Μπάσκετ προγνωστικά

Δύο στα τρία πιστεύετε ότι είναι καλό ποσοστό στο μπάσκετ; Και επειδή μιλάμε για το Ελληνικό μπάσκετ στο τελευταίο διήμερο, πιστέψτε με, δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τα …τρίποντα. Άλλωστε, από τη γραμμή των 6,75 -και παλαιότερα των 6,25, δεν έχει και πολλούς το μπάσκετ (μας) για τους οποίους να υπερηφανεύεται για τα υψηλά ποσοστά τους.

Πρόχειρα θυμάμαι τον Χάρη Παπαγεωργίου, αργότερα τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, κατά συνθήκη τον Βασίλη Σπανούλη και, ίσως, και κάποιους άλλους. Άρα, λοιπόν, το ποσοστό δεν αφορά τα …τρίποντα αλλά τις νίκες μας με ποσοστό 66,6 % ή αν προτιμάτε δύο στα τρία (2/3) στα τελευταία διεθνή ραντεβού της εγχώριας καλαθοσφαίρισης.

Αντιλαμβάνεστε πως τα μεγάλα διεθνή ραντεβού αφορούν στην Ευρωλίγκα αλλά και στο πρώτο παράθυρο της FIBA, στο ξεκίνημα των υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ των ανδρών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Εκεί που ο Παναθηναϊκός, κόντρα στην Ζενίτ στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός, με αντίπαλο, χθες, στο Μιλάνο την Αρμάνι-Ολίμπια, πήραν εντυπωσιακές νίκες, την ώρα που, σε αντίθεση με το αντίστοιχο παιχνίδι του 2017 στο Λέστερ, αυτή τη φορά στο Νιούκαστλ, η Εθνική Ομάδα ξεκίνησε με ήττα και προβλημάτισε.

Παναθηναϊκός – Ζενίτ

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, χρονικά και ας ξεκινήσουμε από το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων “Νίκος Γκάλης”, όπου αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός δεν έμεινε στην …εξαίρεση, όπως πριν από λίγο καιρό με αντίπαλο την Εφές και τα -στη συνέχεια- απογοητευτικά του αποτελέσματα, αλλά “έχτισε” πνευματικά και αγωνιστικά πάνω στο μεγάλο “διπλό” του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” και απέναντι σε μία από τις πιο φορμαρισμένες -και ερχόμενη με πέντε συνεχόμενες νίκες- ομάδα της Ευρωλίγκας, την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, έφτασε -για πρώτη φορά εφέτος- για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη νίκη, σε δύο συνεχόμενα σημαντικά παιχνίδια.

Επί της ουσίας, σα να “ξεκλείδωσαν” κάποια πράγματα στις σκέψεις και στις εφαρμογές του προπονητικού τιμ και των παικτών της ομάδας που, και απέναντι στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, έδειξαν κάποια από τα προσόντα και τις δυνατότητές τους, έκρυψαν κάποιες σημαντικές αδυναμίες, συντήρησαν την καλή ψυχολογία από το εγχώριο ντέρμπι και άλλαξαν το μομέντουμ της φετινής, προβληματικής μέχρι τώρα, πορείας τους.

Ο Νέντοβιτς δείχνει, επιτέλους, υγιής και ανάλογος της κλάσης, των προσόντων και της αμοιβής του, ο Παπαγιάννης, επιτέλους, τροφοδοτείται από τους περιφερειακούς παίκτες, ο Πρίφτης καταλήγει, όπως φαίνεται, στην εξάδα των ξένων παικτών με την οποία θα πορευτεί, ο Παπαπέτρου, ακόμη και στις …άστοχες ημέρες του, δείχνει ηγετικά χαρακτηριστικά και οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται πως μπορούν -κι αυτοί- να ακολουθήσουν στο ίδιο -ή περίπου τουλάχιστον- μοτίβο.

Μιλάνο – Ολυμπιακός

Η …οπερατική, χθεσινή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Mediolanum Forum του Μιλάνου, δεν εξέπληξε ως προς τις δυνατότητες των παικτών του και τη συνολική πορεία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά “ήχησε” σημειολογικά μετά το 0-4 στα εκτός έδρας παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα αλλά και, κακά τα ψέματα, την εντός έδρας ήττα του, λίγες μέρες νωρίτερα στο στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” από τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανταπεξήλθε της πίεσης από την ήττα του Ελληνικού αντίπαλου δέους αλλά και την αναποτελεσματικότητα μακριά από το Νέο Φάληρο στην Ευρώπη, αγωνίστηκε συγκεντρωμένη, πειθαρχημένη και κυριαρχικά αποτελεσματική σε άμυνα και επίθεση, ρίχνοντας εμφατικά στο …καναβάτσο μία ομάδα χτισμένη και ακριβοπληρωμένη ώστε να φτάσει στο φάιναλ-φορ -και ακόμη ψηλότερα- στη φετινή Ευρωλίγκα.

Είδαμε, χθες, στο Μιλάνο τον πιο ήρεμο Μπαρτζώκα του τελευταίου καιρού, τους “ερυθρόλευκους” παίκτες να διαλύουν τα κοντέρ σε επίπεδο ποσοστού στην επίθεση, την άμυνα να οδηγεί σε σίγαση τις βεντέτες της ομάδας του Αρμάνι, έντεκα …κομάντο να οιστρηλατούνται από το team spirit που είναι ένα από τα βασικά, φετινά ζητούμενα και -ως εκ τούτου- να μετατρέπουν το θεωρητικό ντέρμπι σε άνετη -αλλά όχι άκοπη- επικράτηση.

Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα

Και ως προς την Εθνική Ομάδα των ανδρών, τι συνέβη στο παγωμένο και, όπως αποδείχτηκε, αφιλόξενο Νιούκαστλ; Μην ξεχνάμε ότι ακριβώς τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η πρωτάρα και άμαθη, τότε, σε καταστάσεις “παραθύρων” της FIBA, αντίστοιχη Εθνική Ομάδα, απέδρασε από το Λέστερ μετά από την παράταση και το τρίποντο της τελευταίας στιγμής του …clutch Αθηναίου. Κακά τα ψέματα, η διαφορά έχει να κάνει με τους δύο, τρεις εκείνους παίκτες που πήραν τότε την -επίσης- νεαρή Εθνική Ομάδα, χωρίς τα μεγάλα αστέρια του NBA και της Ευρωλίγκας, από το …χέρι και την οδήγησαν στο ασφαλές και σημειολογικό διπλό.

Αυτή τη φορά τέτοιος παίκτης δεν υπήρξε, όπως, επίσης, ούτε προπονητής με διεθνή εμπειρία, καθώς ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, άρρωστος, αρκέστηκε να την παρακολουθήσει από την τηλεόραση. Το Ευρωπαϊκό και διεθνές μπάσκετ είναι, πια, σε τέτοιο ανταγωνιστικό επίπεδο όπου οι ηγέτες είναι απαραίτητοι τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στον πάγκο.

Και η αλήθεια είναι πως βλέποντας τον “Τόκο” Σενγκέλια, μέσα σε 24 ώρες, να δίνει δύο σπουδαίες μπασκετικές παραστάσεις, με ΤΣΚΚΑ και Εθνική Γεωργίας, ζηλέψαμε.