στοίχημα αποδόσεις

Σήμερα η στήλη θα γυρίσει 21 χρόνια πίσω. Είναι ευκαιρία για τον… θείο να πει ιστορίες, γιατί πολύ απλά είναι λίγα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κουπόνι για προγνωστικά στοιχήματος.

Το στοίχημα μπήκε επίσημα στη ζωή μας, τον Μάρτιο του 2000. Μέχρι τότε, μπορούσε κάποιος να ποντάρει στο ΠΡΟ – ΠΟ (όπως σας έγραψα χθες…), Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Με το… καλημέρα, δημιουργήθηκαν οι εφημερίδες του στοιχήματος, τα περιοδικά, όλα δηλαδή τα έντυπα που μπορούσε να βρει κάποιος σε ένα πρακτορείο. Εάν δεν κάνω λάθος, πριν το στοίχημα, υπήρχε μόνο η «Χρυσή Στήλη» και το «Προγνωσπόρ».

Για ενημέρωση από το Ίντερνετ, δεν χρειάζεται καν να μπω στο κόπο για να σας πω ότι υπήρχαν ελάχιστες ιστοσελίδες. Μία ήταν του Παρασκευά, ο οποίος ήξερε το στοίχημα καλύτερα και από το σπίτι του. Δεν θυμάμαι αν ξεκίνησε ως Beto ή Betonet.

Άλλωστε, τότε για να μπει κάποιος στο διαδίκτυο, πήγαινε στο περίπτερο και αγόραζε κάρτα. Πλήρωνες για παράδειγμα 10 ευρώ και έπαιρνες μια κάρτα που είχε διάρκεια 24 ώρες…

Για να καταλάβετε καλύτερα την τρέλα της εποχής, αγόραζες τηλεόραση, εάν είχε τελετέξτ (!) για να μπορείς να βλέπεις τα live την εξέλιξη των αγώνων. Επίσης είχαν φτιαχτεί γραμμές 090, όπου έπαιρνες τηλέφωνο και άκουγες τα αποτελέσματα, ενώ κάποιοι πιο προχωρημένοι είχαν και live ενημέρωση! Απλά όταν έμπαινε γκολ, έπρεπε ο εργαζόμενος που έλεγε τα σκορ, να τα πει ξανά από την αρχή. Για σκεφτείτε τον Σάββατο μεσημέρι, με τις αγαπημένες… Αγγλίες!

Ουσιαστικά η πρώτη δυνατή γνωριμία μας με το νέο παίγνιο, ήταν στο EURO του 2000, που γινόταν το καλοκαίρι. Σε αυτή τη διοργάνωση εμφανίστηκαν τα ειδικά στοιχήματα και εκεί ήταν που βλέπαμε πια τα παιχνίδια με άλλη ματιά. Δεν μας ενδιάφερε να δούμε καλή μπάλα, αλλά να κερδίζουν οι ομάδες που ποντάραμε.

Από εκεί την διοργάνωση θυμάμαι έντονα ένα ματς, γεμάτο συγκινήσεις. Στο EURO, έπαιζε η Σλοβενία του Ζάχοβιτς, ο οποίος μόλις είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό. Μία μέρα λοιπόν, το… μενού είχε Ισπανία – Νορβηγία και Σερβία – Σλοβενία. Πρώτα έπαιζαν οι Ισπανοί και μετά οι Σλοβένοι. Από μικρός είχα το βίτσιο να ψάχνω μεγάλες αποδόσεις και εκείνη την ημέρα είχα παίξει τρία δελτία. Σε όλα είχαν βάλει νίκη των Νορβηγών και αυτοί κύριοι, κέρδισαν με 1-0, σε απόδοση 4,50. Τα είχα συνδυάσει με πρώτο σκόρερ Ζάχοβιτς (για ευνόητους φυσικά λόγους) σε απόδοση 7,00, με νίκη Σλοβένων (νομίζω ότι επίσης πλήρωνε 4,50) και με σκορ 3-2 υπέρ των Σλοβένων σε απόδοση 30,00.

Ξεκινά το ματς και ο γκολ ο Ζάχοβιτς. Κλείνει το πρώτο δελτίο και στη συνέχεια έμαθα ότι στο στοίχημα δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Οι Σλοβένοι βάζουν άλλα δύο γκολ και το ματς γίνεται 3-0. Αμέσως σκέφτηκα ότι έκλεισε και το άλλο δελτίο και άρχισα να αναρωτιέμαι εάν οι Σέρβοι καταφέρουν να μειώσουν, μπας και γίνει το θαύμα και πιάσω 135 απόδοση!

Ξύπνησαν οι Σέρβοι, αλλά για τα καλά. Κλείνει το ημίχρονο με 3-2 και στο ξεκίνημα του δευτέρου, ισοφαρίζουν σε 3-3! Το ματς μαρμάρωσε και πάλι καλά που είχε σκοράρει ο Ζλάτκο…

Στα χθεσινά τώρα και στο Κόνφερενς Λιγκ, η Ζίλινα ακόμα βάζει γκολ και το over 2,5 ήρθε για πλάκα, αλλά στο Μπάλα Τάουν – Λάρνε, ενώ το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό (0-1 στο 2’), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Προφανώς, από μπάλα, η Μπάλα Τάουν, δεν λέει και πολλά…

Υ.Γ. Στην επόμενη «νεκρή» μέρα θα σας γράψω την ιστορία, από την δημοσιογραφική αποστολή στη Ρόδο, για κάλυψη του αγώνα Ολυμπιακός – Καλαμάτα 5-2. Επίσης, το 2000…