panathinaikos-olimpiakos

Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός και φαν του Ελληνικού ομαδικού αθλητισμού, ούτε και του μπάσκετ φυσικά, για να γνωρίζεις ότι οι αγώνες μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, οποτεδήποτε γίνουν, οπουδήποτε γίνουν, για οποιαδήποτε διοργάνωση και σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται ο καθένας από τους δύο, αποτελούν τον ορισμό του ντέρμπι στο οποιοδήποτε παγκόσμιο αθλητικό λεξικό και προσθέτουν “υπεραξία” στους παίκτες, τους προπονητές, τις ομάδες και τη διοργάνωση.

Τα στατιστικά και τα δεδομένα τα οποία μπορεί κάποιος να επικαλεστεί αναφερόμενος σε αυτόν τον αγώνα -και στοιχηματικά- είναι ατελείωτα, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να μαζέψουμε την κατάσταση αναφέροντας και εξηγώντας αυτά τα οποία θα είναι χρήσιμα για το αποψινό μεγάλο παιχνίδι, στις εννέα το βράδυ, στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων “Νίκος Γκάλης”, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό για την 17η αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας.

Υπάρχει πλουσιότατο head to head μεταξύ των δύο ομάδων όπου ο Παναθηναϊκός προηγείται τόσο στο σύνολο των αγώνων όσο και στα εντός έδρας παιχνίδια του Ελληνικού πρωταθλήματος και του κυπέλλου, όμως, υπάρχει και ένα στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί και αυτό είναι οι αγώνες των δύο ομάδων, 19 στον αριθμό, που έχουν διεξαχθεί στην Ευρωλίγκα και όπου εκεί προηγείται ο Ολυμπιακός με πέντε νίκες διαφορά.

Πάμε να δούμε, τώρα, και τι συμβαίνει στην φετινή Ευρωλίγκα όπου ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται ασυναγώνιστος στα εντός έδρας παιχνίδια του, με ένα εκτυφλωτικό 9-0 στο Νέο Φάληρο και, αυτό που ενδιαφέρει κυρίως σήμερα, 2-5 εκτός έδρας. Οι δύο νίκες έγιναν στο Μιλάνο και στο Καζάν, ενώ στους δύο τελευταίους αγώνες του νίκησε στο ΣΕΦ την Μπάγερν και την Βιλερμπάν με μεγάλη διαφορά.

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δεν τα πηγαίνει, φέτος, τόσο καλά στους αγώνες της Ευρωλίγκας, έχοντας ένα αρνητικό ρεκόρ τεσσάρων νικών και δώδεκα ηττών, αλλά με 4-3 στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, εκεί όπου φέτος έχει επικρατήσει της Φενέρ, της Εφές, της Ζενίτ και της Άλμπα. Στα δύο τελευταία του παιχνίδια έχασε στο Μιλάνο, με διαφορά και σε ένα ντέρμπι, στην Αθήνα, από την Μπαρτσελόνα.

Το τελευταίο στατιστικό στοιχείο που μπορεί να ενδιαφέρει για απόψε, ως προς το αποτέλεσμα του αγώνα, είναι το παιχνίδι της 22ας Νοεμβρίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όταν ο Παναθηναϊκός επικράτησε για το Ελληνικό πρωτάθλημα με 81-76 επιστρέφοντας από ένα – 14 στην τελευταία περίοδο.

Πάντως, πέρσι για την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ τον Φεβρουάριο.

Πρώτα “βιολιά” στη φετινή περίοδο για τις δύο ομάδες είναι, για τους γηπεδούχους, ο Μέικον με 14,9 πόντους, ο Παπαπέτρου με 11,2, o Νέντοβιτς με 10,3 και ο Παπαγιάννης με 9,3 πόντους, ενώ για τους φιλοξενούμενους ο Ντόρσει με 13,1, ο Βεζένκοφ με 12,6, ο Σλούκας με 10,3 και ο Φαλ 8,4.

Από την ομάδα του Παναθηναϊκού θα λείψει ένας παίκτης που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και από την πλευρά του Ολυμπιακού ο Έισι.

Προγνωστικά στοιχήματος

Στοιχηματικά λοιπόν, ενδιαφέρον έχουν τα εξής:

Πόντοι under 154,5 με απόδοση 1,87, εύρος πόντων 148 – 161 με απόδοση 2,60, συνολικά εύστοχα τρίποντα Over 17,5 με απόδοση 1,75, συνολικά ριμπάουντ under 69,5 με απόδοση 1,75, συνολικές ασίστ under 32,5 με απόδοση 1,75.