Η κατανομή Poisson στο στοίχημα

Πολλοί είναι οι μαθηματικοί τύποι που μπορούν να εφαρμοστούν στον κόσμο του στοιχήματος. Ένας από αυτούς είναι και του διάσημου μαθηματικού Simeon Denis Poisson. Πρόκειται για την κατανομή Poisson που αναφέρει πως «μία διακριτή συνάρτηση κατανομής που εκφράζει την πιθανότητα ενός δεδομένου αριθμού γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα σταθερό διάστημα χρόνου ή/και χώρου αν αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν με ένα γνωστό μέσο ρυθμό και είναι ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα από την τελευταία περίπτωση. Η κατανομή Poisson μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον αριθμό γεγονότων σε άλλα καθορισμένα διαστήματα όπως η απόσταση, η επιφάνεια ή ο όγκος».

Δείτε εδώ τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες.

Που κολλάει αυτό με το στοίχημα; Είναι ένας ακόμη τρόπος για να εισχωρήσουμε περισσότερο στον κόσμο του πονταρίσματος και να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις πιθανότητες προς το μέρος μας. Δεν είναι απλό, αλλά σίγουρα δεν είναι και… πυρηνική φυσική. Μέσω της κατανομής Poisson μπορούμε να αναλύσουμε τις στατιστικές επιδόσεις των δύο ομάδων που μας ενδιαφέρουν για μια συγκεκριμένη αναμέτρηση και να υπολογίσουμε τα γκολ που θα σημειώσει κάθε πλευρά.

Πρόκειται για μια μαθηματική έννοια που μετατρέπει μέσους όρους σε πιθανότητα για διάφορα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας την κατανομή Poisson μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό των αγώνων που μια ομάδα δε σκοράρει, το ποσοστό που σκοράρει 1 γκολ ή το ποσοστό που σκοράρει περισσότερο. Αυτό γίνεται αρχικά υπολογίζοντας τον μέσο όρο τερμάτων που είναι πιθανό να σκοράρει μια ομάδα.

Ο υπολογισμός γίνεται διαιρώντας τον συνολικό αριθμό τερμάτων με τον αριθμό των εντός έδρας αγώνων, αλλά και ξεχωριστά με τον αριθμό εκτός έδρας αγώνων. Δηλαδή: αριθμός γκολ γηπεδούχων/αριθμός εντός έδρας αγώνων και αριθμός γκολ φιλοξενούμενων/αριθμός εκτός έδρας αγώνων. Ασφαλώς, τα νούμερα που θα προκύψουν είναι δεκαδικά, οπότε οφείλουμε να κάνουμε τους απαραίτητες υπολογισμούς.

Ασφαλώς, πρέπει να επισημάνουμε ότι η κατανομή Poisson είναι απλά μια μαθηματική πράξη. Δε λαμβάνει υπ’ όψιν της άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως κατάσταση των ομάδων, απουσίες, αγωνιστικό χώρο, αλλαγές προπονητών, στοιχεία που οι μπουκ γνωρίζουν και εναλλάσσουν τις αποδόσεις τους.