Η αξία των αποδόσεων στο στοίχημα

Το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι αποδόσεων, δεν έχει καμία σχέση με τον …πρόγονό του στη χώρα μας, το ΠΡΟΠΟ. Από την πλευρά μας θα πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση των δεδομένων στις αναμετρήσεις που πρόκειται να ποντάρουμε το κεφάλαιό μας. Γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι η ψυχολογία του παίκτη τον ωθεί σε επιλογές που θεωρητικά είναι ασφαλείς και κυμαίνονται σε αποδόσεις 1.20 και 1.30, ωστόσο δεν είναι αυτό το νόημα του στοιχήματος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια ομάδα που προσφέρεται σε τόσο χαμηλή απόδοση είναι το φαβορί για να κερδίσει, αλλά η επιλογή της δεν εμπεριέχει αξία για την τσέπη μας. Όλη η λογική του στοιχήματος άλλωστε, είναι παντελώς διαφορετική. Ο μελετημένος παίκτης, αυτός δηλαδή που σέβεται το ποντάρισμα του και δεν επιλέγει πάνω από 2-3 παιχνίδια για να ποντάρει, οφείλει να αναζητήσει την αξία σε υψηλότερες αποδόσεις, οι οποίες θα «κρύβουν» το λάθος του bookmaker.

Value Bet

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει τον όρο value bet, ο οποίος είναι και το στοιχηματικό ζητούμενο του κάθε ψαγμένου παίκτη. Value bet ορίζεται το σημείο που αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που πραγματικά θα έπρεπε να έχει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η απόδοση που βλέπουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο μας φαίνεται μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και καταρτισμένοι για τον συγκεκριμένο αγώνα. Να γνωρίζουμε τις ομάδες καλά, αλλά και τις συνθήκες γύρω από τον αγώνα. Την ειδησεογραφία, τις απουσίες, τα κίνητρα των ομάδων και το ματσάρισμά τους. Τα value bets, δηλαδή τα σημεία με στοιχηματική αξία, προκύπτουν στους παίκτες στοιχήματος που είναι μελετηροί και διαβασμένοι.

Προσοχή όμως τα value bets δεν είναι πολλά και δεν αξίζουν όλα μεγάλο ποντάρισμα. Για παράδειγμα παρατηρούμε πολλά αουτσάιντερ σε υπερβολικές αποδόσεις που όντως μπορούν να θεωρηθούν σημεία με μεγάλη στοιχηματική αξία, αλλά δεν παύουν να είναι αουτσάιντερ, άρα να έχουν λίγες πιθανότητες νίκης. Αξίζουν να πονταριστούν, αλλά λίγες μονάδες, ενώ πολλές φορές θα δούμε ότι αξίζει και η κάλυψη στα σημεία τους, είτε με διπλή ευκαιρία, είτε με χάντικαπ (ασιατικά ή ευρωπαϊκά), είτε με Draw No Bet.

Κοντολογίς, αναζητούμε επιλογές που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να κυμαίνονται στο 1.30-1.40, αλλά ο ΟΠΑΠ ή η οποιαδήποτε νόμιμη διαδικτυακή ιστοσελίδα προσφέρει σε αποδόσεις περίπου στο 1.70 με 1.80. Ψάχνουμε δηλαδή, αυτή τη μια λανθασμένη εκτίμηση των book που πάντα υπάρχει στις προσφορές τους. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν μελετήσουμε ορθώς και κάνουμε μια σοφή επιλογή, θα είναι κρίμα να την «κολλήσουμε» σε άλλο ένα ή άλλα δύο παιχνίδια με αποδόσεις γύρω στο 1.30. Έτσι, αδικούμε τον εαυτό μας και σε τελική ανάλυση, την τσέπη μας.

Oι παίκτες που έχουν στόχο να βγουν κερδισμένοι σε βάθος χρόνου, είναι λογικό να αναζητούν τις πιο υψηλές αποδόσεις για τα σημεία που επιλέγουν. Επίσης, συνηθίζουν να είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες, για να ποντάρουν κάθε φορά σε αυτήν που τους προσφέρει την καλύτερη απόδοση. Θα πρέπει να εκμετταλευόμαστε τις ευκαιρίες που μας δίνει ο υγιής ανταγωνισμός των στοιχηματικών. Ακόμα και η διαφορά της τάξεως του 1%, παίζει το ρόλο της μακροπρόθεσμα, οπότε ενισχύει την προσπάθεια του παίκτει το να στοιχηματίζει στις μεγαλύτερες αποδόσεις της αγοράς.