Η καταστροφική σχέση του τζόγου με τον εθισμό

Αναμφίβολα ο τζόγος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις συμπεριφοράς και μπορεί να «συναγωνιστεί επάξια» την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό και όμως είναι διαπιστώσεις γνωστών διακεκριμένων ψυχιάτρων που έχουν καταλήξει σε αυτά τα ασφαλή συμπεράσματα μετά από χρόνια έρευνας και μελέτης. Σκεφτείτε το πιο απλά.

Αρκετοί από αυτούς που ασχολούνται με το στοίχημα (ανεξαρτήτως αθλήματος) έχουν κατά καιρούς νιώσει ότι θέλουν εναγωνίως να παίξουν «κάτι», οτιδήποτε απλά για να νιώσουν καλύτερα (τουλάχιστον έτσι αισθάνονται οι ίδιοι). Ας μην ανοίξουμε καλύτερα και το θέμα του Live στοιχήματος, το οποίο είναι ο «παράδεισος» του τζογαδόρου (και ταυτόχρονα και του Book) που συνεχώς θέλει να παίζει για να διατηρεί την αδρεναλίνη του σε «υψηλά επίπεδα». Μεγάλη συζήτηση την οποία θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Επί του θέματος όμως και λίγο πιο πρακτικά. Οποιοσδήποτε ασχολείται με το στοίχημα καλό θα ήταν να γνωρίζει ορισμένα πράγματα σχετικά με τον υπεύθυνο στοιχηματισμό καθώς μπορεί να μας αποτρέψει από αρκετά δεινά στο μέλλον. Αρκετά σημαντικό είναι επίσης να ξέρεις πως να διαχειρίζεσαι τα στοιχήματα σου και το κεφάλαιο που επενδύεις σε αυτά. Ορισμένα γεγονότα που μπορούν να αποτελούν σημάδια εξάρτησης από το τζόγο. Παρκάτω σας παρουσιάζουμε μερικές σημαντικές συμβουλές για υπεύθυνο παιχνίδι.

Μην σκέφτεστε το στοίχημα ως εισόδημα

Είναι λάθος να θεωρούμε το στοίχημα ως μέσο εισοδήματος. Αυτό είναι κάτι σχεδόν ανέφικτο. Η πλειοψηφία των παικτών θα χάσει κεφάλαιο παρά θα το πολλαπλασιάσει σε βάθος χρόνου. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε το στοίχημα ως ένα ψυχαγωγικό χόμπι, όπως για παράδειγμα να πάμε κινηματογράφο. Όταν σταματά να είναι διασκέδαση θα πρέπει να σταματάτε το παιχνίδι.

Παίξτε στοίχημα με το κεφάλαιο που σας περισσεύει

Τα πονταρίσματά σας θα πρέπει να είναι σε μέγεθος που αντέχει η τσέπη σας να χάσετε. Ποσά που θα ξοδεύατε για άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και όχι ποσά που είχατε προορισμένα για κάποιο λογαριασμό ή για το νοίκι του σπιτιού.

Βάλτε όριο στις απώλειες

Ορίστε ένα ποσό το οποίο σας παίρνει να το χάσετε πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι. Όταν χαθεί το παιχνίδι τελειώνει. Αν κερδίσετε σταθήκατε τυχεροί, αλλά μην απογοητεύεστε αν οι νίκες δεν συνεχιστούν.

Βάλτε χρονικό όριο στο παιχνίδι σας

Είναι εύκολο να χάσει κανείς την αίσθηση του χρόνου όταν παίζει στοίχημα ή αλλα τυχερά παιχνίδια. Βάλτε ένα ξυπνητήρι ή μία υπενθύμιση για να σταματήσετε όταν πρέπει. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας, όσο περισσότερο παίζετε τόσο μεγαλύτερες είναι να βρεθείτε χαμένοι στο τέλος.

Μην προσπαθείτε να ρεφάρετε

Αν χάσετε ένα αρχικό κεφάλαιο μην προσπαθήσετε να το καλύψετε μονομιάς. Αν συνεχίσετε να παίζετε συνετά και με στρατηγική είναι πολύ πιο πιθανόν να γυρίσετε την κατάσταση. Αν κυνηγάτε ολοένα και μεγαλύτερες νίκες το μέλλον σας δεν είναι ευοίωνο.

Μην παίζετε όταν είστε στεναχωρημένοι ή εκνευρισμένοι

Η λήψη αποφάσεων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής είναι δύσκολη υπόθεση όταν είστε στρεσαρισμένοι ή στεναχωρημένοι. Αυτό ισχύει και για το στοίχημα. Αν παίξετε με νεύρα οι πιθανότητες λένε ότι θα πάρετε λάθος αποφάσεις.

Ισορροπήστε το στοίχημα με άλλες δραστηριότητες

Μην αφήσετε το στοίχημα να γίνει η μοναδική σας ψυχαγωγία. Φροντίστε να βρείτε και άλλα χόμπι για να ξεφεύγετε πνευματικά.

Κάντε διαλλείμματα

Το συνεχές παιχνίδι σας κάνει να χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Σταματήστε το παιχνίδι είτε για μερικές ώρες είτε για μέρες ή εβδομάδες για να καθαρίσει το μυαλό σας.

Μην κάνετε καταχρήσεις όσο παίζετε

Το αλκοόλ και άλλες ουσίες μπορούν να αλλοιώσουν την κρίση σας γι αυτό αποφύγετε να πίνετε ενόσω παίζετε γιατί μπορεί να χάσετε τον έλεγχο.

Ήδη στη χώρα μας έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες ψυχολόγων και ψυχιάτρων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα προβλήματα εθισμού από το τζόγο. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω θα προέτρεπα κάποιον που θεωρεί ότι όντως έχει πρόβλημα να απευθυνθεί σε έναν ειδικό γιατί με αυτά τα ζητήματα δεν μπορείς να παίζεις, ειδικά όταν οι ενέργειες σου βλάπτουν και άλλους. Πρέπει να τα αντιμετωπίζεις άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να αφήνεις το χρόνο να περνά γιατί έτσι το μόνο που συμβαίνει είναι η «διόγκωση» του προβλήματος.

Το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει ανάλογες περιπτώσεις και μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.