Ολοένα και περισσότερα πλεονεκτήματα φαίνεται να αποκτούν οι Η/Υ απέναντι στον ανθρώπινο νου, καθώς αρχικώς κατάφεραν να κατακτήσουν ένα παιχνίδι που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ανθρώπινο μυαλό, το σκάκι, και πλέον είναι έτοιμοι να πάρουν τα ηνία και σε ένα ακόμη καθαρά «ανθρώπινο» παιχνίδι, το πόκερ.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει πως είναι προγραμματισμένη η δεύτερη κόντρα ανάμεσα σε ανθρώπους και Η/Υ σε αγώνες πόκερ. Στην πρώτη μάχη μεταξύ των δύο, το ανθρώπινο είδος είχε επικρατήσει σχετικά εύκολα, ωστόσο στη φετινή μάχη, η ιστορία μοιάζει να μην επαναλαμβάνεται.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα

Μετά το πέρας σχεδόν 60.000 χεριών από τα 120.000 που είναι προγραμματισμένα να παιχτούν, ο Libratus μοιάζει να έχει στο «τσεπάκι» τους ανθρώπους, καθώς έχει σαφές προβάδισμα. Η ομάδα των ανθρώπων που αποτελείται από τους Jason Les, Dong Kim, Daniel McAulay και Jimmy Chou έχει χάσει μέχρι στιγμής 34,33 BB (Big Blinds) ή αλλιώς χάνει 5,88 BB ανά 100 παρτίδες.

Η κόντρα βρίσκεται ακόμη στα μισά της με 60.000 χέρια ακόμη να απομένουν, ωστόσο το έργο των ανθρώπων να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση μόνο εύκολο δεν θα είναι, μιας και ο Libratus δεν είναι ένας απλός υπολογιστής που αποτελείται από αλγόριθμους, αλλά είναι ένας πραγματικός ηλεκτρονικός εγκέφαλος με νευρώνες, που έχουν τη δική τους οργάνωση μέσα στο σύστημα.

Το καλό για την ομάδα των ανθρώπων είναι πως δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, κάνουν καθημερινές συναντήσεις μεταξύ τους μετά από κάθε session και συζητούν στρατηγικές με τις οποίες θα μπορέσουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως αυτή είναι μια κατάσταση “win-win” για το είδος μας, καθώς μια πιθανή νίκη του Libratus θα ανοίξει νέους ορίζοντες στον τομέα της ρομποτικής, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες βέβαια θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν με σωστό τρόπο.