Πριν από λίγο καιρό τα πράγματα στην κορυφή του τένις ήταν τα εξής. Ο Φέντερερ ήταν (και είναι) άγνωστο πότε θα γυρίσει μετά τα δύο χειρουργεία στο γόνατο, στα 40 του χρόνια και σίγουρα απών από το Αυστραλιανό Open, ο Ναδάλ βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης και επαναφοράς μετά το δικό του σοβαρότατο πρόβλημα στο πόδι και ο Τζόκοβιτς έτοιμος να αξιοποιήσει τις επόμενες ευκαιρίες για να περάσει τους δύο μύθους του αθλήματος στη λίστα με τα περισσότερα Γκραν Σλαμ.

Αυτό, άλλωστε, δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς αλλά είναι κάτι που είπε ο ίδιος ο Ναδάλ σε συνέντευξη που έδωσε μετά την έναρξη των προπονήσεων του, καθώς είπε ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο -και ηλικιακά και από πλευράς τραυματισμών- ο Σέρβος τενίστας έχει, πια, το πλεονέκτημα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα και καθώς το major της Μελβούρνης έχει μπει στη δεύτερη και τελική εβδομάδα του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι απών έχοντας περάσει τη γνωστή περιπέτεια που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης, ο Φέντερερ παραμένει πάντα στα πιτς, αλλά ο μέχρι πρότινος …πληγωμένος και στα 35 του, πια, χρόνια, Ράφα Ναδάλ αγωνίζεται στις πέντε το πρωί, ώρα Ελλάδας, σε έναν προημιτελικό με έπαθλο, πάνω απ’ όλα, το δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης του 21ου Γκραν Σλαμ και της τενιστικής πρωτοκαθεδρίας.

Ο Ισπανός “ματαντόρ”, λοιπόν, 20 φορές πρωταθλητής στα (πολύ) μεγάλα τουρνουά του τένις και νούμερο 6, πια, της παγκόσμιας κατάταξης, αντιμετωπίζει τον εικοσιδυάχρονο ανερχόμενο και νούμερο 14 του ATP Tour, Καναδοισραηλινό με Ρώσικες ρίζες, Ντένις Σαποβάλοφ, σε ένα προημιτελικό που περιμένει να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος στην Μελβούρνη και στο Αυστραλιανό Open.

Ο τριανταπεντάχρονος πολυπρωταθλητής ήταν εξαιρετικός απέναντι στον Αντριάν Μαναρινό γράφοντας -και οι δύο- ιστορία στο τάι μπρέικ του πρώτου σετ. Σε αυτό επικράτησε ο Ναδάλ με 7-6 κερδίζοντας το τάι μπρέικ 16-14 σε 18 λεπτά και συνολικά σε 81 λεπτά το σετ, δημιουργώντας ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί σε σκληρή επιφάνεια ενός Γκραν Σλαμ. Τα υπόλοιπα δύο σετ τα κατέκτησε πολύ πιο εύκολα με 6-2, 6-2 και πέρασε στον πέμπτο γύρο της διοργάνωσης.

Από την άλλη, ο Ντένις Σαποβάλοφ -ίσως- ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακός αφού απέκλεισε στον τέταρτο γύρο ένα από τα Γκραν φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, το νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 3-0 σετ (6-3,7-6, 6-3) και πέρασε θορυβωδώς στα προημιτελικά.       

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το παιχνίδι με τον Ζβέρεφ ήταν το μικρότερο σε διάρκεια και σετ καθώς ο νεαρός και ταλαντούχος τενίστας επιβίωσε από ένα μαραθώνιο πέντε σετ στο δεύτερο γύρο, την ώρα που αναγκάστηκε να παίξει τέσσερα σετ στον πρώτο και στο τρίτο γύρο του τουρνουά. Πάντως, ο αποκλεισμός του Ζβέρεφ ήταν, σίγουρα, το θέμα της ημέρας στην Μελβούρνη.          

Σε αντίθεση με τον Ναδάλ των 20 Major και των αναρίθμητων προημιτελικών σε κάθε είδους τουρνουά και επιφάνεια, ο νεαρός Καναδοισραηλινός θα αγωνιστεί στον πρώτο προημιτελικό της καριέρας του στο Αυστραλιανό Open και τρίτο, γενικώς, σε Γκραν Σλαμ. Είναι, πάντως, σε εξαιρετική κατάσταση και ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές στην “χρυσή” πορεία της ομάδας του Καναδά στο παρθενικό της τρόπαιο του ATP Cup στο ξεκίνημα της χρονιάς.          

Φυσικά και υπάρχει μεταξύ τους head to head παρά την διαφορά των περίπου 13 χρόνων που τους χωρίζει. Ο Ναδάλ προηγείται με 3-1 στις νίκες, έχοντας κερδίσει την τελευταία τους αναμέτρηση στο Italian Open  με 2-1 σετ (3-6, 6–4, 7-6) αλλά ο Σαποβάλοφ είναι αυτός που έχει κερδίσει τη μοναδική τους αναμέτρηση σε σκληρή επιφάνεια.

Και οι δύο είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σε σούπερ φόρμα αλλά, βεβαίως, η κλάση του Ναδάλ ίσως γέρνει προς το μέρος του τις πιθανότητες νίκης. Άλλωστε το κίνητρο για το 21ο μεγάλο κύπελλο της καριέρας του ίσως είναι αυτό που δώσει φτερά στον τριανταπεντάχρονο Ισπανό. Πάντως, στο ματς με τον Μαναρινό ήταν σε καταπληκτική κατάσταση με 42 winners και μόλις 22 αβίαστα λάθη έχοντας, επίσης, 16 άσους αλλάζοντας -προς το καλύτερο- έναν τομέα του παιχνιδιού που ήταν στο υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια αλλά όχι άριστος.

Προγνωστικά στοιχήματος

Στοιχηματικά λοιπόν, ενδιαφέρον έχουν τα εξής:

Συνολικά games under 39,5 με απόδοση 1,72, νικητής αγώνα / συνολικά games Ναδάλ και Under 38,5 με απόδοση 2,22, Σετ σκορ 1-3 με απόδοση 3,75, Συνολικοί άσοι over 14,5 με απόδοση 1,78, άθροισμα άσων και διπλών λαθών over 26,5 με απόδοση 1,80, Ναδάλ ποσοστό πετυχημένου πρώτου σέρβις % Over 66,5 με απόδοση 1,87.