με τη φόρμα της ομάδας και τη μάζα των παικτών, αλλά μελετώντας προσεκτικότερα και άλλα στοιχεία της αναμέτρησης.
  2. Επηρεάζονται από την έδρα. Σίγουρα έχετε ακούσει και έχετε επιλέξει κατά καιρούς ορισμένα σημεία, με βάση την έδρα στην οποία διεξάγεται ο αγώνας και όχι με βάση κάποιο άλλο στατιστικό στοιχείο (φόρμα, απουσίες, ειδησεογραφία). Προφανώς και η έδρα παίζει και αυτή το ρόλο της. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες υπερεκτιμούν το πόσο επηρεάζει το γήπεδο μία αναμέτρηση και το παρακάνουν.
  3. Επηρεάζονται από μια μεγάλη έκπληξη. Υπάρχει η τάση ανάμεσα στους παίκτες, να επιλέγουν να ποντάρουν τα χρήματά τους σε μια ομάδα που προέρχεται από μια μεγάλη έκπληξη. Στον αντίποδα, τείνουν να αποφεύγουν ομάδες που έπεσαν θύματα αυτής. Αν π.χ. η Τσέλσι ηττηθεί από την Μπόρνμουθ, στο επόμενο παιχνίδι η Τσέλσι θα αποφευχθεί, ενώ η Μπόρνμουθ θα προτιμηθεί. Κάτι τέτοιο προφανώς και είναι λάθος, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο μια μεγάλη ομάδα να επανακάμψει και να επιστρέψει άμεσα στο δρόμο των επιτυχιών, παρά μια μικρή ομάδα να συνεχίσει νικηφόρα.
  4. Επηρεάζονται από τη βαθμολογία των ομάδων. Προφανώς και η βαθμολογική θέση των ομάδων παίζει το ρόλο της, ωστόσο πολλές φορές είναι και κάπως παραπλανητική. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται αυτή η ομάδα να έχει κερδίσει ή χάσει ορισμένους βαθμούς από τύχη ή επειδή αγωνιζόταν με αρκετές απουσίες. Έτσι λοιπόν καλύτερα να ποντάρουμε σε κάποια ομάδα με βάση πολλές περισσότερες πληροφορίες – όσο περισσότερες τόσο καλύτερα – παρά με βάση τη θέση στην οποία βρίσκεται.