ακολουθία Fibonacci

Η ακολουθία Fibonacci χρησιμοποιείται ευρέως και στο στοίχημα. Είναι γνωστή από τον 13ο αιώνα και αναπτύχθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του Μεσαίωνα, τον Λεονάρντο Πιζάνο, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του Filius Bonacci, δηλαδή γιός του Bonacci, και έτσι έμεινε… το όνομα! Πρόκειται για μια ακολουθία αριθμών, στην οποία ο κάθε αριθμός προκύπτει από το άθροισμα των δύο προηγούμενων.

Οι πρώτοι όροι της ακολουθίας είναι: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144. Το πηλίκο δύο διαδοχικών αριθμών Φιμπονάτσι τείνει στην χρυσή τομή, διότι με αλλεπάλληλες διαιρέσεις των διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας έχουμε: 2/1=2 , 3/2=1.5 , 5/3=1,666. , 8/5=1.6 , 13/8=1.625 , 21/13=1.615 , . , 10946/6765 = 1,61803. (φ προς τιμήν του Έλληνα γλύπτη Φειδία).

Είναι μία ακολουθία που απαντάται σε πολλούς τομείς πέραν των μαθηματικών και άλλων επιστημών, ενώ πλέον έχει μεταφερθεί και στο στοίχημα. Η λογική της στρατηγικής Fibonacci στο ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι απλή: Ο παίκτης στοιχηματίζει σε μία ισοπαλία και αν χάσει στοιχηματίζει σε ακόμη μία και ούτω καθεξής. Θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή ακριβώς τη διαδικασία μέχρι να καταφέρει να έχει κέρδος.

Υπάρχουν μόνο δύο επιπλέον – αλλά πολύ σημαντικοί – κανόνες για να εφαρμόσετε την ακολουθία Fibonacci στο στοίχημα:
1) Ο παίκτης πρέπει να φροντίσει να ποντάρει σε ισοπαλίες που να έχουν αποδόσεις πάνω από 2,618
2) Επιπλέον, να αυξάνει το ποντάρισμά του κάθε φορά σύμφωνα με την ακολουθία: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 κτλ.

Παράδειγμα για στοίχημα με ακολουθία Fibonacci

Ο παίκτης ξεκινάει το ποντάρισμά του και δεν το αλλάζει μέχρι να έχει την πρώτη απώλεια. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα και χάσει αυξάνει το ποντάρισμα στις δυο μονάδες. Σε περίπτωση που κερδίσει, επιστρέφει στο πρώτο βήμα και το προηγούμενο νούμερο της ακολουθίας (δηλαδή 1 μονάδα) και ξεκινά από την αρχή. Αν χάσει, πηγαίνει στο επόμενο νούμερο της ακολουθίας. Αν κερδίσει, επιστρέφει στο προηγούμενο νούμερο της ακολουθίας (1), ενώ αν χάσει πηγαίνει στο επόμενο νούμερο, το 5. Αν κερδίσει με στοίχημα των 5 τότε ποντάρει δυο μονάδες. Αν χάσει πηγαίνει στο επόμενο νούμερο που είναι το 8.

Δηλαδή σε κάθε νίκη ο παίκτης διαγράφει δυο αριθμούς, αυτόν που ποντάρει και τον επόμενο. Σε μια ακολουθία 0,1,1,3,5,8,13, αν κερδίσει όταν ποντάρει 13 μονάδες διαγράφει το 13 και το 8, η ακολουθία γίνεται 0,1,1,3,5 και ποντάρει 5 μονάδες.

Υπέρ και κατά

Από την ακολουθία Fibonacci δεν λείπουν φυσικά και τα μειονεκτήματα. Καθώς ο παίκτης αν επιλέξει να την ακολουθήσει αποκλειστικά και μόνο σε ένα πρωτάθλημα τότε πιθανότατα θα έχει πρόβλημα, μιας και πολλά από τα παιχνίδια θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Ενώ αν προτιμήσει να ακολουθεί μόνο μία ομάδα υπάρχει το όχι απίθανο ενδεχόμενο η ομάδα αυτή να μην φέρει για καιρό ισοπαλία. Αντίθετα, με δεδομένο πως δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα, είναι ένα σύστημα που εξασφαλίζει ασφάλεια σε όσους είναι παρορμητικοί, ενώ μπορεί ακόμη να μειώσει μεγάλες απώλειες ενός παίκτη.

Σίγουρα το συγκεκριμένο σύστημα δεν εγγυάται μεγάλα κέρδη και ότι θα τινάξετε την μπάνκα στον αέρα. Με τη χρήση της μπορείτε μεν να έχετε επιτυχία και κέρδη στο στοίχημα, αλλά θα πρόκειται για μικρά ποσά. Και αυτό φυσικά εφόσον η μέθοδος εφαρμοστεί σωστά. Θέλει υπομονή και πειθαρχεία, ενώ είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς από έναν παίκτη. Το πιο πιθανό είναι πως μακροπρόθεσμα δεν θα του αποφέρει κέρδη.