Υπάρχουν πολλοί άγραφοι κανόνες ανάμεσα στους παίκτες του στοιχήματος. Ένας από αυτούς λέει πως θα πρέπει να κοντράρουμε τις ομάδες που μεσοβδόμαδα αγωνίστηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχουν υποχρεώσεις στο πρωτάθλημά τους. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας, αλλά οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρο πως επηρεάζουν τις ομάδες. Άλλες λιγότερο, συνήθως αυτές που διαθετουν μεγάλο ρόστερ και άλλες περισσότερες, αυτές που δεν έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές ή μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ενός προγράμματος Τετάρτη-Κυριακή.

Η ατάκα «θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την κόπωση του αντιπάλου» έχει ειπωθεί από πλείστους όσους προπονητές, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι τους που δε «στέκονται» σ’ αυτή την παράμετρο και προσεγγίζουν το παιχνίδι σαν να μην υφίσταται.

Άλλωστε, οι περισσότερες ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρώπη διαθέτουν αρκετά καλά στελεχωμένα ρόστερ, έτσι να χρησιμοποιούν πολλούς παίκτες και να μην επηρεάζεται η απόδοση της ομάδας. Από πλευράς στοιχήματος όμως, ισχύει η θεωρία ότι αξίζει η κόντρα; Σίγουρα όχι, αφού μια ματιά σε αρκετές έρευνες (συνήθως οι Άγγλοι ασχολούνται τόσο επιστάμενα) θα μας καταδείξει ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των ομάδων.

Σίγουρα υπάρχουν αυξομειώσεις, εντούτοις το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι πιο σπουδαίες ομάδες που συμμετέχουν πάντα στην Ευρώπη διαθέτουν τα κατάλληλα «όπλα» (γεμάτο ρόστερ, σούπερ εγκαταστάσεις, ευκολία μετακινήσεων, υπερστελεχωμένα τμήματα φυσιοθεραπείας και εκγύμνασης) για να μην επηρεαστούν από τα σερί παιχνίδια. Συνεπώς, η ιδέα ότι παίζουμε κόντρα σε ομάδες που προέρχονται από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν είναι κανόνας.

Το σκεπτικό όμως να είμαστε επιφυλακτικοί με τις ομάδες που έχουν συνεχόμενες υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα και Champions ή Europa League είναι σωστό και πάντα ποικίλει. Εξαρτάται λοιπόν ποιά είναι η ομάδα που καλείται να διαχειριστεί αγώνες σε διπλό ταμπλό και αν μπορεί ή μας έχει δείξει ότι μπορεί να το καταφέρει σωστά. Ναι, οι μεγάλες ομάδες είναι φτιαγμένες για να παίζουν σε πολλές διοργανώσεις παράλληλα, αλλά ακόμα και αυτές υπάρχουν περιπτώσεις που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποια παιχνίδια και κάνουν rotation σε άλλα. Αν για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης έχει να παίξει ένα παιχνίδι νοκ άουτ για το Champions League την Τρίτη και το προηγούμενο Σάββατο πρέπει να ταξιδέψει στο Μπιλμπάο για τη La Liga, είναι σώφρον να την αποφύγουμε στο διπλό. Όχι διότι δεν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια σε μία μασχάλη, αλλά γιατί οι συνθήκες δεν ειναι ιδανικές για τη νίκη τους, εφόσον το μυαλό τους λίγο ως πολύ θα είναι στον αγώνα της Τρίτης, ενώ δεν αποκλείεται να προφυλαχθούν και παίκτες.

Πιο κοινό παράδειγμα και πιο ξεκάθαρο προς αποφυγή πονταρίσματος είναι αυτό των ομάδων που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σπάνια. Τέτοιοι σύλλογοι δεν είναι συνηθισμένοι στην πνευματική διαχείριση του διαρκούς προγράμματος. Επίσης, υπάρχουν ομάδες που έχουν εμπειρία των καταστάσεων, αλλά τα δεδομένα της εποχής και των αγώνων τους επηρεάζουν. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα παίξει στο Champions League την Τετάρτη έναν πολύ απαιτητικό αγώνα με ένταση και ηττηθεί, τότε καλό θα ήταν το ακόλουθο Σάββατο να την αποφύγουμε, αφού πιθανώς να είναι “αδειασμένη” ψυχολογικά και σε ενέργεια.

Συμπερασματικά, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ομάδων θα πρέπει να μπαίνουν στην στοιχηματική μας εξίσωση, αλλά όχι να αποτελούν κανόνα για το ποντάρισμά μας.