ΠΑΟΚ – Σαραγόσα 29 χρόνια μετά, έτσι το έζησα

Καλημέρα. Σήμερα πρόταση δεν υπάρχει, ούτε μακροχρόνια όπως χθες. Βέβαια για τους φίλους που θέλουν να ρισκάρουν μπορούν να βρούνε 18 διαφορετικές επιλογές με virtual sports και πολύ ποδόσφαιρο από την Betshop. Από τη μεριά μου, μέρα που είναι, είμαστε σε καραντίνα, ο καιρός είναι μελαγχολικός, οπότε είπα να αναπολήσω κάτι ευχάριστο.

Αν έχεις περάσει τα 40 και ασχολείσαι με μπάσκετ, τότε δεν έχει σημασία τι ομάδα είσαι. Σίγουρα θα έχεις δει κοντά στα 100 ματς του Άρη και άλλα τόσα, ή κάπως λιγότερα του ΠΑΟΚ. Έτσι μεγάλωσε η γενιά μου. Τα ευρωπαϊκά ματς μας τα έκανε συνήθεια ο πάλαι ποτέ αυτοκράτορας με Γκάλη, Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά. Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά από αυτό το μακρινό της ΑΕΚ του 1968, μας το έφερε όμως ο ΠΑΟΚ. Κι ήταν στις 26 Μαρτίου 1991, πριν 29 χρόνια!

Σαν σήμερα, στο «Πατινουάρ ντε Βερνέ» της Γενεύης λοιπόν. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Κι όλη η Ελλάδα είχε κάτσει μπροστά στις οθόνες της. Ο πρώτος τελικός 23 χρόνια μετά από αυτόν της ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει την μεγάλη υπέρβαση να φέρει τον Κεν Μπάρλοου. Για πρώτη φορά μέχρι εκείνη τη στιγμή η Μακάμπι έχανε έναν ξένο που ήθελε να κρατήσει.

Θυμάμαι σαν τώρα στο σαλόνι, να περιμένουμε να ξεκινήσει το ματς (καθόμουν στη μοκέτα στο πάτωμα κι η υπόλοιπη οικογένεια στον καναπέ), να στραβώνει, τον Φασούλα να βγαίνει γρήγορα με φάουλ, τον Μπάρλοου να παίζει πεντάρι με τον Μακαρά στο «4» όταν αποβλήθηκε και ο Παπαχρόνης.

Τον Μπάρλοου να βάζει το τελευταίο κρίσιμο καλάθι, ενώ νωρίτερα είχε σπάσει τα νεύρα του πρώην συμπαίκτη του στη Μακάμπι, του Κέβιν Μαγκί. Τότε ένα έντυπο της εποχής εκείνης είχε γράψει μάλιστα στο περιοδικό που κυκλοφόρησε μετά τον αγώνα… «Μπάρλοου δε Τόντιν». Έτσι ακριβώς. Βλέπετε τα αγγλικά τότε δεν ήταν και πολύ της μόδας. Μιλάμε για την Ελλάδα του 90. Ο Τόντιν είναι αυτός που πάει και μιλά στους αντιπάλους πριν σουτάρουν βολές για να τους εκνευρίσει. Αυτό έκανε  και πέτυχε. Μετά το κάναμε και εμείς στα παιχνίδια που παίζαμε στα ανοιχτά τσιμεντένια γήπεδα.

Πολύ όμορφη ανάμνηση αυτό το παιχνίδι. Πολύ όμορφα χρόνια. Και δεν έχει σημασία ποια ομάδα υποστηρίζει ο καθένας. Ήταν τότε που έμενες σε κάποια γειτονιά της Αθήνας και άκουγες πανηγυρισμούς για τις νίκες των δύο μεγάλων της Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερα του Άρη). Ήταν πολύ όμορφο που το ελληνικό μπάσκετ ήταν κυρίαρχο σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ήταν τα πρώτα χρόνια για να έρθει μετά η ακμή, την οποία ελπίζουμε να ξαναζήσουμε.

Καλή μας μέρα. Ας θυμόμαστε και τα όμορφα, βοηθά αυτήν την περίοδο.

Bethome Master
Bethome Master

Ο Bethome Master αναλαμβάνει δράση για να σας οδηγήσει στο ταμείο. Πάντα με τεκμηριωμένη άποψη και "ψαγμένα" στατιστικά!