χατζηγεωργιου-προγνωστικα-1812

Ας ξεκινήσουμε ανατρεπτικά. Ας υποθέσουμε πως βρισκόμαστε λίγα χρόνια πριν και μας λένε ότι δύο Έλληνες τενίστες, ένας άντρας και μία γυναίκα, μετέχουν στις οχτώ καλύτερες και στους οκτώ καλύτερους επαγγελματίες της χρονιάς, στα περίφημα WTA Finals και ATP finals. Και όταν τελειώνει η συμμετοχή τους, με τον τραυματισμό του ενός και με την αποχώρηση της άλλης με ήττα στα τρία σετ στον ημιτελικό, θα νιώθαμε κάπως απογοητευμένοι…

Πρώτον, δεν θα το πίστευε κανένας και στη συνέχεια, αν κάποιος το πίστευε θα το θεωρούσε μια απίστευτη, αδιανόητη επιτυχία για την Ελληνική αντισφαίριση. 

Κι όμως, στο -επί της ουσίας- τέλος της αγωνιστικής, επαγγελματικής σεζόν του 2021 στο παγκόσμιο τένις, και, καθώς το ξημέρωμα η Μαρία Σάκκαρη αποκλείστηκε από την Κονταβέιτ, σε αγώνα με τον οποίο ασχοληθήκαμε στα προγνωστικά στοιχήματος, έχοντας να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί 24 ώρες λιγότερο από την σούπερ φορμαρισμένη αντίπαλο της και από την πλευρά του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποσύρθηκε από το τουρνουά λόγω τραυματισμού στη συμμετοχή του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους οχτώ καλύτερους της χρονιάς, η γεύση είναι γλυκόπικρη.

Αυτό λοιπόν, το συναίσθημα, αυτός ο προσωπικός απολογισμός του κάθε Έλληνα φίλου τένις αποδεικνύει, απλώς, ότι οι δύο τενίστες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, ο, μεν Τσιτσιπάς στο νούμερο 4 του κόσμου, η δε Σάκκαρη στο νούμερο 6, έχουν φτάσει το Ελληνικό τένις σε δυσθεώρητα ύψη και -σίγουρα- δυσανάλογα με τις υποδομές, τον προγραμματισμό και τη συνολική δυναμική του και πως το 2021 αποτέλεσε την season high και των δύο στη μέχρι τώρα εξαιρετική καριέρα τους. Πάμε, λοιπόν, να τα πούμε αναλυτικά.

Και επειδή πολλά ακούγονται, γράφονται και λέγονται για την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά μετά το Ρολάν Γκαρός, δηλαδή από τα μέσα περίπου Ιουνίου και μετά, καλό θα είναι να θυμηθούμε τι έγινε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες στο ATP Tour για τον Έλληνα πρωταθλητή και πως έφτασε στο νούμερο 3, που είχε μέχρι πρόσφατα στην παγκόσμια κατάταξη.

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί μια που, σε ένα από τα αγαπημένα του Major, στην Μελβούρνη, έφτασε στην τετράδα με εντυπωσιακές εμφανίσεις και αναρριχήθηκε ακόμη περισσότερο στο ATP Tour. Η συνέχεια στα χωμάτινα τουρνουά της Ευρώπης ήταν εντυπωσιακή με κορυφαία στιγμή τον τίτλο στο Μόντε Κάρλο αλλά, κυρίως, με την απίστευτη πορεία του μέχρι τον τελικό στο κορυφαίο clay tournament του κόσμου, στο Παρισινό Ρολάν Γκαρός.

Από κει και πέρα, το δεύτερο μισό της χρονιάς δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο μια που οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η περιοδεία στις σκληρές επιφάνειες της Βόρειας Αμερικής με αποκορύφωμα το US Open στο Flashing Meadows και τα τουρνουά της Ευρώπης, του επιφύλαξαν κάποιες καλές στιγμές, κυρίως με ημιτελικούς και προημιτελικούς, αλλά συνολικά σε πιο χαμηλό επίπεδο από το πρώτο μισό της χρονιάς. Ήταν σαφές, από ένα σημείο και μετά, πως ο τραυματισμός στον αγκώνα και σίγουρα η κούραση από τις συμμετοχές σε όλα σχεδόν τα τουρνουά, οι συνεχόμενοι αγώνες και τα αλλεπάλληλα μακρινά ταξίδια, επηρέασαν την απόδοση του και οδήγησαν σε ήττες από αντιπάλους κατώτερου επιπέδου.

Τελείωσε, πάντως, στο νούμερο 4 μένοντας για αρκετές εβδομάδες και στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης και πέτυχε ρεκόρ νικών στη μέχρι τώρα καριέρα του, σε αυτή την ηλικία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την προπονητική και αγωνιστική του προσέγγιση τη νέα χρονιά και τις επιλογές που θα κάνει σε επίπεδο συμμετοχής σε μεγάλα τουρνουά.

Η Μαρία Σάκκαρη ήταν η πολύ μεγάλη ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Είναι, πια, στα 26 της και πολλοί, ίσως, θεώρησαν πως σε όλη της την καριέρα θα παρέμενε μια πολύ καλή αλλά όχι ελίτ αθλήτρια, στις κορυφαίες θέσεις. Η Μαρία, πλέον νούμερο 6 στο Tour, έκανε μια ισορροπημένη σεζόν σε όλες επιφάνειες και όλους τους μήνες της αγωνιστικής χρονιάς, ανέβασε το αγωνιστικό της επίπεδο πνευματικά και σωματικά, βελτίωσε τομείς του παιχνιδιού που υστερούσε γι’ αυτό το επίπεδο όλα τα χρόνια, συμπλήρωσε με νέα μέλη την εξαιρετική ομάδα της και έδειξε πως αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα του γυναικείου Tour και σίγουρα, από πλευράς αθλητικών προϊόντων, η κορυφαία.

Η Σάκκαρη έκανε μια μεγάλη πορεία στο Ρολάν Γκαρός φτάνοντας στον ημιτελικό και αγγίζοντας την συμμετοχή της στον τελικό, έφτασε στις “τέσσερις” και στην Νέα Υόρκη και έκλεισε τη χρόνια εντυπωσιακά με νέα τετράδα στα WTA Finals, όπου θα μπορούσε να “χτυπήσει” και την πόρτα του τελικού, αν υπήρχε μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση όσον αφορά στην ξεκούραση και την προετοιμασία αμέσως μετά τον προημιτελικό.