Πόσο επηρεάζουν τις ομάδες οι συμμετοχές στην Ευρώπη;

Υπάρχει μία… ιδεολογία στους παίκτες στο στοίχημα ότι είναι καλό να κοντράρουν τις ομάδες που έρχονται από μεσοβδόμαδες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και έχουν στο… καπάκι παιχνίδι για εγχώριες διοργανώσεις. Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει τις ατάκες κατά καιρούς περί… εκμετάλλευσης της κούρασης του αντιπάλου.

Είναι μία συνηθισμένη δήλωση ακόμη και από ειδικούς ότι η συμμετοχή στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει τη φόρμα της ομάδας. Όταν κάτι αναφέρεται τακτικά από σχολιαστές, τον Τύπο και γενικότερα τους ανθρώπους που πληρώνονται για να μιλήσουν για το ποδόσφαιρο, μπορεί γρήγορα να καθιερωθεί, ανεξάρτητα από το αν τα στατιστικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Προφανώς όσο περισσότερο προχωράει κάνεις σε μία διοργάνωση τόσα περισσότερα παιχνίδια θα πρέπει να παίξει, με αυτόν τον πρόσθετο αριθμό παιχνιδιών να οδηγεί οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και σε κούραση των παικτών. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την απόδοση μίας ομάδας.

Βέβαια, μεγάλη μερίδα των προπονητών δε λαμβάνει υπόψη τη συγκεκριμένη παράμετρο, καθώς είναι γεγονός ότι οι οργανωμένες ομάδες διαθέτουν πλήρη ρόστερ. Τα οποία μπορούν να “σηκώσουν πολλά καρπούζια” κάτω από τη μασχάλη τους και δίνουν λύσεις στους τεχνικούς για να κάνουν ροτέισιον.

Αξίζει να παίξεις αυτή την επιλογή στο στοίχημα;

Ερχόμενοι τώρα στο στοιχηματικό κομμάτι, θέτουμε ξανά το ερώτημα: αξίζει αυτή η κόντρα;

Είναι πιθανό ότι η απόσπαση της προσοχής μίας ομάδας με συμμετοχή στην Ευρώπη μπορεί να είναι λόγος που μία ομάδα δεν τα πάει τόσο καλά εγχώρια, αλλά υπάρχουν επίσης αμέτρητες άλλες μεταβλητές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τοποθετήσετε ένα στοίχημα. Έχουν υπάρξει τραυματισμοί στην ομάδα, για παράδειγμα; Είναι άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα ισχυρότερες από ό, τι στο παρελθόν;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν μειώνει την εγχώρια απόδοση μιας ομάδας με τεράστιο τρόπο. Μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αντίστροφα και να δώσει στους παίκτες αυτοπεποίθηση και για τις δύο διοργανώσεις. Εάν μια ομάδα τα πάει καλά στο πρωτάθλημα της χώρας της, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να τα πάει καλά και στην Ευρώπη.

Το κλειδί είναι να δούμε με ποιους αντιπάλους παίζει η ομάδα στην οποία στοιχηματίζετε και στους δύο αγώνες και να έχετε κατά νου τη δυναμικότητά τους. Καθώς και το βάθος πάγκου και την ικανότητα της επιλεγμένης ομάδας σας να κάνει ροτέισιον.

Η απάντηση, λοιπόν, για να μη πολυλογούμε στο αρχικό μας ερώτημα είναι αρνητική. Και βασίζεται σε πολλές υφιστάμενες έρευνες, ιδίως στο Νησί. Μια ματιά στα σχετικά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών υποδηλώνει ότι οι περισσότερες ομάδες της Premier League που παίζουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις διατηρούν περίπου τους ίδιους μέσους πόντους ανά παιχνίδι, ανεξάρτητα από το αν είχαν παίξει ματς στην Ευρώπη μέσα στην εβδομάδα ή όχι.

Συμπέρασμα

Σίγουρα υπάρχουν αυξομειώσεις στην αποτελεσματικότητα των ομάδων, εντούτοις το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι πιο σπουδαίες ομάδες που συμμετέχουν πάντα στην Ευρώπη διαθέτουν τους κατάλληλους τρόπους για να μην επηρεαστούν από τα σερί παιχνίδια. Τα νούμερα υποδηλώνουν ότι οι τεχνικοί των κορυφαίων ομάδων έχουν βρει μεθόδους για να προσαρμοστούν στην πρόκληση του ανταγωνισμού σε πολλά μέτωπα. Συνεπώς, ο άγραφος κανόνας ότι παίζουμε κόντρα σε ομάδες που προέρχονται από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν έχει βάση.

Νόμιμες Στοιχηματικές Ιστοσελίδες στην Ελλάδα