Ένας από τους άγραφους κανόνες του στοιχήματος είναι πως προκύπτουν ευκαιρίες όταν υπάρχουν σοβαρές απουσίες για κάποια ομάδα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στα άλλα πιο εναλλακτικά αθλήματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν αντιληφθούμε κάποιο τραυματισμό βασικού παίκτη το στοιχηματικό ενδιαφέρον μας αυξάνεται κατακόρυφα. Τα δεδομένα αλλάζουν, αναλόγω το άθλημα, συχνά και οι αποδόσεις, στις οποίες ψάχνουμε την αξία για να την εκμεταλλευτούμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει και με τις ιστοσελίδες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις απουσίες και αλλάζουν τις αποδόσεις για τα σχετικά αθλητικά γεγονότα.

Στο ποδόσφαιρο οι απουσίες δεν αλλάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα δεδομένα σε σχέση με τα άλλα αθλήματα που θα δούμε παρακάτω, εκτός κι αν φυσικά πρόκειται για τον σούπερ σταρ της ομάδας. Αν για παράδειγμα δεν αγωνιστεί ο Μέσι με την Μπαρσελόνα, η δυναμική της ομάδας αλλάζει επίπεδο, αλλά δεν είναι πολλά τα παραδείγματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που η απουσία ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Σίγουρα πάντα μελετούμε την ειδησεογραφία και τις απουσίες κάθε ομάδας πριν ποντάρουμε και ψάχνουμε για στρατηγικές απουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση του αγώνα. Για παράδειγμα αν σε μία ομάδα απουσιάζουν οι δύο βασικοί στόπερ, τότε είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη ομάδα να έχει αμυντικά προβλήματα και οι πιθανότητες να δεχθεί γκολ αυξάνονται κατακόρυφα. Εκεί λοιπόν ψάχνουμε είτε το ποντάρισμα κόντρα σε αυτήν είτε το ποντάρισμα στα γκολ. Προφανώς το αντίστροφο ισχύει αν απουσιάζουν οι βασικοί επιθετικοί, στο ποντάρισμα με τα γκολ.

Στο μπάσκετ οι απουσίες φαίνονται περισσότερο, ειδικά αν πρόκειται για πρωταγωνιστές. Ακόμη και μαθηματικά αποδεικνύεται ότι η επιρροή ενός παίκτη μπάσκετ είναι μεγαλύτερη σε έναν αγώνα, ειδικά αν πρόκειται για έναν χειριστή της μπάλας, που οργανώνει το παιχνίδι ή για τον ψηλό της ομάδας, που κυριαρχεί στα ριμπάουντ. Οι απουσίες στο μπάσκετ είναι κομβικές και θα πρέπει να επηρεάζουν από λίγο εως πολύ το ποντάρισμά μας. Γι αυτό άλλωστε και στο NBA, την κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη οι αποδόσεις δεν βγαίνουν από τις στοιχηματικές πριν υπάρξει το πρώτο ιατρικό δελτίο με τις πιθανές απουσίες. Οι σωστοί παίκτες που ποντάρουν στο NBA, περιμένουμε μέχρι λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων να ποντάρουν, αφού στο “μαγικό κόσμο” το απουσιολόγιο μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στα πιο εναλλακτικά αθλήματα, όπως το NFL οι απουσίες παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο, ειδικά αν πρόκειται για κομβικές θέσεις. Ως γνωστόν η θέση του quarterback στο NFL είναι η πιο σημαντική θέση σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και όταν απουσιάσει ο βασικός, τότε οι ισορροπίες του αγώνα αλλάζουν άρδην. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε τεράστιες αλλαγές στις αποδόσεις, αφού η θέση παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

Συμπερασματικά, η απουσία ενός κομβικού αθλητή, μπορεί να δώσει ξεκάθαρη αξία σε μια στοιχηματική επιλογή. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την ομάδα του τραυματία παίκτη ανεξαρτήτως αν ο ίδιος θα αγωνιστεί ή όχι θα πρέπει να περιμένουμε τις αλλαγές στις τιμές όταν επιβεβαιωθεί η απουσία του, ενώ στο ανάποδο σενάριο οφείλουμε να ποντάρουμε όσο πιο έγκαιρα.