Ναι… είναι η απόλυτη ταινία για τον τζόγο

«Δώσε μου ένα, μόνο ένα». Σε αυτή τη φράση συμπεριλαμβάνονται τα πάντα. Τα πάντα όμως. Πείτε μου ποιος από τους παίκτες του πάμε στοίχημα δεν το έχει πει αυτό; Κανείς. Όλοι το έχουμε αναφέρει. «Δώσε μου ένα, μόνο ένα»… ακούγεται τόσο οικείο, με καλές αλλά και άσχημες αναμνήσεις.

Οwning Mahoney: H τυφλή ζαριά του Νταν Μάχονι

Σήμερα θα μιλήσω για την κορυφαία ταινία γύρω από τον τζόγο, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου, αλλά ως άνθρωπος που ασχολείται με το στοίχημα, σε αυτήν την ταινία αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο τύπος του παθολογικού τζογαδόρου. Και φυσικά δεν το αναφέρω ως θετικό, αλλά ως μία πραγματικότητα. Το στοίχημα είναι πολύ ωραίο χόμπι. Αλλά πρέπει να είναι χόμπι, μέχρι εκεί. Να παίζουμε να διασκεδάζουμε, να προσπαθούμε να κερδίσουμε φυσικά, αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν γίνει, να μην μας επηρεάζει, ούτε ψυχολογικά, ούτε να λείπουν χρήματα από τις κύριες ανάγκες μας. Αυτό είναι το υπεύθυνο παιχνίδι. Οτιδήποτε άλλο μπλέκει τα πράγματα.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αυτόν τον τύπο, τον ερμήνευσε ένας τεράστιος ηθοποιός, ο οποίος όμως ήταν και ο ίδιος εξαρτημένος… από ουσίες. Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν έφυγε από τη ζωή το 2014 σε ηλικία μόλις 47 ετών από υπερβολική δόση.

«Τι είναι το χάντικαπ;»

Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει τον παίκτη ο Χόφμαν είναι ασύλληπτος. Στις αρχές σίγουρα όλοι θα έχουμε γελάσει, όλοι θα έχουμε δει τον εαυτό μας σε κάποιες στιγμή στη ζωή μας, στο παιχνίδι μας. Ο Χόφμαν ποντάρει ένα μεγάλο ποσό στη νίκη του Νορθ Καρολάινα με -1.5 στο χάντικαπ. Γυρνάει σπίτι από τη δουλειά με έναν συνάδελφο. Οι γυναίκες τους, τους περιμένουν στο σπίτι του Μαχόνι (Χόφμαν) για να φάνε. Ο Μαχόνι λέει στον φίλο του ότι θα δούνε τον αγώνα και ότι έχει ποντάρει στο Νορθ Καρολάινα στο -1.5. Και τότε πέφτει η ερώτηση που σίγουρα μας έχει κάνει κάποιος: «Τι είναι το χάντικαπ;». Σαν να σε ρωτήσει η κοπέλα σου τι είναι το οφσάιντ. Κάπως έτσι. Και αυτός του εξηγεί: «Πρέπει να νικήσει το Νορθ Καρολάινα με δύο ή περισσότερους πόντους». Κρατήστε το αυτό.

Όλοι στο τραπέζι κι ο Μαχόνι… μόνος του

Το παιχνίδι όταν φεύγει από τα όρια έχει μοναξιά. Η σκηνή στο τραπέζι είναι επική. Τέσσερις άνθρωποι τρώνε, πίνουν ένα κρασί και ο Μαχόνι είναι καρφωμένος στην τηλεόραση. Το ματς πάει στον πόντο. Στο τελευταίο δευτερόλεπτο το Νορθ Καρολάινα κερδίζει με έναν πόντο, ο ίδιος τρέμει αντί να χαίρεται. Οι γυναίκες απορούν: «Γιατί δεν χαίρεται αφού κερδίζει η ομάδα του;». Και… σε νεκρό χρόνο, το Νορθ Καρολάινα κερδίζει φάουλ και δύο ελεύθερες βολές. Δεν το έχετε ζήσει; Είμαι σίγουρος. «Ναι. Είναι η δικαίωση. Θα πληρωθώ». Ο Μαχόνι πέφτει στα γόνατα, κολλάει το πρόσωπό του στην τηλεόραση (φώτο) και λέει: «Give me one more. One more (δώσε μου έναν ακόμη, έναν ακόμη)».

Κι εκεί φτάνει η δεύτερη μυθική ερώτηση, στην οποία όλοι έχουμε κληθεί να απαντήσουμε: «Τι τον θέλεις τον πόντο Νταν, η ομάδα σου κέρδισε ούτως ή άλλως;».

Οι βολές χάθηκαν, αλλά… δεν έχει σημασία

Όχι δεν τρελάθηκα. Δεν με συνεπήρε η ταινία. Οι βολές χάθηκαν, ο Μαχόνι έχασε το στοίχημα και αν το υποψιάζεστε… ναι, δεν είχε να πληρώσει το ποντάρισμά του. Αν κάποιος παίκτης έχει μπει σε τέτοιες καταστάσεις, τότε δεν έχει σημασία αν κερδίζει ή χάνει, είναι ήδη χαμένος. Με αφορμή αυτή τη σκηνή, αυτό το δίλεπτο, που λέει πολλά, μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη, θα τονίσω για ακόμη μία φορά. Παίζουμε πάντα και μόνο υπεύθυνα, με ασφάλεια και νόμιμα. Ενημερωνόμαστε, επιλέγουμε τη νόμιμη στοιχηματική πλατφόρμα που μας ταιριάζει και παίζουμε από αυτά που έχουμε για διασκέδαση. Όχι από αυτά που θα καλύψουν βασικές μας ανάγκες. Ο τζόγος και το στοίχημα είναι διασκεδαστικά. Αν παύουν να μας προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία, τότε έχουμε χάσει τον δρόμο μας.

Αυτά για σήμερα. Αν δεν έχετε δει την ταινία, είναι μία εξαιρετική επιλογή. Έχει σχέση με το στοίχημα, θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, θα σκεφτείτε και θα απολαύσετε μία συγκλονιστική ερμηνεία από τον μακαρίτη τον Χόφμαν.

Καλή μας ημέρα και να προσέχουμε, όχι μόνο τον κοροναϊό, αλλά κάθε λογής κακοτοπιές.

Bethome Master
Bethome Master

Ο Bethome Master αναλαμβάνει δράση για να σας οδηγήσει στο ταμείο. Πάντα με τεκμηριωμένη άποψη και "ψαγμένα" στατιστικά!