Ντόντσιτς Τόκιο

Δεν πρόκειται περί αστικού μύθου, αλλά για πραγματική δήλωση που έκανε στην Ατλάντα το 1996 ο αρσιβαρίστας της εθνικής ομάδας Βίκτωρας Μήτρου, τέσσερα χρόνια μετά δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, αμέσως μετά την προσπάθειά του και την ολοκλήρωσή  της στην κατηγορία του. Είχε, μόλις, καταταγεί τέταρτος ο Βίκτωρας, λόγω σωματικού βάρους, είχε δηλαδή χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες για κάτι περισσότερο από 100 γραμμάρια και καθώς ήταν απαρηγόρητος,  εκστόμισε μια …ατάκα που ανήκει,  πλέον, στο ελληνικό,  ολυμπιακό “φολκλόρ”.

Το απίστευτο της ιστορίας είναι πως και στο Σίδνεϊ, το 2000, όταν πήρε, τελικά, το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία του, ο Μήτρου έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το χρυσό, πάλι για κάποια γραμμάρια σωματικού βάρους! Και από αυτή την ιστορία, αλλά και τις δηλώσεις του Βίκτωρα Μήτρου προς τους  δημοσιογράφους, το 1996 στην Ατλάντα, προέκυψαν κάποιες σκέψεις των τελευταίων ημερών, πέρα από τα προγνωστικά στοιχήματος που δίνουμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν η προχθεσινή, τέταρτη θέση του Εμμανουήλ Καραλή στον τελικό του άλματος επί κοντώ ανδρών, στο στίβο του Τόκιο, η σημερινή, επίσης, τέταρτη θέση της ολυμπιονίκου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κατερίνας  Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ των γυναικών αλλά και τα σημερινά αποτελέσματα των δύο ημιτελικών στο ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ ανδρών. Εκεί που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία πήραν την πρόκριση για τον τελικό, ενώ  Σλοβενία και Αυστραλία, έχασαν, “μένοντας”  με την πρόκριση για τον αγώνα του χάλκινου  μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ξεκινώντας ανάποδα χρονικά, ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου στο μπάσκετ, ο Σλοβένος Λούκα Ντόντσιτς, αλλά και ο απίθανος Πάτι Μιλς των boomers, ενδεχομένως να χάσουν το Σάββατο στις δύο το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου και να …περιοριστούν στην τέταρτη θέση. Αυτή που στο ξεκίνημα του κειμένου θυμίσαμε ότι, κάποτε,  είχε αναφερθεί ως …η θέση του βλάκα. Είναι όμως έτσι;

Με άλλα λόγια, η μεγάλη κυρία του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη με περισσότερα από 20 μετάλλια σε μεγάλες οργανώσεις και Ολυμπιονίκης το 2016, που σήμερα κατέκτησε την τέταρτη θέση θα πρέπει να λογίζεται ως αποτυχούσα; Ο μόνιμα χαμογελαστός, φέρελπις 21χρονος  επικοντιστής, Εμμανουήλ Καραλής, απέτυχε με τη σειρά του επειδή βρέθηκε, ως τέταρτος, πίσω από την τριάδα των μεταλλίων του βάθρου του επί κοντώ ανδρών; Ο Luka Magic και η  Σλοβενία αλλά και ο σημαιοφόρος της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Πάτι Μιλς, μαζί με τους συμπαίκτες του, θα είναι κι αυτοί  αποτυχημένοι αν πάρουν την τέταρτη θέση;

Εκείνη τη στιγμή, ο εξαιρετικός αρσιβαρίστας και δεύτερος, αργότερα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  Βίκτωρας Μήτρου, είχε δίκιο. Εκείνη τη στιγμή, όμως, ήταν στεναχωρημένος, απογοητευμένος από την εξέλιξη ενός τελικού, στον οποίο άγγιξε το μετάλλιο που, τελικά, του … γλίστρησε από τα χέρια. Όμως, μήπως, τελικά, η τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σε κάθε αγώνα, είναι τίτλος τιμής, για όλους εκείνους και όλες εκείνες που αφιέρωσαν πολλά χρόνια της ζωής τους ώστε να φτάσουν στο σημείο να μετάσχουν σε αυτούς,  αντί να θεωρηθεί …η τέταρτη θέση τους ως αποτυχία;…