Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα σχετικά άρθρα, στον κόσμο του ποδοσφαίρου – και ειδικότερα στο στοίχημα – υπάρχουν ορισμένες προκαταλήψεις που κρατάνε εδώ και χρόνια. Μία από αυτές έχει να κάνει με την εξής… πεποίθηση: ότι τα γήπεδα με μικρές διαστάσεις ευνοούν το να προκύψει Under στα τέρματα ενός αγώνα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης επικαλούνται το γεγονός ότι τα πιο μικρά σε διάσταση γήπεδα οδηγούν συνήθως τις ομάδες σε χαμηλό τέμπο, οδηγούν προς “κλειστές” άμυνες και συμβάλλουν καθοριστικά στο να διατηρηθεί το σκορ αρκετά χαμηλά ώστε να επιβεβαιωθεί το στοίχημα για δύο ή λιγότερα συνολικά γκολ.

Τι ισχύει τελικά;

Επειδή πρωτίστως το στοίχημα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιστημονικά και έτσι πάντα οφείλουμε να κοιτάμε τι λένε τα στοιχεία, υπάρχουν αρκετές πανευρωπαϊκές μελέτες για το συγκεκριμένο ζήτημα που μπορούμε να συμβουλευτούμε. Αν το πράξουμε, θα δούμε ξεκάθαρα πως αποδεικνύουν ότι η παραπάνω άποψη, αν και παραμένει αρκετά διαδεδομένη μέχρι σήμερα, είναι λαθεμένη. Οι διαστάσεις των γηπέδων, λοιπόν, δεν παίζουν ουσιαστικά ρόλο στα… πολλά ή λίγα γκολ, αλλά αυτό έχει να κάνει καθαρά με τη συμπεριφορά και την αγωνιστική φιλοσοφία των ομάδων. Για να υποστηριχθεί, μάλιστα, το επιχείρημά μας είναι να καλό να παραθέσουμε ένα απτό παράδειγμα από το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Το παράδειγμα έχει συγκεκριμένο όνομα και αυτό είναι… Ολυμπιακός. Αν εξαιρεθούν αντίπαλοι όπως οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Άρης, ΑΕΚ, οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται ως επί τω πλείστον να αγωνιστούν σε γήπεδα μικρών διαστάσεων στο ελληνικό πρωτάθλημα και κύπελλο και να αντιπαρέλθουν ομάδες με ξεκάθαρες αμυντικές διαθέσεις απέναντί τους. Αυτό δεν εμποδίζει την ομάδα του Πειραιά να σκοράρει πολλά γκολ, ακριβώς διότι η ίδια αγωνίζεται με επιθετικό προσανατολισμό και αναζητά όσα περισσότερα τέρματα γίνεται. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και από άλλες ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ. Εν κατακλείδι, το στοίχημα δεν έχει να κάνει αμιγώς με τα νούμερα (διαστάσεις γηπέδου), αλλά σε μεγάλο βαθμό με τη νοοτροπία και την αγωνιστική συμπεριφορά.

Τι να προτιμήσετε να τσεκάρετε πριν παίξετε στοίχημα

Το αθλητικό στοίχημα είναι αναμφίβολα τέχνη αλλά και περίπλοκη επιστήμη. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πορείας σας ως παίκτης , είναι σημαντικό να διατηρήσετε μία μακροπρόθεσμη νοοτροπία και να μην παγιδευτείτε σε δεισιδαιμονίες ή εσφαλμένες εντυπώσεις. Να κοιτάζετε πάντα τα δεδομένα και τα νούμερα για να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι θα περιορίσετε το ρίσκο. Έχει περισσότερη αξία, επομένως, αντί να… μετράτε πόσο είναι ένα γήπεδο να εστιάσετε σε άλλους παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε σωστές αποφάσεις. Όπως είπαμε, το στυλ παιχνιδιού της ομάδας που σας ενδιαφέρει είναι μία από αυτές τις παραμέτρους. Άλλες πτυχές που μπορείτε να εξετάσετε είναι οι καιρικές συνθήκες και αν επιμένετε να δείτε κάτι σχετικό με το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση ίσως έχει σημασία η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, σε συνδυασμό με το αγωνιστικό προφίλ των δύο αντιπάλων. Η πρόσφατη φόρμα, οι απουσίες λόγω τιμωριών ή τραυματισμών, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία και μπορούν όντως, ως ένα σημείο τουλάχιστον, να παίξουν τον ρόλο τους στο πως θα εξελιχθεί ένας αγώνας.

Προγνωστικά Over/Under (Κλικ Εδώ)