προγνωστικα μπασκετ

Η αλήθεια είναι πως, αν και σχετικά “φρέσκος” στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ, ο Προμηθέας Πατρών έχει δημιουργήσει μία αγωνιστική αντιπαλότητα με ξεχωριστό ενδιαφέρον και αμφίρροπα παιχνίδια με την ΑΕΚ, που -και- ιστορικό σωματείο είναι και ένας από τους μεγάλους αθλητικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα. 

Πρόλαβαν, δηλαδή, οι δύο αυτοί -σημαίνοντες τα τελευταία χρόνια- σύλλογοι για το Ελληνικό μπάσκετ, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μια σειρά από ντέρμπι, αμφίρροπες αναμετρήσεις, αρκετή γκρίνια και …αμφισβήτηση, αλλά και υψηλό βαθμό μπασκετικής ποιότητας και ενδιαφέροντος.         

Για του λόγου το αληθές να πούμε πως η αποψινή, στις οκτώ το βράδυ, αναμέτρηση στο καινούργιο γήπεδο της ΑΕΚ στα Λιόσια, θα είναι η 19η, όλες τα τελευταία χρόνια, όπου οι δύο σύλλογοι έχουν αγωνιστεί στην κανονική περίοδο, στα πλέι-οφ αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Το σκορ είναι, μέχρι στιγμής, 9-9, δηλαδή καθεμιά από τις δύο ομάδες έχει από εννέα νίκες -και εννέα ήττες βεβαίως- με την ΑΕΚ να έχει κερδίσει τον πιο σημαντικό -μονό- αγώνα από αυτούς, κατακτώντας το κύπελλο το 2020, αλλά με τον Προμηθέα να έχει επικρατήσει στη σειρά των αγώνων του ημιτελικού του πρωταθλήματος το 2019, νικώντας, μάλιστα, στον πέμπτο αγώνα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, “Νίκος Γκάλης”.

Η τελευταία αναμέτρηση μεταξύ τους πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες, στη σειρά των μικρών τελικών του πρωταθλήματος για το 2021, όταν η ΑΕΚ επικράτησε των Πατρινών με 3-1, προερχόμενη από τον αποκλεισμό της από τον Παναθηναϊκό και ο Προμηθέας από τον αποκλεισμό του από το Λαύριο.

Ο φετινός αγώνας έχει ακόμη περισσότερη …ίντριγκα καθώς, αυτή τη στιγμή, στον Προμηθέα αγωνίζονται, ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά …πέντε παίκτες που έχουν φορέσει και έχουν διακριθεί με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Είναι ο Κέντρικ Ρέι, ο Τζεράι Γκραντ, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο Νίκος Γκίκας και ο Χάρης Γιαννόπουλος, ενώ, τυπικά, στην ΑΕΚ βρίσκεται και ο πρώην παίκτης του Προμηθέα, Γιώργος Μπόγρης!

Μέχρι στιγμής πάντως, οι βίοι τους δεν είναι παράλληλοι.

Η ΑΕΚ, από το ξεκίνημα της περιόδου αντιμετωπίζει προβλήματα που, δυστυχώς, δεν αντισταθμίζουν τη σημειολογική και παραγωγική -για το μέλλον- μετακόμισή της σε δικό της γήπεδο, καθώς οικονομικά ζητήματα, τραυματισμοί, αρρώστιες και άλλα τινά έχουν σημαδέψει την ομάδα του Στέφανου Δέδα που, πάντως διαψεύδοντας τα δεδομένα, έχει αποδεχθεί αρκετές φορές χαλκέντερη. Εννοείται πως η περιπέτεια της υγείας του Στεφάν Γέλοβατς επισκιάζει τα πάντα.

Ο Προμηθέας, που έχει δει τον διοικητικό του ηγέτη -και ιδιοκτήτη- να αποχωρεί από το “σκηνικό” λόγω της ανάδειξής του σε Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ξεκίνησε άσχημα σε Ευρώπη -κυρίως- αλλά και στην Ελλάδα, απεγκλωβίστηκε από τη συνεργασία του με τον Ισπανό προπονητή της ομάδας, προσέλαβε τον Ηλία Ζούρο και δείχνει να βρίσκει τα …πατήματά του ευρισκόμενος, προς το παρόν τουλάχιστον, στην κορυφή της βαθμολογίας.

Στο πρωτάθλημα της Basket League, λοιπόν, ο Προμηθέας είναι στην κορυφή με έξι νίκες και δύο ήττες, έχοντας 3-1 εκτός έδρας και έχοντας πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό σερί με 4-0 στην Ελλάδα αλλά και στο Eurocup από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα ο Ηλίας Ζούρος, ενώ η ΑΕΚ, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, έχει τέσσερις νίκες και τέσσερις ήττες, με δύο νίκες και μία ήττα στο γήπεδό της.

Από τον “Δικέφαλο” της Αθήνας, από τον οποίο θα απουσιάσει ο τραυματίας με θλάση Νίκος Παππάς, ο κορυφαίος -φέτος- Μπράιαν Αγκόλα έχει 14,5 πόντους και ο παίκτης-έκπληξη Ίαν Χάμερ 12,8 ενώ για τους “Προμηθείς” ο Κέντρικ Ρέι έχει 14,7 πόντους, ο Τζεράι Γκραντ 10,6 και ο Δημήτρης Αγραβάνης 9,7.

Προγνωστικά στοιχήματος

Χάντικαπ ΑΕΚ + 3,5 με απόδοση 1,85, πόντοι over 155,5 με απόδοση 1,88, συνολικά εύστοχα τρίποντα over 17,5 με απόδοση 1,70, ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα Προμηθέας με απόδοση 1,80, πρώτος σκόρερ Μπράιαν Αγκόλα με απόδοση 3,95.