Όπως σε πολλούς τομείς της ζωής η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους. Αυτή η διαπίστωση βρίσκει τέλεια εφαρμογή και στον κόσμο του στοιχήματος. Πρόκειται για μια δραστηριότητα, που μπορεί για κάποιους να αποτελεί κάτι περισσότερο, ίσως μια ενασχόληση επαγγελματικής μορφής, δεν παύει όμως να θεωρείται «παιχνίδι», το αποτέλεσμα του οποίου επηρεάζεται κατά πολύ απ’ τον παράγοντα τύχη.

Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις σε άλλα κείμενα, η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όπως στον αθλητισμό, έτσι και στο στοίχημα θα έρθει η ημέρα των κακών επιλογών ή των ατυχιών που θα μας οδηγήσουν στον «κουβά». Ο καλός απ’ τον κακό παίκτη ξεχωρίζουν απ’ τον τρόπο διαχείρισης τέτοιου είδους στιγμών. Και στο αγωνιστικό κομμάτι και στο στοιχηματικό. Ο δυνατός χαρακτήρας στα δύσκολα φαίνεται, όπως και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Βασικός κανόνας της εγκυκλοπαίδειας του στοιχήματος είναι η μη «παράδοση» στα συναισθήματα. Τι εννοούμε; Να μην γίνεται κάποιος υποχείριο της «χασούρας» με τη λογική ότι όσα κι αν έχασα, μπορώ να ρεφάρω μέχρι το τέλος της ημέρας. Ο συνειδητοποιημένος παίκτης αντιλαμβάνεται τα λάθη του, τα εντοπίζει και φροντίζει να μην τα επαναλάβει ή τέλος πάντων, να τα ελαχιστοποιήσει. Για να το κάνει αυτό όμως, προϋπόθεση είναι να μη ρίχνει το… ανάθεμα κάθε φορά και σε διαφορετικό φταίχτη (π.χ. ατυχία, κακοδαιμονία, ρέντα, οι άχρηστοι παίκτες, ο κακός διαιτητής). Ατυχίες, ανικανότητα παικτών και λάθη διαιτητών είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, εντούτοις δεν αποτελούν την απάντηση σε όλα τα χαμένα δελτία.

Είναι λογικό, σε όλους έχει συμβεί, τα συναισθήματά μας να μας οδηγήσουν σε λάθος πονταρίσματα. Ο εκνευρισμός από ένα χαμένο δελτίο θα μας οδηγήσει σε ακόλουθο ποντάρισμα δίχως να έχουμε καθαρό μυαλό και σωστή εκτίμηση. Μετά από κάθε χαμένο ή κερδισμένο δελτίο θα πρέπει να γίνεται ένα “καθάρισμα” του μυαλού. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να έχετε διάρκεια στο στοίχημα, δίχως να σας πάρει από κάτω.

Μια ακόμη προφανής διαπίστωση (ίσως όχι τόσο προφανής για όλους) είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γίνει πλούσιος απ’ το στοίχημα. Ή τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα. Για να φτάσει κάποιος βέβαια σ’ αυτό το επίπεδο χρειάζονται πολλές ώρες, αλλά και χαμένο κεφάλαιο. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι αντίπαλος σας είναι οι στοιχηματικές εταιρίες, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα… πρόθυμες να χάσουν και γι’ αυτό επανδρώνονται με επαγγελματίες του χώρου. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχει πάντα η επόμενη ημέρα για να διεκδικήσετε νίκες.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η διαχείριση του κεφαλαίου. Ορίστε ένα συγκεκριμένο ποσό και εκτιμήστε με σύνεση αυτά που θα επιλέξετε να ποντάρετε κάθε φορά. Κρατήστε σημειώσεις με όλα τα πονταρίσματα, τη χασούρα και τις νίκες και θα αντιληφθείτε άμεσα τη χρησιμότητα τους. Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τις δυνατότητες σας και να συνειδητοποιήσετε τα λάθη σας. «Εκεί δεν έπρεπε να ποντάρω τόσα» ή «γιατί έριξα τόσα πολλά σ’ αυτό;» θα είναι μόνο μερικές απ’ τις διαπιστώσεις σας. Αφιερώστε χρόνο στην οργάνωση των πονταρισμάτων σας και θα δείτε εντυπωσιακή βελτίωση της στοιχηματικής απόδοσης.